+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Vezikovajinal Fistül Teşhisi Nasıl Yapılır?

Vezikovajinal Fistül Teşhis ve Tedavisinde En Etkili Yöntem Hangisi?

Vezikovajinal fistül, kadın hastalarda idrar torbası ile vajina arasında oluşan, kontrolsüz bir şekilde vajina yoluyla dışarı sızan idrarla sonuçlanan anormal bir iletişimdir. Vezikovajinal fistül idrarın mesaneden dışarıya atılması sırasında bir kısmının vajinada birikmesine ve daha sonra buradan sızmasına neden olmaktadır.

Vezikovajinal fistül nedenleri arasında genç yaşta anne olmak ve zor doğum yapmanın haricinde, pelvik travmalar ve kanser gibi durumlar bulunmaktadır Aynı zamanda kanser tedavisinde servikal bölgede kullanılan radyasyon da vezikovajinal fistül oluşmasına neden olabilmektedir. Peki, vezikovajinal fistül teşhisi nasıl yapılır, vezikovajinal fistül tedavi yöntemleri nelerdir? 

 [widget-272]

Vezikovajinal Fistül Teşhisinde Kullanılan Yöntemler

Vezikovajinal fistül tanısı, hastanın tıbbi öyküsü ve lokal muayeneye göre kolaylıkla yapılabilir. Tanının net olmadığı durumlarda ise testler gerekebilir. Vezikovajinal fistül teşhisi nasıl yapılır sorusunun cevabı olarak aşağıdakileri gösterebiliriz;

Fiziki muayene: Vezikovajinal fistül teşhisi için kullanılan fiziki muayene sırasında hastanın vejinası ve vajinal duvarı incelenmektedir. Aynı zamanda fistül kabarcıklarının görülmesi için hastadan öksürmesi de istenebilir.

Boya testi: Vezikovajinal fistül teşhisi için kullanılan bu yöntemde idrar kesesine metilen mavi adı verilen bir boya verilerek sıvının vajinadan gelip gelmediği gözlemlenmektedir.

Sistoskopi: İdrar kesesinin ucunda kamera olan ince bir tüp ile incelenmesi için kullanılan bu test vezikovajinal fistül teşhisi için önemlidir.

Görüntüleme testleri: Vezikovajinal fistül teşhisi nasıl yapılır sorusu için son yanıtımız da görüntüleme testleri. Vezikovajinal fistül teşhisi için yukarıda kullanılan yöntemlerin etkili olmaması durumunda bazen ultrason, BT taraması ya da MRG gibi görüntüleme testleri de kullanılabilir.

Vezikovajinal Fistül Tedavi Yöntemleri – Ameliyat Şart Mı?

Vezikovajinal fistül tedavi yöntemleri fistülün küçük ya da büyük olması ile doğru orantılı olarak tercih edilmektedir. Bu nedenle yukarıda da bahsetmiş olduğumuz teşhis yöntemleri oldukça önemlidir. Vezikovajinal fistül tedavisi için tercih edilebilecek seçenekler şunlardır;

Kalıcı kateter tedavisi: Vezikovajinal fistül tedavisi için kullanılan bu yöntem küçük fistüller için uygundur. İşlem sırasında mesaneye bir kateter sokulur ve 6-8 hafta boyunca orada kalması sağlanır. Bu işlemle fistül yolunun kendiliğinden kapanması beklenmektedir.

Cerrahi tedavi: Vezikovajinal fistül ameliyatı fistülün daha büyük olduğu durumlarda tercih edilmektedir. Doğum sırasında oluşan fistül tedavisi doğumdan en az 3 ay sonra gerçekleştirilmektedir. Vezikovajinal fistül ameliyatında uygulanan yöntemler farklı olabilir. Kimi zaman ameliyat sırasında idrar kesesi açılmakta ve fistül bulunarak onarılmaktadır. Aynı zamanda vezikovajinal fistülün vajina duvarında oluşturduğu delik bulunarak da onarım gerçekleştirilebilir.

[widget-273]

Vezikovajinal Fistül Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vezikovajinal fistül tedavisi sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Vezikovajinal fistül tedavisi için kateter kullanılması durumunda hastanın belirli aralıklarla kontrole gitmesi şarttır. Aynı zamanda daha sık idrara çıkılmalı ve en az 3 ay cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Vezikovajinal fistül tedavisi sonrası bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise hamileliği en az bir yıl geciktirmek olacaktır. Hasta daha önce gebe kalırsa, gebelik sırasında gerekli kontrolleri almalı ve doğumu sezaryen olarak yapmalıdır.

Vezikovajinal fistül tedavisi sonrasında hastaların pelvik bölgede herhangi bir hasara neden olabilecek aktivitelerden kaçınmaları da gerekmektedir. Böyle bir durumda işlemin başarısız olması normaldir ve yeniden tekrarlanması gerekebilir.

Vezikovajinal fistül erken teşhis söz konusu olduğunda kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle hastaların şüphelendikleri bir durum olduğunda üroloji uzmanı ile görüşmekten kaçınmamaları önemlidir. Vezikovajinal fistül teşhisi nasıl yapılır, vezikovajinal fistül tedavisi nasıl olur gibi sorularda aklınıza takılanlar varsa detaylı bilgiyi kliniğimize başvurarak alabilirsiniz.

İhmal Etmeyin!

İdrar torbası ve vajina arasında meydana gelen vezikovajinal fistül durumu, hastanın yaşamını ve sosyal durumunu ciddi derecede etkileyeceği için mutlaka tedavi edilmelidir. Vezikovajinal fistül tedavi yöntemlerinden hangisinin daha uygun olduğuna doktorunuz karar vermelidir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05