+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Endoskopik Taş Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Avantajları Nelerdir?

Renal (böbrek) taşları idrar yolunun en yaygın ve en ağrılı hastalıklarından biridir. Böbrek taşı, böbrek veya idrar yolu içinde oluşan sert kristallerdir ve mineral özlüdür. Yeterince küçük olan çoğu böbrek taşı genellikle idrar yolundan daha fazla sıvı alımı ile kendiliğinden geçer. Ancak taş idrar yoluyla dışarıya atılmazsa, büyümeye devam ederek idrar akışını engellerse taşı vücuttan çıkarmak için cerrahi gerekebilir. Bu da endoskopik taş cerrahisi olarak adlandırılır.

Endoskopik cerrahi, endoskop kullanılarak vücuda girilmeyi sağlayan kamera ve ışık ile ince, uzun ve esnek bir tüp olan özel bir cerrahi alet kullanılarak yapılan minimal invaziv bir ameliyattır. Renal taşları çıkarmak için yapılan çeşitli endoskopik ameliyatlar vardır ve her birinin amacı farklıdır. Endoskopik taş cerrahisi ya da endoskopik üroloji olarak da bilinen bu yöntemler büyük olan böbrek taşlarının tedavisi için tek seçenektir.

Endoskopik Taş Cerrahisi Uygulanış Şekilleri

Sistoskopi: Sistoskop, bir ucunda kamera ve diğer ucunda mesaneye sokulan bir ışık kaynağı olan küçük bir lens bulunan uzun, ince bir alettir. Sistoskopi mesane ve idrar yollarındaki taşları çıkarmak için kullanılabilir. Ucunda bulunan kamera ve ışık yardımı ile ameliyat sırasında net bir görüntü sağlayan sistoskopi ile daha hassas işlemler yapılabilir.

Üreteroskopik Cerrahi: Böbrek taşları için endoskopik cerrahinin kullanıldığı bu yöntemde, üreteroskop adı verilen özel bir teleskopik alet idrar yoluna yerleştirilmektedir. Üretresroskopi, sistoskop ile karşılaştırıldığında daha uzun ve incedir. Üretraroskop, üretra içinden mesaneye ve üretere sokulmaktadır, daha sonra ucunda sepet benzeri bir alet bulunan üretraroskop ile taşlar tutulmakta ve vücuttan çıkarılmaktadır. Bu işlem sırasında daha büyük taşları parçalamak için lazer enerjisi kullanılabilir. Bu işlem holmium lazer olarak bilinmektedir ve işlem sonrasında idrar akışına yardımcı olmak için birkaç gün boyunca küçük bir tüp veya stent bırakılabilir.

Perkütan Endoskopik Cerrahi: Perkütan endoskopik cerrahi veya perkütan nefrolitotomi, böbrek taşlarının çıkarılması için anahtar deliği ameliyatı olarak bilinir. Perkütan taş cerrahisi sırasında, böbrekteki taşlara ulaşabilmek için küçük bir kesi yapılır. Ameliyat sırasında x-ışınları kullanılmaktadır.  Nefroskop olarak adlandırılan bir alet kullanılarak taş bulunur ve çıkarılır. Daha büyük taşlar ultrasonik, elektrohidrolik veya lazer tedavisi kullanılarak parçalanabilir. İşlemden sonra, bir veya iki gün boyunca idrarın boşaltılması için böbrekte bir tüp bırakılabilir.

Endoskopik Taş Cerrahisi Avantajları

Endoskopik taş cerrahisi için birçok yöntem kullanılmaktadır. Böbrek taşları hastanın yaşam kalitesini etkilediğinde ve ağrı şiddeti arttığında cerrahi gerekli olmaktadır. Ürolojide en sık kullanılan cerrahi yöntemi ise endoskopik cerrahidir. Endoskopik cerrahinin sık kullanılmasının nedenleri arasında güvenli olması başta gelir.

Endoskopik taş cerrahisi avantajları; çoğu zaman cerrahi bir kesi gerekmez ve kesi gerekmesi durumunda çok küçük olarak yapılır. Daha az acı hissedilir ve düşük enfeksiyon riski vardır. Ayrıca hastanede daha kısa süre kalmak mümkündür. Hızlı iyileşme süresi ve daha az yara izi de avantajlarındandır.

Endoskopik taş cerrahisi yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok avantaja sahiptir ve böbrek taşlarını kırarak ya da direk vücuttan çıkararak hastayı tedavi etmek için tercih edilir. Endoskopik taş cerrahisi ile alakalı daha detaylı bilgi almak için kliniğimize başvurabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05