- Konu Başlıkları
- Üriner Tüberküloz İlaç Uygulamaları
- Üriner tüberküloz ise böbrek korteksinden başlayarak böbrek pelvisinde, üretrada, mesanede ve prostatta görülebilen; ağır seyreden bir hastalıktır.
- Üriner Tüberküloz İlaçları
- Antimikotik Üriner Tüberküloz İlaçlar
- Dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Üriner Tüberküloz İlaç Uygulamaları
Tüberküloz akciğerleri etkileyen ciddi bir hastalık türüdür. TBC mikrobunun sebep olduğu insandan insana bulaşabilen tehlikeli hastalıklar arasında yer alan tüberküloz mikrobu vücutta bulunsa da bağışıklık sisteminin genellikle bu hastalığı engellediği görülmektedir.
Üriner tüberküloz ise böbrek korteksinden başlayarak böbrek pelvisinde, üretrada, mesanede ve prostatta görülebilen; ağır seyreden bir hastalıktır.
Üriner tüberküloz ilaç tedavisi ve diğer tedavi alternatiflerimizle hastalığın kaynağına bağlı olarak tedaviyi gerçekleştirmekteyiz. Üriner sistemde tüberküloza ilk yakalanan organ böbrekler olsa da diğer organlara da bulaşması söz konusudur.
Üriner tüberküloz ilaçları hastalığın görüldüğü bölgeye göre uygulanmaktadır. Gizli ve aktif olan tüberküloz probleminde hastalarımızın genel sağlık durumuna göre tedavi planlanmaktadır. Üriner tüberküloz teşhisi sonrasında üriner tüberküloz ilaç tedavisi başlanır.
[widget-191]
Üriner Tüberküloz İlaçları
Tüberküloz tedavisi için standart yöntem ilaç uygulamalarıdır. Çoğunlukla 2 yıllık tedaviler başarılı sonuçlar vermektedir. Üriner tüberküloz ilaçları olan antitüberküloz ajanların 3’lü veya 4’lü kombinasyonları en az 6 ay süre ile kullanılır. Üriner tüberüloz tedavisi için iki farklı tedavi protokolü uygulanabilir: İlkinde isoniazid, rifampicin, ethambutol veya pyrazinamide 2-3 ay verilmektedir. Üriner tüberküloz ilaç tedavisi sonrasında isoniazid ve rifampicin haftada 2,3 veya 7 gün 3-4 ay devam edilmektedir. Diğerinde ise isoniazid, rifampicin, ethambutol veya pyrazinamide 2-3 ay, daha sonra isoniazid ve rifampicin 6-7 ay verilmektedir. Bunlara primer ajanlar denmektedir. Bunlar:
- capreomycin,
- ciprofloxacin,
- kanamycin,
- clofazimine,
- cycloserine,
- ethionamide,
- levofloxacin,
- ofloxacin ve aminosalicylic asittir. Bunlar sekonder ajanlar olarak adlandırılmaktadır.
Üriner tüberküloz tedavisi sırasında ilaç direnci olduğu bilinmektedir. İlaç direnci saptananlarda tedavi antimikrobiyal duyarlılığa göre planlanmalıdır ve tedaviye 18-24 ay veya kültürler negatif hale geldikten sonra 12 ay daha devam edilmelidir. Bakteriyostatik etkili ilaçlar kanamycin ve thiocetazone minör ajanlar olarak uygulanabilmektedir. Üriner tüberküloz cerrahi tedavi de Üriner tüberküloz ilaç tedavisi için alternatif olarak tercih edilebilir.
Antimikotik Üriner Tüberküloz İlaçlar
İlk seçenekteki üriner tüberküloz ilaçları tolere edemeyenlere, ikinci basamak antitüberküloz ajanlar verilebilir.
Oral yolla alınan antimikotik üriner tüberküloz ilaçları kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Üriner tüberküloz ilaç tedavisi hastanın genel sağlık durumuna göre uygulanır.
[widget-192]
Dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Üriner tüberküloz teşhisi, üriner tüberküloz tedavisi ve ilaç uygulamalarımız hakkında bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.
[widget-129]