+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Orşit Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orşit İçin Modern Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Orşit, genellikle viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan erkeklerde bir veya her iki testisin iltihaplanması durumudur. Orşit teşhisi nasıl yapılır ve orşit nasıl tedavi edilir sorularının cevabı öncesinde kısa bir bilgilendirme yapmak daha iyi olacaktır.

Çocuklarda çoğu orşit vakası, kabakulak virüsü ile enfeksiyondan kaynaklanır.

Bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu orşit, epididimitin enfeksiyonu nedeniyle gelişir. Kabakulak orşitlerinin çoğunluğu 10 yaşından küçük erkeklerde görülürken, çoğu bakteri orşiti vakaları cinsel olarak aktif erkeklerde veya 50 yaşından büyük erkeklerde ortaya çıkar.

Orşit söz konusu olduğunda testislerde ağrı, mide bulantısı, ateş, testislerde hassasiyet ve idrara çıkarken ağrı gibi birçok belirti meydana gelebilir. Orşit teşhisi yapıldıktan sonra mutlaka tedavinin yapılması ve kişiye özel yöntemlerin belirlenmesi şarttır.

Orşit Teşhisi Nasıl Yapılır? En Kesin Tanı Yöntemi Hangisi?

Orşit teşhisi için ilk adım fiziki muayenedir. Ardından gerekli görülmesi durumunda başka testler istenebilmektedir. Orşit tanısı tedavi planlamasının yapılması için çok önemlidir. Orşit erken evrelerde teşhis edilirse komplikasyonlara neden olmayabilir. Ancak ileri evrelerde kısırllık gibi bazı komplikasyonlar oluşabilir.

Orşit teşhisi için kullanılan yöntemler şunlardır;

Kasıklardaki genişlemiş lenf nodlarını ve testislerde herhangi bir büyüme olup olmadığını kontrol etmek orşit teşhisi için önemlidir. Aynı zamanda prostat büyümesi ve hassasiyetini kontrol etmek için rektal muayene de gerekebilir. Genital akıntıdan örnek elde etmek için penisin ucuna dar bir çubuk takılarak uygulanan bu orşit teşhisi yönteminde hastanın cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birine sahip olup olmadığı tespit edilmektedir. Orşit teşhisi için kullanılan idrar tahlili herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek için kullanılmaktadır. Genel olarak kullanılan tanı yöntemleri:

  • Fiziki muayene
  • Cinsel yolla bulaşan hastalık taraması
  • İdrar tahlili
  • Ultrason

Ultrason görüntüleme yöntemi ses dalgalarını kullanmaktadır. Orşit teşhisi için kullanılan bu yöntemde testislere giden kan akışının normalden daha düşük olup olmadığını veya normalden daha yüksek olup olmadığını belirlemek mümkündür. Bu da orşit tanısını doğrulamaya yardımcı olur.

Orşit (testis iltihabı) tedavisi – İlaçlar kesin sonuç verir mi?

Orşit tedavisi söz konusu olduğunda kullanılacak olan yöntem orşitin nedenine bağlıdır. Testis iltihabı farklı türlerde oluşabilmektedir. Teşhis sırasında orşitin neden kaynaklandığı tespit edilerek buna uygun bir tedavi yolu izlenecektir. Orşit tedavi yöntemleri şu şekildedir;

Bakteriyel orşit tedavisi: Bakteriyel orşit tedavisi için antibiyotikler gereklidir. Bakteriyel enfeksiyonun nedeni cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biriyse, hastanın partnerinin de tedaviye ihtiyacı vardır. Bakteriyel orşit tedavisi söz konusu olduğunda hastanın reçete edilen süreye kadar ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanması önemlidir. Antibiyotik tedavisi sonrasında testislerdeki hassasiyet ve ağrının tamamen ortadan kalkması birkaç hafta sürmektedir. Ancak ağrı kesici ilaçlar ile ağrının hafifletilmesi ve testislere uygulanacak buz paketleri rahatlamayı sağlamak mümkündür.

Viral orşit tedavisi: Bu tipte bir orşit tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. İlk aşama steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar ile belirtilerin hafifletilmesi olacaktır. Aynı zamanda yatak istirahati de tedavi planının bir parçasıdır ve rahatsızlığı hafifletmek için buz paketleri önerilmektedir.

Viral orşiti olan çoğu insanda testislerdeki hassasiyetin ortadan kalkması birkaç hafta sürebilmesine rağmen, üç ile 10 gün içinde daha iyi hissetmek mümkündür.

Orşit Önlenebilir Mi? – Orşite Karşı Alınacak Tedbirler

Bazı orşit vakaları önlenemez. Bu özellikle doğuştan idrar yolu sorunlarından mustarip olan kişiler için geçerlidir. Ancak, kişinin kendini belirli viral orşit tiplerine karşı koruyabilmesi mümkündür. Özellikle kişinin kendisi ve çocukları için kabakulak sorunuyla uğraşmamak amacıyla aşı uygulaması yaptırması gerekmektedir.

Diğer yandan korunma yöntemlerini kullanarak cinsel ilişkiye girmek de cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle oluşabilecek orşitin önlenmesini sağlamaktadır.

Orşit sorununa karşı bilinçli olmak çok önemli!

Orşit çoğu erkeğin başına gelebilecek bir durum olsa da belirtileri erken fark etmek, teşhis için vakit kaybetmemek ve uygun tedavi planının hazırlanması gibi birçok durum herhangi bir komplikasyon yaşanmadan hastalıktan kurtulmayı sağlamaktadır. Orşit teşhisi ve orşit tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi almak için doktorunuza başvurunuz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05