- Konu Başlıkları
- Posterior Üretral Valv Hastalığı
- Posterior Üretral Valv Tedavisinde Vezikostomi Uygulaması
- Vezikostomi Kimlere Uygulanır?
Posterior Üretral Valv Hastalığı
Posterior üretral valv tedavisinde vezikostomi yönteminin reflüsü çok yüksek olan bebeklerde %90 oranında üst üriner sistemi kısa sürede rahatlattığı görülmüştür. Bu sebeple bu bebeklerde için öncelikle tercih edilen yöntemdir. Posterior üretral valv hastalığı, vezikoüreteral reflü hastaların %50-70’inde görülür. Özellikle iki taraflı olduğu olgularda, vezikoüreteral reflü prognozu olumsuz yönde etkiler.
Valv ablasyonundan uygulanmasının ardından hastaların %30’unda reflü sorunu giderilir. Fakat tek taraflı reflüsü olan hastalarda olan prognoz, reflüsü olmayanlara benzer şekilde daha iyi durumdadır. Hastalığın başlangıcında böbrek fonksiyonları kötüyse, valv ablasyonunun ardından 10 gün geçmesine rağmen serum kreatinini düşmüyorsa, hidronefroz devam ediyorsa tedavi için kutanöz vezikostomi düşünülür. Vezikostomi en kısa tanımıyla mesanenin cilde ağızlaştırılmasıdır.
[widget-212]
Posterior Üretral Valv Tedavisinde Vezikostomi Uygulaması
Mesane posterior üretral valveden çok fazla bir şekilde etkilenmişse ya da bebek valve ablasyonu için daha çok küçükse bu yöntemle mesane cilde ağızlaştırılır. Bu sayede idrar serbest olarak dışarıya ya da beze akar ve bebek rahatlatılır.
Vezikostomi yöntemi ile yeterli idrar akımı belirlendikten sonra idrar yollarının durumu ve böbreklerin gelişimi belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Bu izlemler sırasında tuvalet eğitimi, farklı ilaçların başlanması veya ek ameliyatların yapılması gibi uygulamaların gerekli olup olmadığı kararları verilir. Vezikostomi uygulamasından önce hastalarda idrar yolu enfeksiyonu varsa iyileştirilmelidir. Vezikostomi genellikle hastalar genel anestezi altına alınarak uygulanır. Bu işlem uygulanmadan çocuğun yaşına uygun bir açlık süresi gerekir. Bu açlık süresi hastanın ailesine cerrahi ekip tarafından belirtilir.
İşlem açık cerrahi yöntem ile gerçekleştirilir. Genel anestezi uygulandıktan sonra karın bölgesi ve genital bölge antiseptik bir solüsyon aracılığıyla temizlenir. Hastaya sırtüstü pozisyon getirilir. Daha sonra göbek altına 2 cm kesi ile mesanenin karın ön duvarına, parmak ucunun içeri geçişine izin vermeyen bir darlık şeklinde ağızlaştırılır. Bu ağızlaştırma bezli çocuklarda bezin içerisinde kalır, ailenin ve çocuğun günlük yaşamını olumsuz etkilemez. Posterior üretral valv tedavisinde vezikostomi dışında nefrostomi de tercih edilebilir.
Vezikostomi Kimlere Uygulanır?
Posterior üretral valv tedavisinde vezikostomi yöntemi öncelikle tercih edilen bir yöntem değildir. Ancak çocuk ve mesanesi kalıcı büyük onarıma uygun hale gelene kadar bu yöntem uygulanabilir. Posterior üretral valv teşhisi yapıldıktan sonra tedavi planı hastanın durumuna göre yapılır.
Endikasyonları: posterior üretral valvi olan yeni doğanlar, ağır reflüsü olan çocuklar veya meningomiyelosel ile beraber nörojenik mesaneli olan çocuklar bu işlem genellikle uygun olabilir.
Posterior üretral valv tedavisinde valv ablasyonu hakkında sormak istediğiniz sorular için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
[widget-211]
[widget-129]