- Konu Başlıkları
- Hızlı Tanı ve Tedavi Yöntemleriyle Daha Sağlıklı Bir Hayat!
- Üriner tüberküloz türüne özel tedavi uygulamaları
- Üriner Tüberküloz Teşhis Yöntemleri
- Üriner tüberküloz tanısı sayesinde hastalık ilerlemeden tedavi mümkün!
- Üriner tüberküloz tedavi yöntemleri
- Cerrahi ve ilaç uygulamaları ile hastaya özel çözümler!
- Üriner Tüberküloz Komplikasyonlarına Karşı Önlem Alın!
- Biliyor musunuz?
- Uzman desteği alın, sağlığınızı tehlikeye atmayın!
Hızlı Tanı ve Tedavi Yöntemleriyle Daha Sağlıklı Bir Hayat!
Tüberküloz akciğerleri etkileyen ciddi enfeksiyöz hastalık türüdür. Tüberküloza neden olan bakteriler öksürük ve hapşırma eylemleriyle havaya bırakılan küçük damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır. Vücut tüberküloza neden olan bakterileri barındırsa da, bağışıklık sistemi genellikle hasta olmayı engelleyebilir. Aynı zamanda tüberküloz gizli ve aktif olarak ikiye ayrılmaktadır.
Üriner tüberküloz türüne özel tedavi uygulamaları
Gizli tüberküloz durumunda bakteriler vücutta aktif olmazlar. Bu tip bir tüberküloz bulaşıcı değildir, ancak aktif tüberküloza dönüşebilir. Aktif tüberküloz söz konusu olduğunda bakteri hastalığa neden olur ve hastalık başkalarına yayılabilir. Tüberküloz enfeksiyondan sonraki ilk birkaç haftada ortaya çıkabilirken, yıllar sonra da ortaya çıkması mümkündür.
Tüberküloz kimi zaman böbreklerde başlayabilir ve diğer organlara yayılabilir. Bu tip bir tüberküloz üriner tüberküloz olarak adlandırılmaktadır. Böbrekler, vücudun diğer bölgelerinden gelen enfeksiyonun yayılması ya da akciğerlerdeki enfeksiyon nedeniyle kan yoluyla enfekte olabilir. Böbreklerin enfeksiyonu, 5-20 yıl arasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Üriner tüberküloz teşhisi ve üriner tüberküloz tedavisi hakkında detaylar yazımızda...
[widget-191]
Üriner Tüberküloz Teşhis Yöntemleri
Üriner tüberküloz böbreklerde uzun süre kalmaz ve diğer organlara geçiş yapar. Bu organlar arasında pelvis, üretra, mesane ve prostat bulunmaktadır. Üriner tüberküloz teşhisi nasıl yapılır ve üriner tüberküloz nasıl tedavi edilir soruları merak edilmektedir. Üriner tüberküloz belirtileri farklılık göstermektedir.
Üriner tüberküloz tanısı sayesinde hastalık ilerlemeden tedavi mümkün!
Üriner tüberküloz teşhisi için birçok yöntem kullanılmaktadır. Ancak çoğu durumda üriner tüberküloz teşhisi oldukça zordur. Yine de teşhis tedavi planlamasının yapılması için oldukça önemlidir. Üriner tüberküloz teşhisi için şu yöntemler kullanılır.
- Kan testleri: Üriner tüberküloz teşhisi için yapılan kan testlerinde tam kan sayımı yapılmakta ve enfeksiyon varlığı olup olmadığı tespit edilmektedir. Aynı zamanda kan üre ölçümü ya da ürit asit ölçümü de önemlidir.
- İdrar testleri: Üriner tüberkülozu teşhis etmek için immün hücrelerin ve kırmızı kan hücrelerinin varlığını gösterebilen rutin idrar testi tercih edilir.
- İntravenöz pyelogram: Bu görüntüleme testinde, böbrekler tarafından süzülen kanın içine bir boya enjekte edilir ve üriner sistemdeki tüberkülozun neden olduğu yapısal ve fonksiyonel sorunlar gözlemlenir.
- BT (bilgisayarlı tomografi) taraması: Üriner tüberküloz teşhisi söz konusu olduğunda bu görüntüleme testi ile böbreklerde ilerlemiş bir enfeksiyon olup olmadığına bakılır.
Üriner tüberküloz teşhisi için kullanılan modern yöntemler sayesinde hızla tedaviye başlamak mümkündür. Sorunun kaynağıyla birlikte diğer hastalıkların da varlığı tespit edilmektedir.
Üriner tüberküloz tedavi yöntemleri
Üriner tüberküloz tedavisi için kullanılan yöntemler hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, tüberkülozun ilerleyişine ve yayıldığı alanlara göre değişiklik gösterir. Yapılacak tetkiklerle birlikte hızlı şekilde tedaviye başlandığında yüz güldüren sonuçlar alınmaktadır.
Cerrahi ve ilaç uygulamaları ile hastaya özel çözümler!
Üriner tüberküloz nasıl tedavi edilir sorusunun en bilinen cevabı ilaç tedavisidir. Ancak üriner tüberküloz tedavisi için diğer yöntemlerin kullanılması da gerekebilir. Üriner tüberküloz tedavisi için kullanılan yöntemler şu şekildedir;
- İlaç tedavisi: Üriner tüberküloz tedavisinde bakteriler ilaçlara direnç geliştirebildiğinden tek başına değil, çoklu bir şekilde uygulanmaktadır. Bu nedenle üriner tüberküloz ilaç tedavisi söz konusu olduğunda İsoniazid, Rifampici , Pyrazinamide ve Ethambutol ilaçları ile 2 ay boyunca bakterileri öldürmek kullanılmaktadır. Ancak ilaçlara direnç gösterilmesi sonucunda 8 aylık bir başlangıç aşaması ve ardından yaklaşık 12 aylık bir bakım aşaması ile daha uzun süreli tedavi planlaması yapılmaktadır.
- Cerrahi: Üriner tüberkülozun üriner sistemdeki komplikasyonları için cerrahi gerekebilir. Üriner tüberküloz ameliyatı söz konusu olduğunda hasarlı böbreğin bir kısmı çıkarılabilir ya da daralmış üreterler tedavi edilebilir. Daralmış üreter tıkanıklığını gidermek için stent yerleştirilebilir.
Üriner tüberküloz ameliyatı için uygun olup olmadığınızın anlaşılması ve teşhis yöntemlerinin uygulanması sonrasında tedavi için hazırlanabilirsiniz.
[widget-192]
Üriner Tüberküloz Komplikasyonlarına Karşı Önlem Alın!
Üriner tüberküloz komplikasyonları tüberküloz bakterisinin bulunduğu bölgeye göre farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Üriner tüberküloz komplikasyonları böbrek fonksiyonlarında ilerleyici bir bozulma olduğunu gösteren böbrek içinde kalsiyum birikmesi, hipertansiyon, skuamöz hücreli karsinom adı verilen bir kanser tipine yatkınlık gösteren hücresel değişikliklerin gelişimidir.
Biliyor musunuz?
Üriner sistem tüberkülozu genç erişkin hastalığı olup erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür.
Uzman desteği alın, sağlığınızı tehlikeye atmayın!
Üreterlerde görülen tüberküloz nedeniyle enfeksiyon ve tüpün daralması, hidronefroz adı verilen böbreğin şişmesi durumu hatta böbrek yetmezliği de üriner tüberküloz nedeniyle görülebilir.
Üriner tüberküloz komplikasyonları ya da üriner tüberküloz teşhisi ve üriner tüberküloz tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
[widget-129]