+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Hidrosel Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Hidrosel İçin Ameliyat Ne Zaman Gerekli?

Hidrosel yeni doğan erkek bebeklerin %10’unda görülen, ancak 1 yaşına kadar genellikle kendiliğinden kaybolan bir durumdur. Su fıtığı olarak da bilinen hidrosel testisleri çevreleyen ince zar içinde sıvı birikmesi sonucunda oluşmaktadır. Hidrosel nasıl teşhis edilir ve hidrosel nasıl tedavi edilir sorularını cevaplamadan önce hidrosel ile alakalı birkaç kısa bilgi vermek daha doğru olacaktır.

Hidrosel tedavisinde erken tanı büyük önem taşıyor!

Hidroseller ağrısız, yumuşak şişliklerdir ve doğum sırasında olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Hidroseller iki türde görülebilmektedir. Komünikan hidrosel doğum sırasında oluşmakta ve komünikan olmayan hidrosel ise ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmaktadır. 40 yaşın üzerindeki erkeklerde de hidrosel görülebilmektedir. Hidrosel herhangi bir belirti vermeden gelişebilir.

Hidrosel tanısında modern yöntemler ve uluslararası tedavi uygulamaları sayesinde hastaların sağlıklarına daha hızlı kavuşmaları söz konusu olmaktadır.

Hidrosel Teşhis Yöntemleri

Hidrosel teşhisi için çeşitli testler istenmektedir. Ancak ilk aşama detaylı bir fiziki muayenedir. Fiziki muayene ardından gerekirse diğer testler istenerek hidroselin durumu belirlenebilir. Hidrosel teşhisi için yapılan fiziki muayenede testis torbası incelenecek ve şişlik olup olmadığı kontrol edilecektir. Genel olarak fiziki muayenede sorun anlaşılmaktadır.

Hidrosel teşhisinde hızlı olmak az hasarla ve ağrısız tedavilerle sorunu atlatmayı sağlamaktadır.

Ses dalgalarının kullanıldığı ultrason hidrosel tanısı için tercih edilmektedir. Böylelikle testis torbasının görüntüsü alınmakta ve anormal bir durum olup olmadığı gözlemlenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu şile alakalı bilgi almak için hidrosel teşhisi için kan testi istenebilir. Aynı zamanda herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı da bu şekilde kontrol edilmektedir. Hidrosel tanısı için yapılan yöntemler:

  • Fiziki muayene
  • Ultrason
  • Kan testi
  • İdrar testi

Kan testi gibi idrar testi de hastada hidroselin herhangi bir enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek için kullanılır. Geliştirilmiş yöntemler sayesinde tedavi planı daha hızlı bir şekilde oluşturulmaktadır.

Hidrosel tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerde görülen hidroselin tedavisi içimn en az 1 yıl beklenmektedir. Çünkü çoğu durumda hidrosel kendiliğinden kaybolmakta ve bu nedenle herhangi bir müdahaleye gerek kalmamaktadır. Ancak yetişkin erkeklerde ve 1 yılın sonunda yine de kaybolmayan hidroselde farklı tedavi seçenekleri tercih edilebilir. Hidrosel tedavi yöntemleri şu şekildedir;

  • Cerrahi: Hidrosel cerrahisi genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Çoğu durumda, ameliyattan birkaç saat sonra hastanın eve gitmesine izin verilmektedir. Hidrosel ameliyatı sırasında testis torbasında küçük bir kesi yapılır ve hidrosel cerrahi olarak çıkarılır. Hidroselin konumu ve büyüklüğüne bağlı olarak, hastanın birkaç gün boyunca drenaj tüpüne ihtiyacı olabilir.
  • İğne aspirasyonu: Hidrosel tedavisi için diğer bir seçenek, kesenin içindeki sıvıyı uzun bir iğne ile dışarıya çıkarmaktır. İğne, sıvıyı çıkarmak için keseye yerleştirilir. Bazı durumlarda, kesenin tekrar dolmasını önlemek için bir ilaç enjekte edilebilir. İğne aspirasyonu genellikle cerrahi sırasında komplikasyon riski yüksek olan erkeklerde yapılır.

Hidrosel tedavisi için hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın ilerleyişi etkili olmaktadır. Tedavi planlaması yapılarak başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Hidrosel Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hidrosel tedavisi sonrasında kısa bir süre içinde hastanın eve gitmesine izin verilmektedir. Ancak tedavinin ardından bazı dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Hidrosel ameliyatı olanların bilmesi gereken ilk şey ağrıların bir hafta içinde geçeceğidir. Hastanın birkaç hafta boyunca istirahat etmesi önemlidir, iyileşme süreci tamamlandıktan sonra normal aktivitelerine dönmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Hidrosel tedavisi sonrası en az üç hafta boyunca bisiklet sürmek gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır. Hidroselin tedavisi sonrası bölgede bulunan dikişlerin enfeksiyon kapmaması için duş veya banyo yapılabilir.

Hidrosel tedavisinden korkmayın! Hızlı sonuç almak için kendi muayenenizi yapın!

Hidrosel çok nadir görülen bir durum olmasına rağmen belirli durumlarda tedavi edilmesi gerekmektedir. Hidrosel tedavisi ve hidrosel teşhisi ile alakalı en detaylı bilgiyi üroloğunuz verecektir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05