+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Sistit Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sistit Ameliyat Edilir Mi? İlaçlar Ne Kadar Etkili?

Sistit teşhisi nasıl yapılır ve sistit tedavi yöntemleri en çok merak edilen soruların başında gelmektedir. Sistit, mesanenin iltihaplanması durumudur. Sistit en yaygın olarak bakterilerden kaynaklanır. Çoğu durumda, hafif sistit birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Sistit, şikayetlere neden oluyorsa ve 3 günden fazla devam ederse, mutlaka bir üroloji doktoruna danışılmalıdır.

Sistit tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olur!

Uygun şekilde tedavi edildiğinde sistit nadiren komplikasyonlara neden olur. Tedavi edilmeyen bir sistit, piyelonefrit olarak da adlandırılan böbrek enfeksiyonuna yol açabilir. Bu durumda yan ağrısı ve ateş de tabloya eklenir. Böbrek enfeksiyonları böbreklere kalıcı olarak zarar verebilir.

Sistit nedeniyle idrarda sadece mikroskopla görülebilen ve genellikle tedaviyle düzelen kan hücreleri olabilir. İdrarda kan görülmesi tipik olarak, bakteriyel sistit söz konusu olduğunda görülebilir, ancak bu işaret kemoterapi veya radyasyonun neden olduğu sistitte de sık görülür.

[widget-166]

 

Sistit Teşhisi ve Tedavisi

Sistit teşhisi için birkaç farklı yol bulunmaktadır. Sistit teşhisi tedavi planının hazırlanmasında da önemlidir. Sistit nedeni belirlenmesi için idrar tahlili en sık yapılan testlerden biridir. İdrar kültürü testis mutlaka yapılmalıdır. Tedaviye yeterli cevap vermeyen durumlarda başka testler de istenebilir.

Sistit tanısı için modern yöntemler ve tedavide başarılı uygulamalar

Akut sistit varlığında, tedavi başarısız olmuş ise, sık akut sistit atakları oluyorsa ultrasonografi ve kan tahlilleri yapılabilir. Gerekirse daha ileri incelemeler yapılabilir. İhtiyaç halinde antibiyotik baskısı altında sistoskopi ile mesane endoskopik olarak incelenebilir ve sistit nedeni olabilecek herhangi bir anormallik olup olmadığına bakılır. Aynı zamanda gerektiğinde mesane dokusundan biyopsisi alınabilir. Yapısal bir sorun veya tümör gibi diğer sistit nedenlerini elemeye yardımcı olabilir. Tanı sonrası tedaviler ise şunlardır:

  • İlaç tedavisi: Sistitin tedavisinde antibiyotikler, bakteriyel sistit için yaygın bir tedavi seçeneğidir. Sistit ilaç tedavisi uzman hekim kontrolünde gerçekleştirilir.
  • Alternatif terapiler: Dirençli akut sistit veya kronik sistit varlığında mesane içine gaz şeklinde uygulanan ve hastanın durumuna göre dozları ayarlanan ozon tedavisi hem enfeksiyon ajanlarını öldürdüğü için hem de mesanenin bağışıklık sistemini artırdığı için antibiyotik tedavisi ile birlikte veya tek başına uygulanabilir. Bu tedavi ilk defa 2015 yılında kliniğimiz tarafından geliştirilmiş ve bugüne kadar yüzlerce hastanın sağlığına kavuşmasında faydalı olmuştur. Yan etkisi olmayan, yaşam kalitesini düzelten ve hızlı sonuç aldığımız vücuda doğal bir tedavidir.

    Tedavilere dirençli kronik sistit varlığında mesane içine EnPRP, kök hücre ve eksozom tedavileri diğer alternatif tedavi seçenekleridir.

  • Ameliyat: Cerrahi işlem sistit tedavisi için kullanılabilir. Ancak sistit ameliyatı ilk tercih olmayabilir. Kronik durumlar için nadir durumlarda başvurulabilir. Çoğu zaman yapısal bir sorunu onarmak için uygulanır. Çocukluk çağı sistitlerinin altında yatan doğuştan gelen idrar yolları anomalileri, vezikoüreteral reflü tedavisi için bazı durumlarda cerrahiye başvurulur.

Sistit teşhisi yapıldıktan sonra zaman kaybetmeden hangi sistit tedavisi uygulanacağı belirlenmelidir. hastalığın durumuna göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Sistit Önlenebilir Mi?

Sistit genellikle bazı faktörlerle önlenebilen bir durumdur. Bolca sıvı tüketimi, sık sık idrara çıkmak, mesanenin tamamen boşaltılması, hijyene dikkat etmek sistiti önlemeyi sağlamaktadır.

Ayrıca tuvalete girdikten sonra genital bölgenin önden arkaya doğru silinmesi gerekir. Cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede mesaneyi boşaltmak önemlidir. Aynı zamanda genital bölgeyi yıkamak hijyen açısından çok daha sağlıklıdır.

[widget-167]

Deodorant ve spreyler üretra ve mesaneyi tahriş ederek sistite neden olabilir.

Sistit önlenebilen bir durumdur. Ancak teşhis ve tedavi sürecinin geciktirilmemesi de önemlidir. Sistit teşhisi ve sistit tedavi yöntemleri ile alakalı daha detaylı bilgi almak için mutlaka uzman bir kliniğe başvurulması gerekmektedir. Sistit teşhisi nasıl yapılır? Sistit tedavi yöntemleri nelerdir? Sorularınıza yanıt almak için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz. 

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05