+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Üroflowmetri Testi Nasıl Yapılır?

İşeme Bozuklukları İçin Kesin Tanı!

Üroflowmetri testi, idrar akışını ölçen bir testtir. İdrarın ne kadar hızlı aktığını, ne kadar aktığını ve mesanenin ne kadar sürede tam olarak boşaldığı gibi birçok durumu izlemektedir. İdrar yolunun ne kadar iyi çalıştığını değerlendirmek için bir tanı testi olarak kullanılan ve işeme testi olarak da bilinen bu test genellikle hastanın idrar yapmada güçlük çektiği ya da yavaş idrar akışı sorunu yaşadığı durumlarda önerilmektedir.

Üroflowmetri testi ile işeme sorunlarında daha hızlı müdahale!

İşeme testi, idrar yollarında herhangi problemi tespit etmek ve işeme akış hızını engelleyen bir faktörün olup olmadığının tespit edilmesi için uygulanır.

Üroflowmetri testi nasıl yapılır ya da üroflowmetri testinin kullanıldığı durumlar gibi sorular sık sorulmaktadır. Bu soruların detaylı cevapları için okumaya devam edin.

[widget-290]

 

Üroflowmetri Testi Nasıl Yapılır?

Üroflowmetri nasıl yapılır sorusu daha önce böyle bir test yaptırmamış olan hatsalar tarafından merak edilmektedir. Üroflowmetri testi sırasında hastadan bir tuvalette veya elektronik üroflowmetre denen bir ölçüm cihazıyla donatılmış pisuara idrar yapması istenir.

Üroflowmetri testi sayesinde idrar yolu hastalıklarına erken tanı!

Bahsettiğimiz gibi hastanın özel bir cihaza oturması ve idrarını yapması istenir. Hastanın idrar akışını yavaşlatmaya ya da hızlandırmaya çalışmadan normal olarak idrar yapması önemlidir. Üroflowmetri testi nasıl yapılır diyorsanız makine aşağıdakileri otomatik olarak ölçecektir;

  • Yapılan idrar miktarı
  • İdrarı yapma hızı
  • Mesanenin tamamen boşaltılmasından önce idrara çıkma süresi
  • Bir tıkanıklık şüphesi varsa, mesane tıkanıklığının şiddeti

Sonuçlar daha sonra bir kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterme eğilimindeki normal idrar akış değerleri ile karşılaştırılmaktadır. Üroflowmetri testi sonrasında hastanın sonuçları normal değerlerin altındaysa, idrara çıkma problemi olduğu onaylanır. Bazı durumlarda ek testler istenebilirken, işeme testinin yeterli olması durumunda bir tedavi planı hazırlanmaktadır.

Üroflowmetri testinin kullanıldığı durumlar

Üroflovmetri testinin kullanıldığı durumlar genellikle idrar yolu ile alakalı bir problemin olduğu durumlardır. Bunlar aşağıdakileri içerebilir;

  • Kısmi mesane tıkanıklığının bir belirtisi olabilen yavaş idrara çıkma
  • İdrar durgunluğu veya idrar akışının başlatılması ve sürdürülmesi zorluğu
  • İdrar yapamama
  • Artan idrar sıklığı veya aniden ve açıklanamayan idrara çıkma ihtiyacı
  • Üriner inkontinans veya idrar akışını kontrol edememe durumu
  • Mesane kanseri
  • Prostat kanseri
  • Üriner tıkanıklık (İdrar yolundaki tıkanıklıklar idrarın geçtiği tüpü tıkayabilir ve idrar akışının yavaşlamasına neden olabilir. Şiddetli tıkanıklıklarda idrar tamamen sıkışabilir)
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları (Bunlar, böbrek, mesane, üretra ve üreter gibi idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyen enfeksiyonlara işaret eder.)
  • Nörojenik mesane disfonksiyonu (Beyin, omurilik veya alt üriner sistemin yapısından kaynaklanan sorunlara bağlı olarak mesaneyi kontrol edememe ile karakterize bir durumdur)
  • Büyümüş prostat bezi veya iyi huylu prostat hiperplazisi
  • Mesanedeki zayıf kaslar
  • Sinir sistemi bozuklukları
  • Cerrahi komplikasyonlar

Yukarıda bahsettiğimiz tüm durumlar idrar akışı ile alakalı sorunların yaşanmasına neden olmaktadır ve teşhis için işeme testi sıklıkla kullanılmaktadır. İşeme testi nasıl yapılır sorusunun cevabını verdikten sonra üroflowmetri riskli midir sorunuzun yanıtını ise aşağıda vereceğiz.

[widget-291]

Üroflowmetri Riskli Midir? Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Üroflowmetri testinin riskli olup olmadığına dair birçok soru vardır. Ancak test, hastanın normalde yaptığı gibi idrara çıkmasını gerektirdiğinden, risk ve komplikasyonlarla bağlantılı değildir. İşlem sırasında hastanın herhangi bir rahatsızlık yaşaması beklenmemektedir.

Üroflowmetri testi mesane kanseri ya da prostat büyümesi gibi ciddi durumların teşhisi için kullanılabilirken, herhangi bir enfeksiyon nedeniyle oluşan idrara çıkma sorunlarının tanısında da kullanılır.

Erken tanı olası problemlerin ve kalıcı sağlık sorunlarının önüne geçer, unutmayın!

Üroflowmetri testi söz konusu olduğunda hastanın idrara çıkma süresi ve idrar akış hızı sonuçların değerlendirilmesi için önemlidir. Üroflowmetri testinin kullanıldığı durumlar ya da işeme testi nasıl yapılır soruları ile alakalı daha detaylı bilgi almak için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Üroflowmetri testi nasıl yapılır endişenizden uzman hekim kontrolünde kurtulabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05