- Konu Başlıkları
- Erkek Sağlığı İçin Sünnetin Önemi
- Batı toplumları bile artık sünnet yaptırıyor!
- Sünnet Neden Yapılır?
- Sünnetin sağlık ve geleneksel nedenlerle yapılmasının önemi
- Sünnetin artıları ve eksileri – Cinsel sağlık için sünnet şart!
- Sünnet Ne Zaman Yapılmalı?
- Sünnet, uzman hekim ve klinik kontrolünde yapılmalı!
- Fimozise Dikkat Edin!
Erkek Sağlığı İçin Sünnetin Önemi
Sünnet, penisin ucunu kaplayan sünnet derisinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. İşlem tipik olarak kişisel veya dini nedenlerle yeni doğmuş bebeklerde yapılmaktadır. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde sünnet de aynı nedenlerle yapılabilir. Ayrıca, daha büyük çocuklar veya yetişkinler dahil olmak üzere çeşitli durumları tedavi etmek için de sünnet gerekebilir.
Batı toplumları bile artık sünnet yaptırıyor!
Sünnet nedir sorusunun cevabını yukarıda verdiğimize göre sünnetin hangi tıbbi durumlarda gerçekleştirildiğini de anlatmamız gerekmektedir. Penis ucunun iltihabı, fimozis (sünnet derisi darlığı) ve paraphimozis durumlarında mutlaka sünnet gerekmektedir.
Sağlıklı yeni doğanlarda sünnet için tıbbi ihtiyaç yoktur. Bununla birlikte, aileler oğullarının bir takım sebeplerden dolayı sünnet edilmesini seçebilirler. En yaygın sebeplerden biri dini gelenektir.
[widget-220]
Sünnet Neden Yapılır?
Erkeklerde, sünnet genellikle sünnet derisi gerildiğinde ve fimoz olarak bilinen geri çekilmediğinde gerçekleştirilir. Bununla birlikte, topikal steroidler gibi alternatif tedaviler de bazen tercih edilir.
Sünnetin sağlık ve geleneksel nedenlerle yapılmasının önemi
Sünnet, Yahudi ve İslam topluluklarında yaygın bir uygulamadır ve aynı zamanda birçok Afrika topluluğu tarafından da uygulanmaktadır. Sünnet çeşitli nedenlerden dolayı ya da kişisel tercih olarak yapılabilir. Sünnetin heteroseksüel erkeklerin HIV edinme riskini azalttığına dair kanıtlar vardır ve HIV oranının yüksek olduğu bazı Afrika ülkelerinde HIV önleme programlarının bir parçası olarak teşvik edilmektedir.Sünnet neden yapılır sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz;
- Tıbbi nedenler
- Dini ve kültürel nedenler
- HIV'in önlenmesi
Sünnet nasıl yapılır? Çoğu durumda, sünnet sadece diğer, daha az invaziv ve daha az riskli tedaviler denendiğinde ve yeterli olmadığında önerilmektedir. Fimozisin hafif olması durumunda, cildin yumuşatılmasına yardımcı olmak ve sünnet derisinin geri çekilmesini kolaylaştırmak için topikal steroidler tedavi yöntemi olarak uygulanabilir.
Şiddetli paraphimosis vakalarında, penise lokal anestetik jel uygulanabilir ve baskıyı hafifletmek için sünnet derisinde küçük bir yarık yapılır.
Sünnetin artıları ve eksileri – Cinsel sağlık için sünnet şart!
Bebeklerde sünnet söz konusu olduğunda birçok yararı olduğu da bilinmektedir. Ancak bunların çoğu genç yetişkinliğe kadar faktör değildir. Yine de ebeveynlerin çocuklarını sünnet ettirmeden önce artılarını ve eksilerini de bilmeleri önemlidir. Böylelikle daha doğru terchi yapabilirler. Sünnetin erkeklerde doğurganlığa etki ettiğine dair yaygın bir inanış bulunmaktadır. Ancak bilinmelidir ki sünnetin erkeğin doğurganlığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Sünnet artıları şu şekilde sıralanabilir;
- Bebeklikte idrar yolu enfeksiyon riskini azaltır.
- Penis kanseri riskini azaltır.
- HIV de dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskini azaltır.
- Rahim ağzı kanseri riskini ve kadın partnerlerde bazı enfeksiyonları azaltır.
- Balanit, fimozis ve paraphimosisi önler.
- Daha kolay hijyen elde edilmesini sağlar.
Sünnet işleminin bazı dezavantajlarının bulunduğu da bilinmelidir. Ağrıya neden olabilir, ancak ağrıyı azaltmak için güvenli ve etkili ilaçlar uygulanır. Sünnet derisi çok uzun veya çok kısa kesmek, kötü iyileşme, kanama veya enfeksiyon dahil olmak üzere nadir komplikasyonlara neden olabilir.
[widget-219]
Sünnet Ne Zaman Yapılmalı?
Sünnet ne zaman yapılmalı sorusu özellikle erkek bebek bekleyen ailelerde çok sık sorulmaktadır. Çoğu zaman uzmanlar sünnetin bebeğin doğumundan birkaç gün sonra yapılmasını tavsiye eder.
Bazı doktorlar iki veya üç hafta beklemenizi önerir. Ancak çoğu zaman doğum gerçekleştiğinde, sünnet genellikle 48 saat içinde yapılır.
Sünnet, uzman hekim ve klinik kontrolünde yapılmalı!
Sünnet daha çok kişisel tercihler nedeniyle uygulansa da artılarının ve eksilerinin bilinmesi de önemlidir. Sünnet artıları, sünnet eksileri veya sünnet ne zaman yapılır gibi soruların cevabı için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Fimozise Dikkat Edin!
Sünnet derisindeki açıklık çapının 0.5 cm’den dar olması, çocuğun idrarının damla damla yapması, işeme sırasında sünnet derisinin balonlaşması durumunda fimozis olabilir, bu da sünneti gerekli kılabilir.
[widget-129]