- Konu Başlıkları
- Kadınların Korkulu Rüyası Sistit Hastalığı!
- Erkeklere oranla kadınlarda 10 kat fazla sistit olgusu!
- Sistit Risk Grubu – Nelerden Uzak Durmalısınız?
- Sistit neden olur? – Cinsel yolla bulaşır mı?
- Sistiti Önlemek Mümkün Müdür? Temizliğe Dikkat!
- Naylon iç çamaşırı yerine pamuklu iç çamaşırı giyin.
Kadınların Korkulu Rüyası Sistit Hastalığı!
Sistit, idrarda bakteriyel enfeksiyona neden olan mesanenin enfeksiyonudur. Özellikle kadınlarda en sık görülen üriner sistem enfeksiyonu tipidir. Mesane, idrarı depolayan kaslı bir kesedir. İdrar, vücudu üretra adı verilen bir tüp içinden terk eder.
Erkeklere oranla kadınlarda 10 kat fazla sistit olgusu!
Sistit, bakteriler idrar yoluna gittiğinde oluşur. Çoğu kadın yaşamlarında en az bir kez sistit yaşamaktadır. Acı verici ve can sıkıcı olsa da, tehlikeli veya bulaşıcı değildir ve enfeksiyon cinsel ilişki sırasında bulaşmaz.
Eğer tedavi edilmezse, enfeksiyon mesaneden idrar sistemi içine geri dönebilir ve böbreklere ulaşabilir. Böbrek enfeksiyonu böbrek hasarı ve böbrek yetmezliğine neden olabileceğinden acil tıbbi müdahale gerektirir. Sistit teşhisi yapıldıktan sonra tedavi şekli belirlenir.
[widget-166]
Sistit Risk Grubu – Nelerden Uzak Durmalısınız?
Bağırsak bakterilerinden gelen enfeksiyon, sistitin en sık nedenidir, özellikle de üretranın kısa olması nedeniyle sistit en çok kadınlarda görülmektedir. Sistit kimlerde görülür sorusunun başka cevapları da bulunmaktadır. Ancak kadınların %20 ile 40'ı yaşamları boyunca sistit sorunu ile karşı karşıya gelmektedir.
Sistit neden olur? – Cinsel yolla bulaşır mı?
Sistit, bakteriler mesaneye girdiğinde ortaya çıkar. Mesanede yerleşen bakterilerin birkaç nedeni olabilir. İdrarın depolanmasına neden olan mesanenin boşaltılmaması enfeksiyona yol açabilir. Her zaman geride kalan küçük bir idrar damlası bile bakteri içerebilir. Bu durum, kadınların yaşamlarının bir döneminde %80 kadarını etkilemektedir ve sistit nedenleri arasında kadındaki üretranın erkeklere göre çok daha kısa olmasıdır. Üretra vajinada bir açıklığa yol açar, oysa erkekte üretra penisin içine doğru ilerler. Sistit nedenleri arasında şunlar vardır;
- Gebelik: Sistit geçirmemiş birçok kadın, hamilelik sırasında sık sık enfeksiyon geçirdiklerini tespit eder. Sistitin hamilelik veya bebek üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur, ancak akut atak idrar kaçırmaya neden olabilir.
- Cinsel ilişki: Eğer ilişki sırasında vajinal kanalın yetersiz ıslanması söz konusu ise, sistite yol açabilen i idrar yolunda sürtünme ve hasar oluşabilir. Östrojen vajinada bulunan doğal ıslanmadan sorumludur ve menopozdan sonra östrojende azalma oluşur. Bu, sistitin cinsel olarak aktif olan menopoz geçirmiş kadınlar arasında özellikle yaygın olmasının nedenlerinden biridir.
- Kötü tuvalet hijyen alışkanlıkları: Anüsün vajinal kanala yakınlığı nedeniyle, tüm genç kızlara iyi tuvalet hijyeninin temel ilkeleri öğretilmelidir. Hatırlanması gereken en önemli ilke tuvaletin yapılmasının ardından genital bölgenin temizlenmesidir.
İdrar kesesi enfeksiyonu ya da mesane iltihabı olarak bilinen sistit, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Her 3 kadından biri 24 yaşına kadar sistit hastalığı ile karşılaşmaktadır. Kadınların %50’si hayatlarında 1 kez sistit geçirmektedir. Bu nedenle bilinçli olmak çok önemlidir. Kadınlarda görülen ürolojik enfeksiyonlar arasında önemlidir.
[widget-167]
Sistiti Önlemek Mümkün Müdür? Temizliğe Dikkat!
Sistiti önlemek ile alakalı birçok durum söz konusudur. Sistiti önlemek için idrarınız geldiğinde beklemek yerine, idrara çıkmak için tuvalete gidin. Üriner sisteminizi temizlemek için her gün bol su için.
Tuvalete gittikten sonra genital bölgeyi temizleyin. Cinsel ilişkiden önce bölgeyi yıkayın ve eşinizi de aynı şeyi yapmaya teşvik edin. Cinsel ilişki sonrası idrara çıkın. Eğer dikkat etmezseniz tedavi gerektirmektedir. Sistit tedavi yöntemleri arasından hastaya uygun olan belirlenir.
Naylon iç çamaşırı yerine pamuklu iç çamaşırı giyin.
Sistit mesane enfeksiyonu olarak da bilinmektedir ve en çok kadınlarda görülür. Üretranın kadınlarda erkeklere oranla daha kısa olması nedeniyle ve vajinal açıklıkta bulunması sebebiyle sistit kadınları daha fazla etkiler. Sistit kimlerde görülür sorusunun detaylı cevabı için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize başvurabilirsiniz.
[widget-129]