- Konu Başlıkları
- Sistoüretrografi Kimlere Uygulanır?
- Sistoüretrografi kimlere, hangi amaçla uygulanır?
- Sistoüretrografi Nasıl Yapılır?
- Sistoüretrografi testi anormal sonuçlar ne anlama gelir?
- Sistoüretrografi Avantajları İle Kolay Tedaviler!
- Sistoüretrografi testi sırasında hastanın vücudunda radyasyon kalmaz.
Sistoüretrografi Kimlere Uygulanır?
İşeme sistogramı olarak da adlandırılan sistoüretrografi mesanenin büyüklüğünü ve ne kadar iyi boşaldığını anlamak için kullanılmaktadır. Test ayrıca üretra ve mesane ile ilgili anormal herhangi bir noktayı tespit etmek için de kullanılır. Üretranın daralması ile ilgili bir problem veya vezikoüreteral reflü sorununun teşhisi için kullanılabilen sistoüretrografi nasıl yapılır veya Sistoüretrografi kimlere uygulanır sorularının cevapları için okumaya devam edin.
Sistoüretrografi kimlere, hangi amaçla uygulanır?
Sistoüretrografi idrar yolunda sorun olma ihtimali olan herkese uygulanmakta, ancak daha çok vezikoüreteral reflü sorununun teşhisi için çocuklara uygulanmaktadır. Sistoüretrografi hangi amaçla uygulanır dersek; idrarın böbreklerden mesaneye doğru değil de mesaneden böbreklere doğru yanlış bir yol izlediği vezikoüreteral reflü teşhisi için kullanılır diyebiliriz.
Ayrıca tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının nedeninin bulunması, vezikoüreteral reflü tedavisinde kullanılan antibiyotik veya cerrahi işlemlerin etkili olup olmadığını öğrenmek, idrar yolunda herhangi bir anormallik veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek için tercih edilir.
[widget-288]
Sistoüretrografi Nasıl Yapılır?
Sistoüretrografi nasıl yapılır sorusu bu testle alakalı en merak edilen konuların başında gelmektedir. Sistoüretrografi için özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. İlk önce hastanın sırt üstü uzanması istenecek, ardından pelvisin temel bir röntgeni alınacaktır. Ardından, kateter adı verilen ince ve esnek bir tüp, idrar yolundan mesaneye yerleştirilir ve tüp aracılığıyla görüntülemeyi sağlayacak olan özel bir boya mesaneye doldurularak x-ışınları kullanılır ve mesanenin farklı görüntüleri alınır.
Sistoüretrografi testi anormal sonuçlar ne anlama gelir?
Sistoüretrografi testi sonrasında normal sonuçların ortaya çıkması herhangi bir sorun olmadığının göstergesi olarak kabul edilirken sistoüretrografi testi anormal sonuçlar birçok durumla alakalı bilgi verebilir. Sistoüretrografi testi anormal sonuçlar aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir;
- Beyin problemi nedeniyle mesanenin boşaltılamaması (nörojenik mesane)
- Genişlemiş prostat bezi
- Üretranın daralması
- Mesane veya üretra duvarlarında kese benzeri kistler
- Üreterosel
- Üriner reflü nefropatisi
Sistoüretrografi testi sırasında ilk işlemin ardından kateter çıkarılır ve idrar dışarı alınarak yeniden röntgen çekilir ve mesane tam olarak boşaldığı zaman da yeni bir görüntü alınarak işlem tamamlanır. Sistoüretrografi testi yaklaşık 1 saat sürmekte ve herhangi bir cerrahi işlem yapılmamaktadır.
[widget-289]
Sistoüretrografi Avantajları İle Kolay Tedaviler!
Sistoüretrografi testi birçok avantaja sahiptir ve genellikle idrar yolu sorunlarının teşhisi ve ardından tedavi planlamasının yapılması için sıklıkla kullanılmaktadır. Sistoüretrografi idrar yolu enfeksiyonları olan hastalarda böbrek hasarını önlemede yardımcı olmak için değerli ve ayrıntılı bilgiler sağlar.
Muayene sonuçları tedavinin gerekli olup olmadığını belirlemeye izin verir. Bazı durumlar tedavi gerektirmezken, diğerleri ilaç tedavisi gerektirebilir ya da bazı durumlarda cerrahi gerekli olabilir.
Sistoüretrografi testi sırasında hastanın vücudunda radyasyon kalmaz.
Sistoüretrografi testi çocuklarda veya yetişkinlerde birçok sorunun teşhisi için kullanılan bir işlemdir. Test sırasında anestezi veya cerrahi müdahale gerekmediğinden mesane veya idrar yolu ile alakalı sorunlar kolaylıkla teşhis edilebilir. Sistoüretrografi testi kimlere yapılır, sistoüretrografi neden yapılır, sistoüretrografi nasıl çekilir veya sistoüretrografi testi nasıl yapılır gibi sorularınızın ayrıntılı cevapları için kliniğimize başvurabilirsiniz.
[widget-129]