+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Sistit Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Cinsel İlişki Sistite Neden Olur Mu?

Sistit nedir sorusunun cevabı mesane duvarının iltihaplanması durumu olarak verilebilir. Sistit normalde ciddi bir durum olmamasına rağmen, rahatsız edici olabilir ve tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilir. Sistit, normalde steril olan mesane içine giren sıklıkla bakteriler nedeniyle meydana gelir. Bu bakteriler enfeksiyona ve beraberinde inflamasyona neden olurlar. Sistit her zaman bir bakteri nedeni ile oluşmayabilir. Bazı ilaçlar, kimyasallar, kemoterapi ilaçları, radyasyon ve hijyen ürünleri de iltihaplanmaya neden olabilir. Sistit nedenleri ve sistit tedavisi hakkında bilgi yazımızın devamında...

[widget-166]

 

Sistit kimlerde görülür?

Sistit idrar kesesi enfeksiyonu olarak da bilinmekte ve daha çok kadınlarda görülmektedir. Ancak erkeklerde de sistit görülür. Cinsel olarak aktif olan, idrar yolu enfeksiyonu olan, radyasyon tedavisi geçirmiş olan, kemoterapi tedavisi alan, diyabet hastalığı bulunan, mesane taşı olan, mesane divertikülü olan, AİDS hastalığı bulunan, vezikoüreteral reflü hastalığı olan, prostat büyümesi olan kişilerde sistit görülebilir. Ayrıca nörojenik mesanesi olan hastalarda, temiz aralıklı kateter kullanan hastalarda sistit görülme olasılığı artar. Risk faktörlerinin bilinmesi kişinin daha çok dikkat etmesini sağlamakta ve bu nedenle sistit teşhisi ve tanısının çok daha erken yapılmasını sağlamaktadır.

Sistit Nedenleri Nelerdir? Enfeksiyonların Etkisi

Sistit farklı çeşitlerde olabilmektedir. Sistit tedavisi söz konusu olduğunda sistit çeşitlerinin bilinmesi önemlidir. Sistit akut veya kronik sistit, farklı nedenlerle oluşan sistitler ve ayrı bir kronik sistit türü olan nedeni tam olarak bilinmeyen interstisyel sistit (ağrılı mesane sendromu) olarak görülebilir. Akut sistit aniden ortaya çıkan, özellikle idrarda yanama, acı ve sık tuvalte gitme şikayetleri ön planda olan bir sistit tablosu olarak bilinmektedir. Kronik sistit ise çok sık geçirilen akut sistit atakları sonrası oluşan kronik bir zeminde sık sık sitit gelişimi tablosu olarak bilinir.

Sistit hastalığına yakalanmak istemiyorsanız korunmasız ve hijyenik olmayan ilişki kurmayın!

İnterstisyel sistit ise mesane dokusunun koruyucu tabakasının zarar gördüğü, akut sistit ataklarının olmadığı ancak mesane ağrısı ve bu nedenle çok sık idrara çıkma ihtiyacı ile oluşan kronik, yaşam kalitesini oldukça düşüren bir sistit türüdür. 

Sistitin nedeni sistit tipini belirler. Sistit nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), bakteriyel akut veya kronik sistitler
  • Bazı parasitler, mantarlar ve virüsler
  • Bazı ilaçlar
  • Radyoterapi
  • Kemoterapi
  • Kimyasal maddeler
  • Tahriş edici hijyen ürünleri

Sistit nedenleri çoğu zaman önlenebilir durumlardan oluşmaktadır. Bu nedenle kişinin özellikle hijyen için kullandığı ürünlere dikkat etmesi gerekmektedir.

[widget-167]

Sistit Belirtilerini Gördüğünüzde Hemen Doktorunuza Ulaşın!

Sistit belirtileri farklı çeşitlerde olmakla beraber genellikle benzerdir. En sık görülen sistit belirtileri; sık idrara çıkma isteği, mesanenin tam boşalmadığı hissiyatı, idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, bulanık veya güçlü kokulu idrar ve idrarda kan görülmesidir.

Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ağrı, basınç ya da mesane doluluğu hissi, karında veya sırtta kramp da sistit belirtisidir.

Sistit hayatınızı karartmasın! Tedaviyi ihmal etmeyin!

Sistit tedavisinde sistit nedeninin belirlenebilmesi için teşhis şarttır. Aynı zamanda sistit çeşitleri de tedavide önemli rol oynamaktadır. Sistit sebepleri ve sistit belirtileri ile alakalı daha detaylı bilgi için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize başvurmayı unutmayın.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05