+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Aşırı Aktif Mesane Nedir? Aktif Mesane Nedenleri ve Belirtileri

Acil İdrar Çıkma İsteği Mesane Sorunu Mu?

Aşırı aktif mesane (aams) milyonlarca kişiyi etkileyen yaygın bir durumdur. Aşırı aktif mesane hastalık değil, bir grup üriner belirtinin adıdır. En sık görülen aşırı aktif mesane semptomu, kontrol edilemeyen idrara çıkma dürtüsüdür. Bu dürtü kimi zaman idrar kaçırma sorununa neden olmakla beraber kişinin yaşam kalitesini de etkilemektedir. Peki, aşırı aktif mesane nedir, aşırı aktif mesane nedenleri nelerdir?

[widget-253]

Aşırı aktif mesane belirtileri bizlere neyi anlatıyor?

Aşırı aktif mesane söz konusu olduğunda çok fazla belirti olmasa da belirtilerin şiddeti kişiden kişiye göre değişmektedir. Aşırı aktif mesane belirtileri olarak; kontrol etmesi zor olan ani bir tuvalete çıkma dürtüsü hissetme, acil idrara çıkma ihtiyacını takip eden idrar kaçırma görülebilir.

Geceleri daha fazla gerçekleşen sık idrara çıkma isteği (24 saat içinde sekiz veya daha fazla kez) de aşırı aktif mesane sorununu aklınıza getirmelidir. Aşırı aktif mesane belirtilerini gözlemlediğinizde vakit kaybetmeden kliniğimize başvurabilirsiniz. Aşırı aktif mesane tedavisi geciktirilirse yaşam kalitesi bozulacak ve hastanın sosyal yaşamında sorunlar olması da kaçınılmaz olacaktır. Aşırı aktif mesane nedir öğrendiğimize göre şimdi aşırı aktif mesane neden olur sorusuna geçebiliriz.

Aşırı Aktif Mesane Nedenleri - Aşırı Aktif Mesane Neden Olur?

Çeşitli fiziksel koşullar ve yaşam tarzı alışkanlıkları aşırı aktif mesane geliştirme şansını etkileyebilir. Aşırı aktif mesane nedenleri arasında idrar torbası duvarının ana kası olan detrusor kasındaki spazmlar bulunmaktadır.

Zayıflamış pelvik kaslar, AAMS'nin en büyük sebeplerinden!

Genellikle bu kas beynin gönderdiği sinyallerle gerçekleşirken aşırı aktif mesane sorunu yaşayan kişilerde detrusor kas kasılmaları rastlantısal olarak ortaya çıkar. Kimi zaman aşırı aktif mesane nedenleri arasında nörolojik bazı sorunlar da bulunmaktadır. Diğer yandan ortak aşırı aktif mesane nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Gerilmiş veya zayıflamış pelvik kaslar
  • Düşük östrojen seviyeleri
  • Genişlemiş prostat
  • Mesane taşları veya tümörler gibi mesane anormallikleri
  • Sinir hasarı
  • Parkinson hastalığı, inme ve multipl skleroz
  • Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere düşünce yeteneği ile alakalı hastalıklar
  • Kalça ameliyatı veya kalça problemleri
  • Gerilmiş veya zayıflamış mesane kasları
  • Mesane ile alakalı yapısal problemler

Aşırı aktif mesane nedenleri arasında yer alan sorunlarla karşılaştığınızda mutlaka üroloji uzmanı ile görüşmelisiniz. Tedavi hızlı olduğunda sonuçlar da daha başarılı olacaktır.

[widget-254]

Aşırı Aktif Mesane Risk Faktörleri – Gebelik ve Mesane İlişkisi

Aşırı aktif mesane nedir diye merak edenler, aşırı aktif mesane risk faktörlerini de öğrenmek ister. Aşırı aktif mesane herhangi bir yaştaki kişileri etkileyebilirken, durumun gelişmesi olasılığı yaşla birlikte büyük ölçüde artar. Yaşlı yetişkinler arasında çok yaygın olmasına rağmen, aşırı aktif mesane sadece yaşlanmanın bir parçası değildir.

Yaş, sigara içmek, aşırı kilolu olmak ya da çok zayıf olmak, gestasyonel diyabet, gebelik, sık veya kronik idrar yolu enfeksiyonları, uzun süreli kabızlık, uzun süreli dehidrasyon veya aşırı hidrasyon, kronik öksürük idrarda veya sıvı alımında belirgin bir artışa neden olan ilaçlar, aşırı aktif mesane sendromu risk faktörlerindendir.

Aşırı kilo veren veya mesaneyi kısıtlayan herhangi bir şey aşırı aktif mesane sorununu geliştirme riskini artırabilir.

Aşırı aktif mesane çoğunlukla idrar kaçırma sorununa neden olabilen bir sendromdur. Aşırı aktif mesane sendromu olarak da bilinen bu durumla alakalı belirtiler dikkatle incelenmeli ve tedavi için vakit kaybedilmemelidir. Aşırı aktif mesane belirtileri ve aşırı aktif mesane nedenleri ile alakalı daha detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.

Dikkat Edin!

Aşırı kilo veren veya mesaneyi kısıtlayan herhangi bir şey aşırı aktif mesane sorununu geliştirme riskini artırabilir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05