- Konu Başlıkları
- Üreterosel Tedavisinde Uygulanan Cerrahi Yöntemler
- Üreterosel Nasıl Tedavi Edilir?
- Cerrahi Tedavi Nasıl Yapılır?
Üreterosel Tedavisinde Uygulanan Cerrahi Yöntemler
Üreterosel normal idrar akışını bozarak idrar tüpünde ve mesanede genişlemeye neden olur. Normal idrar akışı sisteminde böbrekten bir idrar tüpü aracılığıyla üreter (idrar) mesaneye ulaşır. Üreterosel bu noktada üreterin mesaneye giren kısmının mesane içinde balonlaşması ile oluşan hastalıktır.
Üreterosel genellikle mesane içerisinde ince duvarlı balon gibi görülür. Bazen de üreterosel, vezikoüreteral reflü ile birlikte görülür, bu reflü idrarın mesaneye geçtikten sonra tekrar üreter yoluyla böbreğe çıkmasıdır. Bu tip bir üreterosel teşhisi durumda hem tıkanıklık hem de geri kaçışa ortaya çıkar. Üreteroseller çift toplayıcı sistemle de çok görülebilir. Kendini tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu idrar yapma güçlüğü, hidronefroz, böbrek hasarına da sebep olur. Bazı üreterosellerde çift idrar tüplü olgularda tüplerden bir tanesi anormal gelişimli böbrek dokusundan kaynaklanır. Bu durumda bölgenin çıkarılması için üreterosel duvarı endoskopik yöntemle kesilerek balon söndürülebilir.
[widget-209]
Üreterosel Nasıl Tedavi Edilir?
Üreterosel tedavi hastanın klinik durumuna göre bazen daha basit yöntemler ya da üreterosel ilaçları ile yapılırken bazen cerrahi ameliyat gerektirir. Bu tedavi yöntemlerinin hepsi aynı değildir, çünkü bir üreterosel tedavisi planlamasında dikkat edilmesi gereken birçok değişken vardır.
Bu değişkenler: Üreteroselin büyüklüğü, idrar yollarındaki tıkanıklık durumu ve derecesi, böbrek çalışma durumu, böbreğe kaçak olup olmadığı, mesanenin etkilenip etkilenmediği, idrar yollarında çift sistem olması veya olmamasıdır. Bu değişkenlere göre seçilecek tedavi yöntemlerinden biri Üreteral Reimplantasyon’dur. Bu yöntem cerrahi tedavi ile üreterosel çıkarılması ve üretere giriş yeri yeniden yapılmasını yolunu izler.
Diğer bir tedavi yöntemi olan Endoskopik tedavi yöntemi ise üretrosel insize edilmesi ve obstrüksiyon açılması şeklinde gerçekleşir.
Cerrahi Tedavi Nasıl Yapılır?
Endoskopik üreterosel tedavisi genel anestezi ile yapılan ve aynı gün taburcu olunabilen bir cerrahi işlemdir. Bu cerrahi işlem, sistoskop isimli ışıklı bir tüp aracılığıyla üretradan (idrar deliği) girer ve mesane içi incelenir. Üreterosel’in yeri tespit edildikten sonra bir insizyon ile kesilerek üzeri açılır. Bu tedavi sonrasında estetik açıdan rahatsız edici herhangi bir kesik izi olmaz.
Üreteral reimplantasyon kısaca mesane içine giren üreterin tekrar ağızlaştırılması için yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu cerrahi üreterosel tedavisi işlemi, genel anestezi altında yapılan açık ameliyattır. Bu işlem sırasında karın alt kısmından yapılan kesik ile açılır ve mesane içindeki üreterosel çıkartılır. Üreterosel’ in devamı olan idrar tüpü tekrar mesane içine ağızlaştırılır.
Üst böbrek polünün çıkarılması: Üreterosel’in çift toplayıcı sistem ile ilişkili olması halinde bağlantılı olduğu üst pol böbreği çalışamayabilir. Bu durumlarda çalışmayan böbrek ve üreterosel birlikte çıkarılabilir. Üreterosel için cerrahi tedavi konusu hakkında sormak istediğiniz sorular için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
[widget-210]
[widget-129]