+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Üretra Darlığı Nedenleri

Üretra Darlığına Neden Olan Durumlar

Üretra, mesanede biriken idrarın vücut dışına taşınmasını sağlayan tüp şeklindeki idrar yoludur. Üretra idrarın serbestçe akmasını sağlayacak kadar geniştir. Ancak üretra daraldığında idrar akışını kısıtlayabilir. Bu da üretra darlığı olarak bilinir. üretra darlığı kısmi veya tam kapatma yapabilir. Üretra darlığı esas olarak erkekleri etkileyen tıbbi bir durumdur. Çünkü erkeklerde üretra ortalama 20 cm olup kadın üretrasından (ortalama 4-5 cm) daha uzundur. Üretra darlığı işeme bozuklukları, idrar yolu enfeksiyonu, mesanenin bozulmasına, divertikül gelişimine, taş oluşumuna ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Üretra darlığı ciddi ve kalıcı sorunlara neden olabilir!

Üretra darlığı ürolojik hastalıklar söz konusu olduğunda en sıkıntılı durumlardan biridir. Çünkü tedavi edilmediği durumlarda ciddi sıkıntılara neden olabilmekte, hassas bir yapıda olması nedeniyle tedavi sonrası da nüks etme riski yüksektir.

[widget-229]

 

Üretra Darlığı Nedenleri – Enfeksiyonlar Etken Mi?

Üretra darlığı çeşitli risk faktörleriyle ortaya çıkabilmektedir. Bu risk faktörleri üretra darlığı gelişim riskinin artmasına neden olabilirken, bu risk faktörlerinin görüldüğü herkeste üretra darlığının ortaya çıkacağını söylemek de doğru değildir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat edin!

Üretra darlığında genellikle doku inflamasyonu veya skar dokusunun varlığı yani yaralanma dokusu bulunmaktadır. Yara dokusu birçok faktörün sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Üretra darlığı nedenleri arasında penise olan yaralanma travma en sık görülen nedendir. Bu tip bir yaralanma üretral darlığa yol açabilecek yaygın bir travma tipidir. Üretra darlığı nedenleri arasında şunlar da bulunmaktadır;

  • Pelvik kırıklar: trafik kazası, yüksekten düşme, çarpma vs nedeniyle kırılan kemiğin üretrayı delmesi veya kesmesi
  • Kateter olması: herhangi nedenle sonda kateter takılması
  • Radyasyon tedavisi alınması: üretrayı da etkileyen radyoterapi doku beslenme bozukluğuna yol açabilmektedir
  • Prostat ameliyatı: kateter, sütür, iyileşme sorunu nedeniyle darlık gelişebilir
  • İyi huylu prostat hiperplazisi: neden olduğu enfeksiyon sonucunda darlık nedeni olabilir
  • Üretranın yakınında bulunan bir tümör
  • Tedavi edilmemiş veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, özellikle cinsel yolla bulaşan üretrit (bel soğukluğu)

Ayrıca, yeterince özen gösterilmeden üretral sonda takılırken üretra travmasına neden olunabilir.  Üretra tedavisi ise sorunun kaynağına bağlı olarak farklı yöntemlerle gerçekleştirilir.

Üretra Darlığı Belirtileri

Üretra darlığı belirtileri darlığın şiddeti ile alakalı olarak ortaya çıkmaktadır. Üretra darlığı belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır;

  • Zayıf idrar akışı veya idrar hacminde azalma
  • Ani ve sık idrara çıkma isteği
  • idrara çıktıktan sonra mesanenin tam olarak boşaltılmadığı hissi
  • İdrar yaparken ağrı veya yanma hissedilmesi
  • İdrar kaçırma
  • Sık ve tedavi edilemeyen idrar yolu enfeksiyonu
  • Pelvik veya alt karın bölgesinde ağrı
  • Üretral akıntı
  • Peniste şişlik ve ağrı

Semende veya idrarda kan varlığı, idrar renginin koyu olması ve idrar yapamama durumları da üretra darlığı belirtileri olarak dikkatinizi çekmelidir.

[widget-230]

Üretra Darlığı Komplikasyonları – Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Üretra darlığı çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkmasına neden olabilir. İdrarın bir darlıktan geçmesi için idrar torbasından daha fazla baskıya ihtiyaç vardır. Üretra darlığı bulunan kişi tuvalete gittiğinde mesanedeki tüm idrarı boşaltamamakta ve bu da kalan idrarın enfekte olma ihtimalini arttırmaktadır. Sık ve tedavi edilemeyen idrar yolu enfeksiyonu, üretra, mesane, prostat ve böbreklerde dirençli enfeksiyon gelişimine neden olur. Mesanede kalan artık idrar taş ve tümör oluşumuna da zemin hazırlar. Ayrıca, üretra kanseri, uzun süredir devam eden üretra darlığının nadir görülen bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir.

Üretra darlığı önlenebilir mi?

Üretra darlığının önlenebilmesi mümkündür. Bunun için üretra ve pelvise zarar verecek aktivitelerdenve girişimlerden kaçınmak, cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için koruma yöntemlerinden yararlanmak, herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu durumunda antibiyotik kullanımının aksatılmaması önemlidir. Bu yöntemlerle üretra darlığını önlemek mümkün olabilir.

Üretra darlığı nedenleri ve üretra darlığı belirtileri ile alakalı daha detaylı bilgi için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize başvurabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05