+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Üroonkoloji Nedir? Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Üroonkoloji ile İlgili Tüm Merak Edilenler…

Ürolojik sistem, yani böbrekler, üreterler, mesane, prostat, üretra, testisler, penis ve böbreküstü bezlerinden oluşur. Üroonkoloji bu sistemde açığa çıkan kanserlerin tanı, tedavi ve takibi ile ilgilenen bölümdür. Üroonkoloji doktoru, hem cerrahi hem de medikal tedavi yöntemlerini kullanarak ürolojik kanserlerin cerrahi ve medikal tedavisini yapmaktadır. Şimdi, üroonkoloji ile ilgili tüm detayları adım adım açıklayalım.

[widget-297]

1-Ürolojik Onkoloji Ne Demek?

Ürolojik onkoloji ya da üroonkoloji, ürolojik sistemdeki kanserlerin tedavi edildiği üroloji alt branşıdır. Ürolojik onkoloji ne demek, üroonkoloji nedir sorularının yanıtı olarak bir de şu noktaya değinelim: Ürolojik onkoloji kapsamında böbrek kanseri, prostat kanseri, mesane kanseri, penis kanseri, üretra kanseri, testis kanseri ve böbreküstü bezi kanseri yer alır.

2-Üroonkoloji Neye Bakar? Ürolojiden Farkı Nedir?

Üroonkoloji prostat, testisler, penis ve böbreküstü bezleri ile üreterler ve mesanedeki kanseri tedavi ve takip eder. Yani erkek ve kadın üreme sistemi ve idrar yolu organlarında oluşan kanserli hücrelerin tanı ve tedavisi ile sorumludur. Üroloji bölümünde idrar yolu enfeksiyonları, erkek infertilitesi, prostat sorunları ve böbrek taşları incelenirken üroonkolojide böbrek, mesane, prostat, testis, penis kanseri gibi ürolojik kanserlerin tanı ve tedavisi uygulanır.

3-Üroonkoloji Doktoru Hangi Hastanelerde Bulunur?

Üroonkoloji hangi hastalıklara bakar sorunu açıkladık. Şimdi de ürolojik onkoloji tedavisi için başvurabileceğiniz hastanelere değinelim. Üroonkoloji doktoru, devlet hastanelerinden ziyade, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve üroloji kliniklerinde bulunabilir. Üroloji klinikleri, üroonkoloji hastalarına daha yakın bir takip imkanı sunabilir. Eğer özel muayene imkanınız varsa ürolojik kanserler için en iyi seçenek üroonkoloji uzmanının olduğu özel kliniklerdir.

4-Ürolojik Kanserler Nelerdir? Nasıl Oluşur?

Mesane kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, penis kanseri, üretra kanseri, böbreküstü bezi kanseri, böbrek kanseri ürolojik kanserler arasında yer alır. Üroonkoloji doktoru, bu kanserlerin tedavisinde cerrahi tedavi yöntemlerini kullanır. Üroonkoloji uzmanının uygulayacağı tedavi, hastanın yaşına, hastalık durumuna ve kanserin seyrine göre değişebilir.

5-Üroonkoloji ve Robotik Cerrahi Nedir?

Üroonkoloji doktoru için laparoskopi ve robotik cerrahi yöntemleri yüksek hassasiyet içeren ve daha az komplikasyon riski barındıran yöntemlerdir. Robotik cerrahide, üroonkoloji uzmanının yaptığı milimetrik hareketler, robotik kollar aracılığıyla hastaya aktarılır. Daha küçük kesiler ve daha az doku hasarı, hastaların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Üroonkolojide robotik cerrahi alanında uzman üroonkologlar tarafından kullanılmalıdır.

6-Böbrek Kanseri Ameliyattan Sonra Nükseder mi?

Üroonkoloji neye bakar, ürolojik onkoloji ne demek, üroonkoloji hangi hastalıklara bakar diye merak edenlerin öğrenmek istediği bir diğer konu da kanserli hücrelerin nüksetme olasılığı. Uzman bir üroonkoloji doktoru tarafından yapılan böbrek kanseri ameliyatı sonrasında tümör tamamen temizlenmiş olsa dahi konu böbrek kanseri olunca doğası gereği herhangi bir zaman nüks görülme riski vardır. Nüks riski, kanserin evresi, tedavi süreci ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Bu nedenle böbrek kanseri tanısı konulan kişilerin, gerek hastalık gerekse iyileşme sürecinde ve sonrasında düzenli takipte olması önemlidir.

7-Mesane Tümörünün İlk Bulgusu Nedir?

Üroonkoloji nedir, üroonkoloji neye bakar sorularından sonra en çok merak edilenlerden bir diğeri de kanserli hücrelerin verdiği ilk belirtiler. Mesane tümörünün ilk belirtileri, genellikle idrarda kanama, sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı veya rahatsızlık olabilir. Bu semptomlar genellikle diğer idrar yolu enfeksiyonlarıyla da karıştırılabilir. Kesin teşhis için iyi bir üroonkoloji doktoru ile görüşmek gerekir.

[widget-298]

8-Testis Kanseri Ne Kadar Sürede Yayılır?

Testis kanserinin yayılma süresi, kanser türüne, evresine ve bireysel faktörlere bağlı olarak değişir. Testis kanserinin ilk evresinde, kanser testis içinde sınırlıdır, bu yüzden yayılma görülmez. Ancak orta ve ileri evrelerde testis kanseri tedavisi yapılmazsa kanser hücreleri testisten çevre lenf düğümlerine, karın boşluğuna ve diğer organlara yayılabilir. Testis kanseri yayılma süreci genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında değişebilir.

9-Her Ürolog Aynı Zamanda Üroonkoloji Uzmanı mıdır?

Hayır, ürolojik kanser hastalarına bakması bir üroloji uzmanını üronkoloji uzmanı yapmaz. Üroonkoloji uzmanları, ürolojik kanserlerin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış diplomalı ürologlardır. Dolayısıyla her üroloji uzmanının üroonkolog olduğundan söz edemeyiz.

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05