- Konu Başlıkları
- Sistoskopi İle Mesane Kanseri Tanısı Mümkün!
- Erken tanı hayat kurtarır! Mesane kanseri teşhisinde modern yöntemler
- Mesane Kanseri Teşhis Yöntemleri Nelerdir?
- Uluslararası tanı seçenekleriyle hızlı teşhis ve tedavi!
- Mesane Kanseri Teşhisinde Hastanın İzlemesi Gereken Yol
- Dikkat Edin!
Sistoskopi İle Mesane Kanseri Tanısı Mümkün!
Mesane kanseri genellikle bir kişinin sahip olduğu belirti veya semptomlar nedeniyle bulunur ya da bir kişinin başka bir nedenden ötürü yaptırmış olduğu laboratuvar testleri sayesinde ortaya çıkar. Bu anlamda erken evrelerde mesane kanseri teşhisi zor olan bir hastalıktır. Mesane kanseri şüphesi varsa, mesane kanseri nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı ve tanıyı doğrulamak mesane kanseri testleri yapılması gerekecektir.
[widget-149]
Erken tanı hayat kurtarır! Mesane kanseri teşhisinde modern yöntemler
Kanser bulunursa, kanserin evresini belirlemede yardımcı olacak başka testler de yapılmaktadır. Mesane kanserinin teşhisi evreleme açısından da son derece önemlidir. Evreleme mesane kanserinin hangi evrede olduğunun belirlenmesini sağlayarak tedavi yöntemlerinin buna göre seçilmesini sağlamaktadır.
Mesane kanseri teşhisi yapılırken dikkat edilmesi gereken ürolog tarafından hastaya en uygun yöntemin belirlenmesidir. Son yıllarda geliştirilen tanı uygulamaları sayesinde tedavilerden daha başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Mesane Kanseri Teşhis Yöntemleri Nelerdir?
Mesane kanseri teşhis yöntemleri arasında çeşitli testler bulunmaktadır. Ancak ilk aşamada kanserin olup olmadığını anlamaya yardımcı olacak ve doktorun bilgilenmesini sağlayacak çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Mesane kanserinden şüphelenmesi durumunda belirtiler hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla tıbbi geçmiş incelenmektedir. Aynı zamanda hastanın ailesinde böyle bir kansere yakalanan yakın akrabalar olup olmadığı da araştırılacaktır.
Uluslararası tanı seçenekleriyle hızlı teşhis ve tedavi!
Mesane kanseri teşhisi söz konusu olduğunda ilk yöntem fizik muayenedir. Fizik muayene, mesane kanseri ve diğer sağlık problemlerinin olası belirtileri hakkında başka bilgiler sağlayabilir. Aynı zamanda mesane kanserinin teşhisi için dijital rektal muayene (DRE) yapılması da mümkündür. Muayenenin sonuçları anormal ise, doktorunuz laboratuvar testleri yapacaktır. Mesane kanseri tanısı için kullanılan testler tanının haricinde mesane kanseri gelişimini ve hastalığın evresini belirlemede de son derece önemlidir. Kullanılan testlerle beraber hastalığın hangi evrede olduğu tespit edilerek buna uygun bir tedavi planı hazırlanacaktır. O halde mesane kanseri tanısı için kullanılan testler hangileri beraber inceleyelim;
- Sistoskopi: Sistoskopi mesane kanseri teşhisi için kullanılan testlerden biridir ve üretra yoluna küçük, dar bir tüp (sistoskop) yerleştirilmesiyle yapılmaktadır.
- Biyopsi: Sistoskopi sırasında test için bir hücre numunesi (biyopsi) alınması gerekebilir. Bu durumda hasta genel anestezi ile uyutulmakta ve istenen doku aprçası alınmaktadır.
- İdrar sitolojisi: İdrarınızın bir örneği, idrar sitolojisi adı verilen bir işlemle kanser hücrelerini kontrol etmek için bir mikroskop altında analiz edilir.
- Görüntüleme testleri: Bilgisayarlı tomografi (BT) ürogram veya retrograd piyelogram gibi görüntüleme testleri mesane kanserinin incelenmesine ve mesane kanseri teşhisi koyulmasına olanak vermektedir.
Bir BT ürogramı sırasında, damar içine enjekte edilen kontrast boya böbreklere, üreterlere ve mesaneye ulaşır. Test sırasında çekilen röntgen görüntüleri, idrar yolunun ayrıntılı bir görünümünü sağlar ve doktorun kansere neden olabilecek alanları belirlemesine yardımcı olur. Ancak mesane kanseri teşhis yöntemleri arasında bulunan tüm bu testlere gerek olmayacağının da bilinmesi gerekmektedir. Bazı hastalarda mesane kanseri erken bir evrede tespit edilirse tüm testlerin yapılmasına gerek kalmayabilir.
[widget-311]
Mesane Kanseri Teşhisinde Hastanın İzlemesi Gereken Yol
Mesane kanseri teşhisi yapılırken hastanın doktoru ile uyum içinde olması gerekmektedir. Aynı zamanda mesane kanseri testleri ile alakalı bilgi alarak ilerlemeyle alakalı daha net bir görüşe sahip olmayı sağlamaktadır. Aynı zamanda teşhis sonrasında mesane kanseri tedavisinde nasıl bir yol izleneceğine dair de merak edilenlerin sorulması gerekmektedir.
Dikkat Edin!
Belirtileri takip ederek mesane kanserinin önüne geçebilirsiniz!
Mesane kanseri tanısı için birçok farklı test yapılmaktadır. Tüm bu testlerin ortak amacı ise mesane kanseri teşhisi için gerekli olan bilgilerin alınarak kanserin ilerlemesiyle alakalı tıbbi sonuçlara sahip olmaktır. Böylelikle teşhis sonrasında mesane kanseri tedavisi için izlenecek olan yol belirlenecektir. Ancak mesane kanseri teşhisi ile alakalı daha detaylı bilgi için kliniğimize danışmayı unutmayın.
[widget-129]