+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Üretra Darlığı Nedir? Neden Olur?

Erkek ve Kadınlarda Üretra Darlığı Belirtileri ve Tedavileri

Hem erkek hem de kadınlarda görülen üretra darlığı, idrar yolunun yani üretranın daralması veya tıkanması durumudur. İdrar yolu darlığı olarak da adlandırılan problem, idrarın mesaneden dışarı atılmasını zorlaştırır. Üretra darlığı tedavisinin ertelenmemesi ve alanında uzman bir üroloji hekimi tarafından yapılması önemlidir. Şimdi idrar yolu darlığının yol açtığı sorunları, üretra darlığı belirtilerini ve üretra darlığı cinsel yaşamı nasıl etkiler konusunu inceleyelim.

[widget-229]

Üretra Darlığı Belirtileri Neler?

Kadın ve erkeklerde idrar yolu daralması kendini ilk olarak idrar akışında tazyiğinde azalma ile gösterir. İdrara çıktıktan sonra bile mesanenin yeterince boşalmadığını hissedebilirsiniz. Hastalarda idrar yolu darlığında “Tuvaletimi yapıyorum ama sanki hala var gibi hissediyorum.” şikayeti ile sık sık karşılaşırız. Bunun nedeni üretra darlığı dolayısıyla idrar akışının ince ve zayıf olmasıdır. Yeterince boşalamayan mesane, hastanın daha sık idrara çıkmasına neden olur. Mesanede idrar birikmesi, idrar yapma zorluğu ve mesane genişlemesi gibi durumlar da idrar yolu darlığı olduğunu gösterir.

Üretra darlığı belirtilerinden bir diğeri de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. İdrar akışındaki zorluğun ve geride kalan idrarın enfeksiyona yol açtığı bilinir. Bunun dışında üretra darlığı belirtileri olarak karşılaştığımız bir de idrar retansiyonu dediğimiz durum vardır. Hasta bu durumda hiç idrar yapamaz duruma gelir ancak sonda konularak idrar boşaltılır.

Üretra Darlığı Önlenebilir mi?

Üretra darlığını önlemek için cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaçınmak gerekir. Bunun için güvenli cinsel yaşama özen göstermek, kondom kullanmak, enfeksiyon belirtisi varsa gecikmeden uygun bir şekilde tedavi olmak ve hastalığın geçtiğinden emin olmak gereklidir. Üretra darlığı önlemek için uygulanabilecek yöntemlerden bir diğeri genital bölgenin temizliğine ve hijyenine önem verilmesidir. Kişisel hijyen alışkanlıklarınıza uygun davrandığınız takdirde idrar yolu darlığı sorunundan korunabilmeniz mümkündür.

Üretra darlığı önlemek için bol su tüketimi ve sık idrara çıkmak da önemlidir. İdrar tutmak, mesane ve üretra sağlığını olumsuz etkiler. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek şarttır. İdrar yolu darlığından kaçınmak için pelvik bölgeyi koruyan ekipmanlarla spor yapmak, travmalardan korunmak gerekir. Ayrıca böbrek hastalıkları ve diğer kronik sağlık sorunları üretra sağlığını etkileyebilir. Bu durumları yönetmek ve düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek de üretra darlığı önlemek açısından önemlidir. Üretra darlığı önlemek için son bir önerimiz de üretral kateter (sonda) kullanımına dikkat edilmesidir. Kateter kullanımı gerekiyorsa, steril tekniklerin kullanılması ve kateterin uygun şekilde değiştirilmesi enfeksiyon ve darlık risklerini azaltabilir.

Üretra Darlığı Cinsel Yaşamı Etkiler mi?

Üretra darlığı cinsel yaşamı nasıl etkiler, idrar yolu darlığı olanlar cinsel yaşamda ne gibi zorluklarla karşılaşır gibi soruları çok sık alıyoruz. Maalesef üretra darlığı cinsel yaşamı etkileyebiliyor. Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında yaşanan ağrılar, üretra darlığına bağlı olarak oluşabiliyor. Ayrıca idrar akışının zayıf olması, cinsel ilişkiden sonra idrar yapma zorluğuna neden olabiliyor.

Üretra darlığı cinsel yaşamı nasıl etkiler diye merak edenler için bir diğer etki alanı olarak da erektil disfonksiyondan bahsedelim. Üretra darlığı, dolaylı olarak erektil disfonksiyona (sertleşme sorunları) neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında ve boşalırken yaşanan ağrı veya rahatsızlık, ereksiyonun sürdürülmesini zorlaştırabilir. Ayrıca idrar yolu darlığı nedeniyle cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanması orgazmı da etkileyebilir. Cinsel ilişki sırasında oluşan tuvalete giyme ihtiyacı da çiftlerin arasındaki uyumun bozulmasına yol açabilir. Üretra darlığının cinsel yaşama etkilerinden korunmak için en kısa sürede idrar yolu daralması tedavisi olmak gerekir.

[widget-230]

İdrar Yolu Darlığı Tedavisi Nasıl Olur?

Üretra darlığı belirtileri fark edildiği andan itibaren bir üroloğa başvurmak, erken müdahale ile daha hızlı sonuçlar almanızı sağlar. İdrar yolu tedavisi olarak ilaç destekli genişletme, üretrotomi, endoskopik cerrahi, dilatasyon, katerizasyon ve cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Kadınlarda üretra darlığı da erkeklerde idrar yolu daralması da hastanın yaşam kalitesini düşürür. Bu yüzden üroloji uzmanı tarafından uygun görülen idrar yolu darlığı tedavisinin uygulanması önemlidir. Üretra darlığı tedavisi, darlığın şiddetine ve altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir. Üretra genişletmek için özel aletler kullanılarak yapılan dilatasyon, daralmış bölgesinin cerrahi olarak kesilmesi ve genişletilmesi işlemi olan üretrotomi, daralma bölgesine endoskopik araçlarla müdahale edilerek darlığın tedavi edilmesi olan endoskopik cerrahi, idrar akışı sağlanamadığında, idrarın mesaneden dışarı atılmasını sağlayan kateter veya enfeksiyonu gidermek için kullanılan antibiyotikler veya anti-inflamatuar ilaçlar idrar yolu darlığı tedavisinde etkili sonuçlar verir.

İdrar Yolu Darlığı Tekrarı (Nüksü) Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar yolu darlığı tedavi edildikten sonra en sık karşılaşılan durumlardan biri de üretra darlığının tekrar oluşmasıdır. Bu durum kliniğimizde uyguladığımız özel teknikle uyguladığımız ozon tedavisi, EnPRP, kök hücre ve eksozom tedavileri ile minimum düzeye indirilmektedir. Bu yöntemler her hastada aynı şekilde olmayıp, hastaya ait faktörlere, darlığın şiddeti ve bulunduğu yere göre kişiye özel olarak planlanıp uygulanmaktadır. Bu yöntemlerle bugüne kadar pek çok defalarca nüks eden üretra darlığı olan hastamız tedavi oldu ve sağlıklarına kavuşturlar.

İdrar yolu darlığı, üretra darlığı, nüks eden üretra darlığı şikayetleri olan hastalar tedavi için Prof. Dr. Sinan Ekici Kliniği'ne başvurabilir ve tedavi desteği alabilir.

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05