- Konu Başlıkları
- Sistoskopi Kesin Sonuç Verir Mi?
- Sistoskopi gerekli hastalarda tek başına güvenilir sonuçlar!
- Sistoskopi Uygulamasının Gerektiği Durumlar
- Sistoskopi ile güvenilir teşhis uygulamaları!
- Sistoskopinin riskleri – tehlikeli bir yöntem mi?
- Sistoskopi Sonuçlarının Değerlendirilmesi
- Sistoskopi ile erken tanı ve tedavi imkanları!
Sistoskopi Kesin Sonuç Verir Mi?
Sistoskopi, mesaneyi incelemek için ucunda bir kamera ve ışık bulunan sistoskopun kullanılması işlemidir. Sistoskopi, mesane ya da idrar yolunda herhangi bir sorunun olup olmadığını değerlendirmek için kullanılmaktadır.
Sistoskopi gerekli hastalarda tek başına güvenilir sonuçlar!
Aynı zamanda idrar yoluyla alakalı herhangi bir cerrahi işlemde yardımcı olması için de sistoskopi kullanılabilir.
Sistoskopi hangi durumlarda yapılır sorusunun cevabı için okumaya devam edin.
[widget-276]
Sistoskopi Uygulamasının Gerektiği Durumlar
Sistoskopi, idrar yolu enfeksiyonları ve idrar tahlilinde saptanan kanama nedenlerinin araştırılması dışında takip amaçlı da uygulanmaktadır. Sistoskopi uygulanması; aktif bir üriner sistem enfeksiyonu, ciddi prostatik tıkanıklık, genel durum bozukluğu, kanama diyatezi, çok düşük mesane kapasitesi olan hastalarda kullanılmamaktadır.
Sistoskopi ile güvenilir teşhis uygulamaları!
Sistoskopi uygulamasının gerektiği durumlar oldukça fazladır. Mesane ve idrar yolunu etkileyen herhangi bir belirtinin ardından sorunun kaynapını tespit etmek için kadınlarda ve erkeklerde kullanılmaktadır. Sistoskopi hangi durumlarda yapılır şu şekildedir;
- Belirtilerin nedenlerini araştırmak: Sistoskopi idrarda kan, idrar tutamama, aşırı aktif mesane ve ağrılı idrara çıkma gibi belirtilerin nedenlerini araştırmak için kullanılabilir. Sistoskopi ayrıca sık idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini belirlemeye de yardımcı olabilir.
- Mesane hastalıklarını teşhis etmek: Sistoskopi uygulaması mesane kanseri, mesane taşları ve mesane iltihabı hastalıklarını teşhis etmek için kullanılmaktadır.
- Mesane hastalıklarını tedavi etmek: Belirli hastalıkları tedavi etmek için kullanılan özel aletler sistoskop içinden geçirilebilir. Aynı zamanda sistoskopi sırasında çok küçük mesane tümörleri çıkarılabilir.
- Büyümüş prostatı teşhis etmek: Sistoskopi, prostat bezinin içinden geçtiği bir idrar yolu daralmasını gözlemleyerek genişlemiş bir prostatı teşhis etmeyi sağlayabilir. Sistoskopi hangi durumlarda yapılır sorunuza cevap olarak verilebilir.
Sistoskopi; drar kaçırma ve aşırı aktif mesanenin olması, ağrılı idrara çıkma, mesaneden biyopsi alınması gereken, mesane taşları ve mesane kanseri gibi hastalıkların teşhisinin konulması, mesane tümöründen şüphe edilen durumlarda mutlaka uygulanmalıdır.
Sistoskopinin riskleri – tehlikeli bir yöntem mi?
Sistoskopi hangi durumlarda yapılır sorunuzu yanıtladıktan sonra sistoskopi risklerinden de bahsedelim. Sistoskopi riskleri çoğu kişi tarafından merak edilmektedir. Genellikle güvenli bir işlem olan sistoskopi uygulaması sonrasında ciddi komplikasyonların görülme sıklığı nadirdir. Ancak sistoskopiye özgü bir komplikasyon olan yırtılma mümkündür.
- İdrar yolu veya mesane boyunca herhangi bir yerde bir yırtılma meydana gelebilir. Sistoskopi işlemleri ayrıca skar dokusu da oluşturabilir. Bu doku idrar sırasında zorluğa veya daralmaya neden olabilir ve sonucunda idrar yaparken zorlanma mümkündür.
- Bazen skar dokusunu çıkarmak için ek bir sistoskopi işlemi gereklidir. Bu komplikasyon neredeyse erkeklere özeldir ve en yaygın olarak prostat rezeksiyonu gibi üretral sorunlardan kaynaklanır.
- Erkekler, geniş bir işlemden sonra bazen testislerde ağrı ve şişme yaşayabilir. Ancak bu komplikasyon nadir görülür.
Çeşitli nedenlerden ötürü, sistoskopi sonrası idrar yapamama sorunu ortaya çıkabilir. Bu genellikle mesanenin boşaltılması için bir kateterin yerleştirilmesini gerektirir. Sistoskopinin neden olduğu şişme idrar akışını engelleyebilir. Bu durumlara karşı doktorun hastasını uyarması gerekir.
[widget-277]
Sistoskopi Sonuçlarının Değerlendirilmesi
Sistoskopi sonuçlarının değerlendirilmesi herhangi bir hastalık söz konusu ise oldukça önemlidir ve tedavi planlamasının yapılması için gereklidir. Sistoskopi işlemi sırasında mesane ve idrar yolu eş zamanlı olarak doktorun yanında bulunan bir monitörden izlendiği için değerlendirme hemen yapılmaktadır.
Ancak daha detaylı bir tarama istenmesi ya da diğer testlerin yapılması durumunda sistoskopi değerlendirmesi için tüm sonuçların çıkması beklenebilir.
Sistoskopi ile erken tanı ve tedavi imkanları!
Sistoskopi idrar yolu ve mesanenin ayrıntılı olarak görüntülenmesi için tercih edilen bir yöntemdir. Ucunda kamera ve ışık bulunan sistoskop ile gerçekleştirilen bu işlem sırasında mesane taşları, prostat büyümesi ya da diğer idrar yolu problemleri gözlemlenebilir. Sistoskopi hangi durumlarda yapılır veya sistoskopi riskleri nelerdir sorularının detaylı cevapları için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
[widget-129]
Yapılmış Yorumlar (1)
Merhabalar hocam, sistoskopi sonrası sık idrara çıkma, ağrı acı yanma, idrar deliğinin orası çok acıyo, üstüne oturamıyorum, yürürken sızlıyo, acıyo, kanda üreaplazma parvum çıktı, tetradoks verdiler ama hiç faydası olmadı, sistoskopiden sonra daha kötü oldum, napabilirim🥺