- Konu Başlıkları
- Ürolojide Robotik Cerrahi Nasıl Kullanılır?
- Robotik cerrahinin kullanıldığı hastalıklar
- Robotik Cerrahinin Avantajları
- Modern robotik tedavi yöntemleriyle hızlı sonuçlar!
- Ürolojide Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?
- Doktorun işini kolaylaştıran teknoloji!
Ürolojide Robotik Cerrahi Nasıl Kullanılır?
Robotik cerrahi nedir sorusuna geleneksel bir ameliyatın robotik aletler kullanılarak gerçekleştirilmesi cevabını verebiliriz. Robotik cerrahi daha kısa iyileşme süresi ve daha az kanama ya da enfeksiyon riski gibi birçok avantaj içermektedir ve bu nedenle de sıklıkla kullanılmaktadır. Ürolojide robotik cerrahi son dönemlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Ürolojik hastalıklarda robotik cerrahinin nasıl kullanıldığı ile alakalı bilgi vermeden önce ürolojik hastalıklara değinmek çok daha doğru olacaktır.
Robotik cerrahinin kullanıldığı hastalıklar
Robotik cerrahinin kullanıldığı hastalıklar arasında ürolojik sorunlar da yer almaktadır. Ürolojik hastalıklar, erkek üreme organlarını veya erkek ve dişi idrar yollarını etkileyen herhangi bir hastalık veya rahatsızlık olarak açıklanabilir.
Prostat kanseri, böbrek bozukluğu veya kanser, mesane kanseri, idrar tıkanıklığı, üreter kanal hastalıkları için robotik cerrahi kullanılır. Özellikle ilaç ya da diğer alternatif tedavilerin etkili olmadığı hastalar için cerrahi gerektiğinde robotik cerrahi tercih edilebilir.
Robotik Cerrahinin Avantajları
Cerrahi öncesinde, tedavi edilecek alanın 3 boyutlu bir modelini oluşturmak için bilgisayarlı tomografi taraması yapılır. Bu, cerrahın ameliyat sırasında doğru şekilde yönlendirmek için kullanılan sisteme aktarılır. Cerrahın ameliyat alanının büyütülmüş bir görüntüsünü gözlemlemesi için 3D kamera kullanılır. Robotik cerrahinin avantajları arasında en önemli olan görüntünün kalitesidir.
Modern robotik tedavi yöntemleriyle hızlı sonuçlar!
Robotik cerrahi avantajları söz konusu olduğunda liste oldukça uzun olabilmektedir. Robotik cerrahi avantajları şu şekildedir;
- İşlem, 2 ile 3 küçük insizyonla minimal invaziv olarak gerçekleştirilir. Buişlemi kolaylaştırır.
- Robotik cerrahi işlemi sonrasında hastanın hastanede daha az kalması mümkündür.
- Ameliyat sonrası daha az komplikasyon görülür.
- Ameliyatın ardından daha az ağrı ve daha az yara izi olur.
- Kan kaybı minimum düzeydedir.
- Daha hızlı iyileşme ile hasta günlük yaşantısına kolaylıkla geçiş yapabilir.
- Ameliyat cerrah tarafından yapılmasına rağmen, robot her hareketin hassas bir şekilde yapılmasını sağlar ve böylece ameliyatın doğruluğunu büyük ölçüde artırır.
- Hasarlı doku tamiri daha kolay yapılır.
Robotik cerrahi ameliyatı sırasında komşu dokular daha az hasar alır. Birçok çalışma, robotik sistemin, bir ameliyatın elle gerçekleştirildiği zamandan daha hassas olduğunu göstermiştir.
Ürolojide Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?
Robotik cerrahi doktorların geleneksel tekniklerle mümkün olandan daha fazla hassasiyet, esneklik ve kontrolle birçok karmaşık işlemi gerçekleştirmesine olanak tanır. Robotik cerrahi genellikle minimal invaziv cerrahiyle ilişkilidir. Bazen bazı geleneksel açık cerrahi işlemlerinde de kullanılır.
Üroojide robotik cerrahi ucunda kameralar bulunan bir kol ve buna bağlı cerrahi aletlerin bulunduğu mekanik kollarla uygulanmaktadır. Ameliyat sırasında bir bilgisayar konsolundan kontrol edilir ve buna göre gerçekleştirilir.
Doktorun işini kolaylaştıran teknoloji!
Ürolojide robotik cerrahi kullanımı prostat ameliyatları ve böbrek kanserleri gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. İşlem sırasında prostatın çok büyük olması durumunda ya da böbreklerde kanserli bölümün çıkarılması için tercih edilebilir.
Ürolojide robotik cerrahi uygulamasının kullanımı hastaların daha çabuk iyileşmesine olanak sağlarken yara izlerinin de daha az olmasına olanak tanır ve bu da estetik kaygı yaşayan hastalar için oldukça iyi bir seçenektir. Robotik cerrahinin kullanıldığı hastalıklar ve robotik cerrahinin avantajları ile alakalı daha detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.
[widget-129]