- Konu Başlıkları
- Aşırı aktif mesane nasıl teşhis edilir? Aşırı aktif mesane tedavisi
- Aşırı Aktif Mesane Tanısı Nasıl Koyulur?
- Aşırı Aktif Mesane Tedavi Yöntemleri – Aşırı aktif mesane nasıl tedavi edilir?
- Aşırı Aktif Mesane İle Yaşamak Mümkün Mü?
Aşırı aktif mesane nasıl teşhis edilir? Aşırı aktif mesane tedavisi
Aşırı aktif mesane hayat kalitesinin düşmesine neden olan zor bir durumdur. İdrar kaçırmaya neden olabilen aşırı aktif mesane ile alakalı en merak edilen soruların başında aşırı aktif mesane nasıl teşhis edilir ve aşırı aktif mesane nasıl tedavi edilir gelmektedir. Ancak tüm soruları cevaplamadan önce birkaç küçük bilgiyle aşırı aktif mesaneyi detaylandırmak çok daha doğru olacaktır.
Aşırı aktif mesane, mesane duvarındaki kasın ani kasılmalarına bağlı olduğu düşünülen bir sendromdur. Aşırı aktif mesane yaşlanmanın normal bir parçası değildir, ancak bu sendromun gelişme riski yaşla birlikte artmaktadır. Aşırı aktif mesane hem erkekler hem de kadınlarda görülür ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Aşırı aktif mesane teşhisi için belirtilerin incelenmesi ve kişiye genel tanı yöntemleriyle birlikte kesin tanı konarak ürolog destekli tedaviye başlanması gerekir.
[widget-253]
Aşırı Aktif Mesane Tanısı Nasıl Koyulur?
Aşırı aktif mesane teşhisi için kullanılabilecek birçok farklı test bulunmaktadır. Ancak her zaman ilk adım fiziki muayenedir. Daha sonrasında gerekli görülmesi durumunda sorunun neden kaynaklandığını bulmak amacıyla aşırı aktif mesane teşhisi için farklı yöntemler kullanılabilir. Aşırı aktif mesane teşhisi için şunlar yapılır;
Fiziki muayene: Fiziki muayene sırasında karın, prostat ve rektum muayene edilerek herhangi bir anormallik olup olmadığı teşhis edilecektir.
İdrar kültürü: Aşırı aktif mesane nasıl teşhis edilir sorusunun bir diğer yanıtı da idrar kültürü. Aşırı aktif mesane teşhisi için kullanılan idrar kültürü idrarda kan bulunup bulunmadığını veya herhangi bir sorun olup olmadığını gözlemlemek için yapılmaktadır.
Mesane taraması: Mesane teşhisi için kullanılan bu yöntemle ultrason ile hastanın tuvalete gittikten sonra mesanesinde hala idrar kalıp kalmadığı tespit edilmektedir.
Sistoskopi: Bu aşırı aktif mesane teşhisi yönteminde küçük bir merceği olan dar bir tüp mesaneye sokulur ve soruna neden olan durum gözlemlenmeye çalışılır.
Ürodinamik test: Aşırı aktif mesane nasıl teşhis edilir sorusunun bir diğer yanıtı olan ürodinamik test, hastanın alt üriner sisteminin ne kadar idrar depoladığını kontrol eder.
Aşırı Aktif Mesane Tedavi Yöntemleri – Aşırı aktif mesane nasıl tedavi edilir?
Aşırı aktif mesane nasıl teşhis edilir öğrendiysek şimdi de aşırı aktif mesane tedavi yöntemlerinden bahsedebiliriz. Aşırı aktif mesane tedavi yöntemleri kişiden kişiye göre değişmektedir. Farklı tedavi yöntemleri bulunmasına rağmen aşırı aktif mesane teşhisi sonrasında her hasta için özel bir tedavi planı hazırlanacaktır. Aşırı aktif mesane tedavisi için kullanılan yöntemler şunlardır;
Yaşam tarzı değişiklikleri: Aşırı aktif mesane tedavisi için tercih edilebilecek yaşam tarzı değişiklikleri aşırı aktif bir mesaneyi yönetmede ilk tercihtir. Genellikle etkilidirler ve hiçbir yan etkileri yoktur.
Aşırı aktif mesane tedavisi söz konusu olduğunda pelvik taban egzersizleri olarak da bilinen kegel egzersizleri ile mesaneyi güçlendirmek mümkündür. Aynı zamanda kişi fazla kiloluysa ideal kilosuna ulaşmalı ve tuvalete çıkmak için bir program oluşturarak idrara çıkma isteğinin gelmesi yerine düzenli tuvalet ziyaretleri ile idrar kaçırma olasılığını en aza indirebilir.
İlaç tedavisi: Mesaneyi rahatlatan ilaçlar, aşırı aktif mesane semptomlarını hafifletmek ve idrar kaçırmayı azaltmada yardımcı olabilir.
Mesane enjeksiyonları: Aşırı aktif mesane tedavisi için kullanılan bu yöntemle botoks enjeksiyonları mesane dokularındaki kasları felç eder ve sorunun önlenmesine neden olur.
Cerrahi müdahale: Aşırı aktif mesane tedavisi için tercih edilen cerrahi yöntemler, diğer tedavilere cevap vermeyen şiddetli semptomları olan kişiler için kullanılır. Amaç, mesanenin idrarı saklama ve mesanedeki basıncı azaltma yeteneğini iyileştirmektir.
[widget-254]
Aşırı Aktif Mesane İle Yaşamak Mümkün Mü?
Aşırı aktif mesane ile yaşamak zor olabilir. Ancak bazı yöntemlerle bu durumun daha kolay üstesinden gelmek mümkündür.
Özellikle stres yönetimi, sık sık idrara çıkma, idrara çıkarken mesaneyi tam olarak boşaltma ya da idrarı çok uzun süreler tutmama gibi bazı ufak değişikliklerle aşırı aktif mesane ile yaşamak mümkün.
Aşırı aktif mesane sendromu olan kişilerin bu durumlarından ailelerine ve arkadaşlarına bahsetmeleri psikolojik olarak destek almalarını sağlayacağından çok önemlidir. Aşırı aktif mesane teşhisi ve aşırı aktif mesane tedavisi ile alakalı detaylı bilgi almak için kliniğimize gelebilirsiniz.
[widget-129]