- Konu Başlıkları
- Yan Ağrısı Ne Demek? Böbrekte Kist Ağrı Yapar mı?
- Böbrek kistlerine erkeklerde daha fazla rastlanır. Yaş arttıkça görülme sıklığı artar.
- Böbrek Kisti Belirtileri Nelerdir? Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?
- Basit kistler genellikle zararsızdır. Sıklıkla semptomlara neden olmadıkları için, fark edilmeyebilir.
- Böbrek kisti neden olur? Risk faktörleri nelerdir?
- Böbrek Kisti Komplikasyonları – Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Önemli!
- Böbrek kistleri ihmale gelmez, doktorunuzdan destek alın!
Yan Ağrısı Ne Demek? Böbrekte Kist Ağrı Yapar mı?
Böbrekler, her biri bir yumruk büyüklüğünde olan fasülyeye benzeyen organlardır. Sırtın ortasına yakın, göğüs kafesinin hemen altında, omurganın her iki tarafında da bulunan böbrekler kanı süzerler ve vücuttan atılması gereken atık ürünleri içeren idrarı oluştururlar. Günde yaklaşık 200 litre kan böbrekler tarafından filtrelenir. İdrar, böbreklerden mesaneye, üreterler adı verilen idrar kanalından akar.
[widget-187]
Böbrek kistlerine erkeklerde daha fazla rastlanır. Yaş arttıkça görülme sıklığı artar.
Böbreklerde çeşitli hastalıklar oluşabilmektedir. En bilinen böbrek problemi böbrek kistleridir. Ayrıca, böbrek taşları ve böbrek tümörleri de görülür. Böbrek kisti nedir sorusu sık sorulmaktadır. Böbrek kistleri, her iki böbrekte veya tek bir böbrekte oluşan değişik yuvarlak şekilde içi sıvı dolu keseciklerdir. Böbrek kistlerinin % 10′u tek taraflı, % 5'i iki taraflı olabilir. ancak iki taraflı çok sayıda kist varlığında kalıtsal bir hastalık olan polikistik böbrek hastalığı akla gelmelidir.
Böbrek kistleri, böbrek fonksiyonunu bozabilecek ciddi bozukluklarla ilişkili olabilir. Ancak daha yaygın olarak, böbrek kistleri nadir görülen komplikasyonlara neden olan kanserli olmayan kistlerdir.
Böbrek Kisti Belirtileri Nelerdir? Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?
Böbrek kistleri farklı türlerde görülebilir. Böbrek kisti türleri ile alakalı bilgi sahibi olmak tedavi planlamasında önemlidir. Basit kistler böbreklerde oluşan bireysel kistlerdir. Bu kistler ince duvarlı olup, su benzeri bir sıvı içerirler. Basit kistler çok büyük hale gelmedikçe böbreklere zarar vermez veya işlevlerini etkilemezler. Her iki böbreği etkileyen çok sayıda kist varlığında ve kalıtsal bir hastalık olan polikistik böbrek hastalığında her iki böbrekte çok sayıda irili ufaklı bulunan kistler böbrek dokusuna zarar verirler.
Basit kistler genellikle zararsızdır. Sıklıkla semptomlara neden olmadıkları için, fark edilmeyebilir.
Böbrek kisti belirtileri her hastada farklı şekillerde ortaya çıkabilse de çoğu zaman herhangi bir belirti görülemeyebilir. Ancak böbrek kistlerinin belirtileri kistlerin büyüklüğü, böbrek içinde yerleşim yerine, ve böbrek iç yapısına, üretere, böbrek damarlarına bası yapmasına göre değişir. Böbrekte ağrı, şişme ve yüksek tansiyona neden olabilir. Bununla birlikte, böbrek kisti büyürse veya enfekte olursa, aşağıdaki gibi böbrek kisti belirtileri ortaya çıkabilir;
- Yan ağrısı
- Ateş
- Kaburgalarda, pelviste ve sırtta ağrı
- Üst karın bölgesinde ağrı
- Karın şişmesi
- Normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı
- İdrarda kan görülmesi
- Koyu renkli idrar
- Yüksek tansiyon
Yukarıda bahsettiğimiz böbrek kisti belirtileri sadece bu hastalık için geçerli değildir. Farklı durumlar nedeniyle de ortaya çıkma eğilimleri olması nedeniyle bu belirtilerden bir veya birkaçının gözlemlenmesi durumunda kliniğimize başvurabilirsiniz.
[widget-186]
Böbrek kisti neden olur? Risk faktörleri nelerdir?
Böbrek kisti neden olur sorusu sık sorulmaktadır. Ancak böbrek kisti nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Yine de duruma dair birkaç olası teori bulunmaktadır. Her böbreğin idrar üreten yaklaşık bir milyon küçük nefron adı verilen temel birimleri vardır. Nefron yapısı içndeki tübüllerin bloke olması tıkanması sonucu, şişen ve sıvı ile dolan böbrekte kistler oluşmaktadır. içinde üretilen sıvı ile zama içinde büyürler. Ayrıca yapılan epidemiyolojik çalışmalar yeterli sıvı almayanlarda böbrek kisti oluşma riskinin arttığını göstermiştir.
Böbrek kisti nedenleri olarak gösterilebilecek bir diğer olasılık da nefronların zayıflamış bölgelerinde kistlerin ortaya çıkmasıdır. Böbrek kisti neden oluşur sorusuna cevap bulmak için araştırmalar hala devam etmektedir. Diğer yandan böbrek kisti risk faktörleri ile alakalı bilgi mevcuttur. Yaşlandıkça böbrek kistlerinin oluşması riski artmaktadır. 40 yaşına gelindiğinde, insanların yaklaşık %25'i böbrek kisti sorunu ile yüz yüze gelmektedir. 50 yaşına gelindiğinde ise insanların yaklaşık %50'sinde böbrek kistleri ortaya çıkmaktadır. Erkekler bu konuda kadınlardan daha fazla risk altındadır.
[widget-188]
Böbrek Kisti Komplikasyonları – Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Genellikle herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Ancak, takip edilmelidir. Böbrek kistleri yakın takip altına alınmazsa bazı komplikasyonlara neden olmaktadır. En korkulan sorun, basit kistlerin değişim göstererek böbrek kanserine dönüşmesidir. Herhangi bir belirti vermeden bu süreci tamamlayabilir ve gözden kaçabilir. Ayrıca, kistin büyümesi durumunda bulunduğu yere göre, ağrı, bulantı, böbrekte şişme ve yüksek tansiyon gelişmesine neden olabilir. Böbrek kisti enfeksiyon kaparsa böbrek absesi gelişebilir. Böbrek kistinin patlaması, idrarın böbrek dışına akması, kanama, yüksek tansiyon gibi istenmeyen durumlara neden olabilir.
Böbrek kisti zamanla böbreklere zarar verebilir. Ürolog tarafından tedavi edilmeyen polikistik böbrek kisti söz konusu olduğunda hastaların yarısının 60 yaşına gelmeden böbrek yetmezliği ile karşılaşacağı ön görülmektedir.
Önemli!
Böbrek kisti ameliyatı sonrası hastanın çok iyi şekilde dinlenmesi ve kontrollerini aksatmaması gerekmektedir.
Böbrek kistleri ihmale gelmez, doktorunuzdan destek alın!
Böbrek kistleri genellikle zararsız olsa da ilerlemesi durumunda farklı sorunlara neden olabilmektedir. Böbrek kisti belirtileri ve böbrek kisti nedenleri ile alakalı daha detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.
[widget-129]