- Konu Başlıkları
- Hidrosel Tedavisinde Cerrahi Eksizyon: Hidroselektomi
- Hidroselektomi Nasıl Yapılır?
- Hidrosel Tanısı Nasıl Konulur?
Hidrosel Tedavisinde Cerrahi Eksizyon: Hidroselektomi
Genel olarak erkek çocuklarında görülen; “torbaların şişmesi”, “su toplaması” ve “su fıtığı” olarak da adlandırılan hidrosel, testisleri çevreleyen zarlar içinde normalden daha fazla sıvı birikimi sonucu testis torbasının (skrotum) şişmesi durumudur. Yenidoğan hidroselinde kendiliğinden geçme özelliği olan hidrosellerin yeni doğanlar dışında, hemen her yaşta görülme ihtimali vardır.
Tanısı fiziki muayene ile genel olarak konan hidrosel, yenidoğanlarda ilk yıl içinde kendiliğinden kaybolabilir. Yetişkin hidroselinde ise cerrahi müdahale gerekli olmaktadır. Testis iltihabı, testis travması veya testis tümörüne bağlı olarak da gelişebilen hidroselin altında yatan sebepler üroloji uzmanı tarafından mutlaka incelenmelidir. Tedavide iğne ile sıvının boşaltılması veya ameliyat seçenekleri uygulanır.
Hidrosel tedavisinin, hidrosel kesesinin cerrahi olarak çıkarılarak, kese bütünlüğünün bozulması işlemine hidroselektomi denir.
[widget-231]
Hidroselektomi Nasıl Yapılır?
Cerrahi eksizyon ya da hidroselektomi olarak adlandırılan hidrosel ameliyatı tedavisi özellikle yetişkinlerde kesin tedavi olarak tercih edilmektedir. Fıtık ile beraber görülen hidroseller için cerrahi uygulamalar tek çözümdür. Cerrahi tedavi yapılmadan önce torbadaki şişlik çok kısa bir zamanda gelişmişse ultrasonla testisler incelenir. Kesin tanı hidroselin tümör ya da herhangi bir enfeksiyon kaynaklı olup olmadığının belirlenmesi sonucunda konur.
Cerrahi genel ya da spinal anestezi uygulanarak yapılır. Küçük bir kesi ile bölgeye girilir, kesedeki sıvı boşaltılır ve kese duvarları eksize edilerek kaldırılır. Yaklaşık 1 saat süren hidrosel ameliyatı sonrasında hastaya gerekirse dren yerleştirilir ve bu dren 24 saat kadar kalabilir.
Hidrosel tedavisi cerrahi eksizyonu, çocukluk çağında fıtık olmadan hidrosel görüldüğünde 2 yaşına kadar beklemeye rağmen düzelmezse uygulanır. Hidrosel fıtıkla birlikte görüldüğünde hiç beklenilmeden cerrahi olarak düzeltilmelidir.
Çocuklarda kendi kendine ortadan kaybolma ihtimali yüksek olduğu için ailelerin endişe etmemesi gereken bir hastalıktır. Hidrosel tedavisi olan hidroselektomi yapılırken kasığın üstünde karının altındaki subinguinal çizgi üzerinden yaklaşık 2 cm’lik bir kesi ile girilir. Açık ise inguinal kanal içinde fıtık kesesi bulunur ve onarılır. Serbestleştirilen hidrosel kesesi açılarak sıvı boşaltılır, kese duvarları kesilerek çıkarılır.
[widget-232]
Hidrosel Tanısı Nasıl Konulur?
Hidrosel tanısı fizik muayene ve ultrasonografi ile kolayca konulabilir. Çoğu hidrosel hiçbir şikayete neden olmaz.
Hastaların bir hekime başvurusu genellikle testis torbasında ağrısız şişlik nedeni ile olur. Hasta testis torbasında dolgunluk ve ağırlık hissedebilir.
Eğer hidrosel sıvısı enfeksiyon taşıyorsa, kasık bölgesine nadiren de olsa bel bölgesine vuran ağrı ve kasık bölgesinde hafif kızarıklık görülebilir. Komplikasyonu düşük bir ameliyat olan hidroselektomi sonrası hasta hızlı bir şekilde iyileşir. Nadir de olsa görülebilecek yan etkiler, testis ve skrotumda ödem, enfeksiyon ve çok daha nadiren aşırı sıvı salgılayan testis üzerinde kalan zarın lokalize sıvı toplanmasına neden olması görülebilir. Hidrosel tedavisinde cerrahi eksizyon uygulamaları hakkında bilgi almak için kliniğimize ulaşabilirsiniz.
[widget-129]