+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Mantar Enfeksiyonları Nedenleri?

Mantar Enfeksiyonu Nasıl Belirti Gösterir?

Mantar enfeksiyonları, çok yaygın görülen bir hastalık türüdür. İnsanlarda, mantar enfeksiyonları, istilacı bir mantar türünün vücudun bir bölgesini ele geçirmesi ve bağışıklık sisteminin işleyişini bozması ile ortaya çıkmaktadır. Mantarlar havada, toprakta, suda ve bitkilerde yaşayabilirler. İnsan vücudunda doğal olarak yaşayan bazı mantar türleri de vardır.

Mantar enfeksiyonlarından uzak durmak elinizde!

Birçok mikrop türünde olduğu gibi, yararlı mantarlar ve zararlı mantarlar vardır. Kadınlarda en sık görülen mantar türü vajinal mantardır. Vajinal mantar enfeksiyonları, genellikle “Candida” türü mikroorganizmaların neden olduğu yaygın bir mantar enfeksiyonu türüdür. Erkeklerde ise penis mantarları görülmekte ve cinsel yolla bulaşan bir tür olarak kabul edilmektedir.

Mantar enfeksiyonları nelerdir sorusunun cevabını verdik. Ancak mantar enfeksiyonları ile alakalı birçok merak edilen başka konular da vardır. Mantar enfeksiyonu kimlerde görülür, mantar enfeksiyonları nedenleri neler sorularının cevabını da yazımızın devamında bulacaksınız.

[widget-184]

Mantar Enfeksiyonları Hangi Sebeplerden Ortaya Çıkar?

Mantar enfeksiyonları nedenleri erkeklerde ve kadınlarda benzerdir. Kadınlarda görülen mantar enfeksiyonları yukarıda da bahsettiğimiz gibi “Candida” nedeniyle ortaya çıkmakta olup ilaç kullanımı ve cinsel yolla bulaşma sonucu ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde ise mantar enfeksiyonlarının görülme nedenleri sıklıkla cinsel yolla bulaşmadır.

Mantar enfeksiyonları nedenleri olarak şunları sayabiliriz;

Vajina içinde bulunan yararlı basillerin ölmesi mantar enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırmaktadır. En sık görülen nedenler yoğun antibiyotik kullanımı veya cinsel yolla bulaşan bir vajinal enfeksiyondur. Gebe kadınlarda da hücresel bağışıklığın azalması nedeniyle vajinal candida oluşumu tetiklenmektedir. Ayrıca mantar enfeksiyonu nedenleri:

  • Yüksek dozda alınan doğum kontrol hapları candida oluşumunu desteklemektedir.
  • Yoğun stres ve kortizon türündeki ilaçların kullanımı bağışıklık sistemini baskılamakta ve sonucunda mantar enfeksiyonları oluşmaktadır.
  • Sentetik ve naylon türevi iç çamaşırları genital bölgedeki nemi artırmakta ve bu da mantar enfeksiyonlarının oluşumuna neden olmaktadır.
  • AIDS hastalığı vücut direncini düşürmektedir. Bu da lokal ve sistemik mantar enfeksiyonlarının oluşumuna katkıda bulunmaktadır.
  • Vajinal kuruluk yaşayan kadınlarda cinsel ilişki sırasında tahriş oluşmakta ve oluşan tahriş bakteriyal enfeksiyon ve mantar enfeksiyonu oluşumunu tetiklemektedir.
  • Erkeklerde korunmasız cinsel ilişki mantar enfeksiyonlarının oluşma nedenleri arasındadır.
  • İdrar kaçırma sonucu genital bölge hijyeninin bozulması da mantar enfeksiyonlarının oluşmasına neden olmaktadır.

Mantar enfeksiyonları nedenleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok faktörü barındırmaktadır. Aynı zamanda mantar enfeksiyonları obezite, hormon ilaçlarının kullanımı, rahim ağzında yara oluşumu ve radyasyon tedavisi nedeniyle de oluşabilmektedir. Mantar enfeksiyonu tedavisi farklı yöntemlerle gerçekleştirilerek bu sorun ortadan kaldırılabilir.

Mantar enfeksiyonu belirtileri

Mantar enfeksiyonu belirtileri her hasta tarafından kolaylıkla fark edilebilecek şiddettedir. Sık karşılaşılan mantar enfeksiyonu belirtileri şu şekildedir;

  • Vajina etrafında kaşıntı ve şişme
  • İdrara çıkarken yanma hissi
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve kanama
  • Vajinada kızarıklık ve ağrı
  • Daha önce görülmemiş şekilde vajinal akıntı
  • Penis başında şişme
  • Peniste tahriş ve döküntü şeklinde yaralar
  • Peniste aşırı kaşıntı

Mantar enfeksiyonları belirtileri erkeklerde ve kadınlarda hemen hemen aynı şekilde ortaya çıkmaktadır. Önemli olan ise bu belirtilerin doğru gözlemlenmesi tedavi için zaman kaybedilmemesidir.

[widget-185]

Mantar Enfeksiyonları İçin Risk Grubunda Mısınız?

Mantar enfeksiyonları yaygın görülse de hızlı ve doğru bir şekilde mantar enfeksiyonu tedavisi ile genellikle çok ciddi hale gelmezler. Ancak yine de mantar enfeksiyonları kimlerde görülür sorusunun cevabı merak edilmektedir.

Aslında zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan veya antibiyotik kullanan herkesin mantar enfeksiyonlarına yakalanma riski vardır. Kanser tedavisi ve diyabet gibi durumlar da vücudun mantar enfeksiyonlarına daha yatkın hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenle mantar enfeksiyonu ilaç tedavisi ya da ozon tedavisi uygulanabilir. 

Dikkat Edin!

Mantar enfeksiyonu cilt hastalıkları içinde çok büyük bir hasta grubunu oluşturmaktadır. Mantar hastalığı genellikle kıl, deri ve tırnak gibi keratinize dokulara yerleşen; kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve pullanma şeklinde kendini gösteren bir mikrobik enfeksiyondur.

Mantar enfeksiyonlarına karşı bilinçlenin, sağlığınızı koruyun!

Mantar enfeksiyonları çok yaygın olan bir hastalıktır, ancak tedavisi mümkündür ve bazı önlemlerle yeniden ortaya çıkmaması sağlanabilir. Mantar enfeksiyonları nelerdir, mantar enfeksiyonları nedenleri veya mantar enfeksiyonu belirtileri ile alakalı detaylı bilgi için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ziyaret edebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05