- Konu Başlıkları
- Posterior Üretral Valv Tedavisi
- Gebeliğin Takibi Sırasında Uygulananlar
- Şant Yerleştirmenin Relatif Kontrendikasyonları
Posterior Üretral Valv Tedavisi
Posterior üretral valv tedavisinde gebeliğin takibi önemli bir konudur. Çünkü sadece erkek çocuklarında görülen bu hastalık anne karnında tespit edilebilir. Gebeliğin 12. ve 24. haftaları arasında (ikinci trimasterde) ciddi oligohidramnios görülüyorsa, mesane çok büyükse çift taraflı hidronefrotik ekojenik böbrek varsa prognoz iyi değildir.
Bu durumda doğum yaptırılsa dahi bebeğin akciğer yetmezliğinden ölümü gerçekleşir. İşte bu sebeple gebeliğin 24. Haftasından önce tanı konulduktan sonra aileye detaylı bilgilendirme yaparak gebeliğin sonlandırılması tavsiye edilebilir. Yine de yeterli amniotik sıvı varsa ve böbrekteki patoloji belirgin değilse 38-40. haftalara kadar hamileliğin gidişatı izlenerek beklenebilir. Bu izleme süresinde 36. haftaya kadar 2 hafta arayla, 36. haftadan sonra ise haftalık gebeden kontrollere gelmesi istenir. Posterior üretral valv tedavisi yapılırken hem annenin hem doktorun bu süreci takibi önemlidir.
[widget-212]
Gebeliğin Takibi Sırasında Uygulananlar
Posterior üretral valv teşhisi sonrasında gebeliğin takibi gereklidir. Gebeliğin 32. haftasının sonrasında belirgin oligohidramnios gelişirse takip sonlanır ve gebe erken doğuma alınabilir. Posterior üretral valv tedavisi için bebeğe endoskopik valv ablasyonu uygulanabilir. Eğer 32. Haftanın öncesinde bu durum gelişirse 3-4 gün arayla seri mesane drenajlar uygulanır. Bu sayede alınan idrar mesaneyi küçülttür. Bunun yanında idrar analizi ile böbrek fonksiyonu hakkında ve prognozun iyi veya kötü olması hakkında daha net bilgi edinilir.
Gelişen bu durumlar için bazı oluşumları önlemek için mesaneye şant konulması da tavsiye edilebilir. Şantın mesane dekompresyonunu ve hidronefroz oluşumunun önleme fonksiyonu yanında amniotik sıvı miktarını artırmak ve dolayısı ile akciğer hipoplazisini önleme açısından potansiyel yararı olabileceği düşünülmüştür. Fakat yapılan denemelerde sıklıkla fetusun şantı çekip çıkarması yaşanmıştır. Bu gibi durumlar içinde şant konulması yerine vesikostomi tavsiye edilir. Fakat şant konulmasının da vesikostomi uygulamanın da çoğunlukla beklentiyi karşılayamadığı görülür. Çünkü bu uygulamaların komplikasyon riski fazladır.
Örneğin; infeksiyon, şantın yanlış yere yerleştirilmesi, karın duvar yaralanmaları, erken doğum ve fetusun ölümü dahi görülebilir.
Şant Yerleştirmenin Relatif Kontrendikasyonları
Posterior üretral valv tedavisinde gebeliğin takibi yapılırken ayrıca şant yerleştirme yöntemi de uygulanabilir. Plasentanın ön duvarda olduğu durumlarda da şant yerleştirmenin relatif kontrendikasyonları bulunur.
Sonuç olarak bunun tip gebelikler takip edilirken obstetrisyenin yanında pediatristler ve pediatrik ürolojistler birlikte karar verebilir.
Böyle gebeliklerde doğum bu ekibin bulunduğu, yoğun bakım ünitesi ve cerrahi girişimlerin yapılabileceği ünitelerde, iyi bir ameliyathanede yapılmalıdır. Posterior üretral valv nedenleri, teşhisi ve posterior üretral valv tedavisinde gebeliğin takibi hakkında sormak istediğiniz sorular için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
[widget-211]
[widget-129]