+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Prostat Kanseri Kimlerde Görülür?

Genetik Faktörlerin Kansere Etkisi Var Mı?

Prostat kanseri, prostat bezindeki hücreler kontrolsüz olarak büyümeye başladığı zaman başlar. Ancak prostat nedir ve işlevleri nelerdir bilmek de önemlidir. Prostat rektumun yakınındaki mesanenin altında olan küçük bir bezdir. Prostat bezi, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Spermi oluşturan sıvının çoğunu üretir. Prostat büyümek ve gelişmek için erkeklik hormonu testosteronuna ihtiyaç duyar. Prostatın büyüklüğü yaşla birlikte değişir.

[widget-160]

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; sağlıklı bir erkeğin hayat boyu prostat kanserine yakalanma riski yaklaşık olarak %17’dir.

Genç erkeklerde, ceviz büyüklüğünde olabilirken, yaşlı erkeklerde prostat daha büyük olabilir. Prostat kanseri genellikle yavaş yavaş büyür ve hiçbir zaman bir soruna neden olmaz. Prostat kanseri erkeklerde deri kanserinden sonra en sık karşılaşılan kanserdir. Kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer alan prostat kanseri, erken dönemde teşhis edilmediği taktirde yayılım göstererek hastanın yaşamını ciddi şekilde tehdit etmektedir.

Belirli yaş üzerindeki erkeklerin mutlaka düzenli şekilde prostat muayenesi yaptırması gerekmektedir. Yılda en az 1 kez yapılacak muayenelerle prostat kanseri erken evrede yakalanabilir ve tedavi edilebilir. Prostat kanseri kimlerde görülür? bakalım...

[widget-160]

 

Prostat Kanserinin En Sık Görüldüğü Kişiler Kimler?

Prostat kanseri kimlerde görülür sorusunun net bir cevabı yoktur. Erkeklerde iç organ kanseri arasında en çok görülen ve en fazla ölüme neden olan kanser tipi prostat kanseridir. 50 yaşın üzerindeki her erkek prostat kanseri riski ile karşı karşıyadır ve bu nedenle belirtilere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Prostat kanseri risk grubunda mısınız? Tedavi şeklinizi belirleyecek belirtiler ve doktora başvurmanızı gerektirecek durumlar neler?

Geceleri sık bir şekilde idrara çıkma ihtiyacı hisseden erkeklerin kısa bir süre içinde prostat muayenesi yaptırması gerekmektedir. Sık idrara çıkma ihtiyacı prostat kanserinin erken belirtilerindendir. İdrar yaparken zorluk ya da ağrı gibi beklenmedik sorunlarla karşılaşmak prostat kanserinin habercisi olabilir. Menide veya idrarda kan görülmesi dikkat edilmesi gereken prostat kanseri belirtileri arasında yer alır. Bu sorunla karşılaşan hastaların vakit kaybetmeden kliniğimize başvurması gerekir. Ereksiyon sorunu yaşamak ve cinsel isteksizlik prostat kanseri ile ilişkili olabilir.ullamcorper nunc eu placerat fermentum. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Etiam dui libero, tempor quis congue in, interdum eget tortor. Vivamus aliquam dictum lacus quis tincidunt. Phasellus rhoncus ante sollicitudin nisl consectetur ultricies.

  • Sık idrar ihtiyacı
  • İdrar yapmada zorluk
  • İdrar veya menide kan
  • Ereksiyon sorunu
  • Ailede prostat kanseri
  • Bel ağrısı en sık karşılaşılan sorunlardır.

Ailede prostat kanseri geçmişi olan hastaların prostat kanserine yakalanma riski çok daha yüksektir. Her bel ağrısı prostat kanseri ile ilişkili olmasa da özellikle kasık, bel ve kalça çevresinde sürekli görülen ağrının dikkate alınması önemlidir. Prostat kanseri kimlerde görülür sorusu için farklı nedenlerle cevap verilir.

Prostat Kanseri Risk Grubunda Mısınız?

Prostat kanseri kimlerde görülür? Prostat kanseri istatistikleri kansere dair önemli bilgiler vermektedir. Amerika Kanser Derneği’nin 2018’de Amerika Birleşik Devletleri’nde yaptığı bir araştırma sonucunda şu prostat kanseri istatistiklerine göre 164.690 (yeni prostat kanseri vakası) ve 29.430 (prostat kanseri nedeniyle yaşanan ölümler) görülmüştür. Prostat kanseri çoğunlukla yaşlı erkeklerde gelişir. 65 yaş ve üzeri 10 erkeğin 6’sında prostat kanseri görülmektedir. Prostat kanseri, erkeklerde akciğer kanserinin ardından ikinci kanser ölüm nedenidir. Prostat kanseri nedenleri erkek ve kadınlar için farklı seyredebilir.

[widget-237]

Uzmanlar prostat kanseri neden görülür sorusunun cevabını tam olarak bilmemektedir. Fakat bazı risk faktörleri olduğu bilinmekte ve bu faktörlerin kanseri tetiklediği belirtilmektedir.

Prostat kanseri ciddi bir hastalık olsa da, prostat kanseri teşhisi konan çoğu erkek bu nedenle hayatını kaybetmez. Verilere bakıldığında prostat kanseri teşhisi konan 2,9 milyondan fazla erkek hala hayattadır. Bu istatistiksel rakamlara bakıldığında prostat kanserinin ciddiyeti anlaşılsa da erken tanının hayat kurtardığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle her erkek 50 yaşından sonra yıllık prostat muayenesini düzenli olarak yaptırmalıdır.

Prostat kanseri kimlerde görülür ve prostat kanseri neden görülür sorularınız için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05