+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

PET Tomografi Kullanılan Hastalıklar

Pet Tomografi Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?

PET tomografi, pozitron emisyon tomografisi olarak da bilinir. PET tomografi doku ve organların nasıl çalıştığını gözlemlemeyi sağlayan bir görüntüleme testidir. PET taraması, görüntüleme için için radyoaktif bir ilaç kullanır. PET tomografi bazen diğer görüntüleme testlerinde ortaya çıkmayan hastalıkları teşhis edebilir.

PET tomografi sırasında görüntülemeyi sağlayan ilaç hangi organ veya doku üzerinde çalışıldığına bağlı olarak enjekte edilebilir, yutulabilir veya solunabilir. PET tomografi için kullanılan ilaç, vücudun genellikle hastalık alanlarına karşılık gelen yüksek kimyasal aktiviteye sahip bölgeler toplanır ve PET taramasında, bu alanlar parlak noktalar olarak görünür.

PET tomografi birçok kanser, kalp hastalığı ve beyin rahatsızlıkları gibi çeşitli durumların ortaya çıkarılmasında veya değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. PET tomografi nedir sorusunun cevabını yukarıda verdir. Ancak  PET tomografi hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır sorusu da çoğu kişi tarafından merak edilmektedir. PET tomografi ile alakalı daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.

PET Tomografi Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?

PET tomografi organ ve doku fonksiyonlarınızı değerlendirmek için radiotracers adı verilen küçük miktarlarda radyoaktif materyal, özel bir kamera ve bilgisayar kullanır. Hücresel düzeyde vücut değişikliklerini tanımlama becerisine sahip olan PET tomografi, diğer görüntüleme testlerinde belirgin hale gelmeden önce hastalığın erken başlangıcını tespit edebilir.

PET tomografi hangi hastalıklar için kullanılır sorusu merak edilmektedir. PET tomografi birçok hastalığın teşhisi için kullanılmaktadır ve bu hastalıklar ise şu şekildedir;

Epilepsi: Epilepsinin beynin hangi bölümünü etkilediğini ortaya çıkarmak için PET tomografi kullanılır. Bu, en uygun tedaviye karar vermeye yardımcı olabilir ve ameliyat gerekliyse yararlı olabilir.

Alzheimer hastalığı: PET taraması, Alzheimer hastalığının beynin hangi bölgelerini etkilediğini ölçerek teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Alzheimer'den etkilenen beyin hücreleri, glukozu normal hücrelerden daha yavaş kullanma eğilimindedir.

Kanser: PET taraması bir kanserin varlığını ve evresini ortaya çıkarabilir, yayılıp yayılmadığını gösterebilir ve tedavi planlaması için önemlidir.

Kalp hastalığı: PET taraması, kalbin hangi kısımlarının hasar gördüğünü veya yaralandığını tespit etmeye ve kalbin çalışmasında dolaşım sorunlarının belirlenmesine yardımcı olabilir.

Tıbbi araştırmalar: PET tomografi, özellikle beyin çalışmalarıyla ilgili araştırmalarda kullanılmaktadır.

PET tomografi, hekimlere yol gösteren sağlıklı ve hızlı sonuç veren tanı yöntemidir. Farklı tanı teknikleriyle bir arada kullanılabilir.

PET Tomografi ve BT Arasındaki Fark Nedir?

PET tomografi ve BT (bilgisayarlı tomografi) arasında birçok fark bulunmaktadır. BT taraması vücut organlarının ve dokunun boyutunu ve şeklini değerlendirebilir, ancak bunların nasıl çalıştığını değerlendiremez. PET taraması ise bir organın nasıl çalıştığını gösterebilir. Ancak BT görüntüsü olmadan, vücuttaki etkinliğin yerini tam olarak belirlemek zor olabilir.

BT taraması ile birlikte bir PET tomografi, hastanın durumunun daha iyi gözlemlenmesini sağladığından genellikle ikisi beraber tercih edilmektedir.

Vücutta organların ve dokuların nasıl çalıştığını gözlemlemek için kullanılan PET tomografi, kanserli hücrelerin bulunması ya da hastanın gözlemlenmesi için tercih edilen önemli bir testtir. PET tomografi nedir ve PET tomografi hangi hastalıklar için kullanılır sorularının detaylı cevapları için kliniğimize başvurabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05