- Konu Başlıkları
- Aşırı Aktif Mesane Tedavisi İçin Kullanılan İlaçlar
- Aşırı aktif mesane ilaçları içinde en çok kullanılanlar antimuskarinik (antikolinerjik) ilaçlardır.
- Muskarinik Reseptör Antagonistleri
- Aşırı aktif mesane ilaç tedavisi
- Beta-3 agonistler
- İdrar kaçırma için ilaç tedavisi listesinde yer alan Desmopressin vücutta üretilen idrar miktarını ve gece idrar ihtiyacı ile uyanmanızı azaltır.
- Önlem Alın!
Aşırı Aktif Mesane Tedavisi İçin Kullanılan İlaçlar
Aşırı aktif mesane ilaç tedavisi uygulanarak da ortadan kaldırılmaktadır. Mesane adalesindeki(detrüsor) istemsiz kasılmaları azaltmak amacıyla kullanılan bu ilaçlar hastalarımızın şikayetlerini büyük oranda gidermektedir.
[widget-253]
Aşırı aktif mesane ilaçları içinde en çok kullanılanlar antimuskarinik (antikolinerjik) ilaçlardır.
Mesane adalesini uyaran bu ilaçlar istemsiz kasılmaların önüne geçerek idrarın olması gereken şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Ortalama 2 hafta içerisinde etkilerini gösteren aşırı aktif mesane ilaç tedavisi için etkinlik ve yan etkiler hastamızın durumuna göre değişmektedir.
Aşırı aktif mesane ilaçları ile: idrar kaçırma %70-75 azalırken, işeme sıklığı % 20-30 azalabilir. işeme hacmi % 10-20 artabilir.
Muskarinik Reseptör Antagonistleri
Aşırı aktif mesane ilacı olarak kullanılan Muskarinik receptor antagonistleri (MRA) ani idrar yapma ihtiyacını gideren ve anormal mesane kasılmalarını azaltan ilaçlardır.
Aşırı aktif mesane ilaç tedavisi
Genel olarak aşırı aktif mesane tedavisi için kullanılan ilaçlar; algılama bozukluğu, hafıza kaybı, ağız kuruluğu, kabızlık, görme bulanıklığı, çarpıntı ve nabız hızında artış, uykusuzluk, kabus görme, unutkanlık, uyku hali gibi önemli yan etkilere neden olabilir. İdrar kaçırma ilaçları birkaç farklı gruba ayrılır: Muskarinik reseptör antagonistleri, Beta-3 agonistleri, Desmopresin. MRA’lar birkaç adet farklı tipi vardır:
- Darifenasin
- Fesoterodin
- Oksibutinin
- Propiverin
- Solifenasin
- Tolterodin
- Trospiumklorid
Aşırı aktif mesane ilaçları için yan etkiler genellikle hafiftir. Genel olarak ağız ve göz kuruluğu, asit reflüsü ve kabızlık görülmektedir. Nadiren bazı vakalarda aşırı aktif mesane ilaç tedavisi sürerken bulanık görme, baş dönmesi ve idrar yapma güçlüğü görülebilir.
[widget-254]
Beta-3 agonistler
İdrar kaçırma ilaçları olan Beta-3 agonistler yeni grup ilaçlardır, MRA’lara benzer olarak mesanede anormal kasılmaları ve AAM semptomlarını azaltır.
Mirabegron günümüzde kullanılan idrar kaçırma ilacıdır. MRA tedavisi başarısız olursa ya da yan etkilerinden dolayı kullanılamıyorsa önerilir. Mirabegron yan etkileri genellikle hafiftir.
İdrar kaçırma için ilaç tedavisi listesinde yer alan Desmopressin vücutta üretilen idrar miktarını ve gece idrar ihtiyacı ile uyanmanızı azaltır.
Tablet, nazal sprey, melt (dil altı) tablet şeklinde uyumadan önce alınır. Aşırı aktif mesane ilacının etkisi 8-12 saat sürer. Baş ağrısı, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, baş dönmesi ve ağız kuruluğu aşırı aktif mesane ilaç tedavisinde görülebilen yan etkilerdendir.
Aşırı aktif mesane ilaçları, yan etkileri ve kliniğimizde üroloji uzmanı kontrolünde uygulanan yöntemler hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.
Önlem Alın!
Aşırı aktif mesane sendromu 60 yaşın üzerindeki her 3 kadından birinde görülmektedir. ABD ve Avrupa’da AAM görülme oranı % 17 ve bunların % 37’si idrar kaçırma sorunuyla birliktedir.
[widget-129]