- Konu Başlıkları
- Posterior Üretral Valv Cerrahisinde Risk Var Mı?
- Posterior Üretral Valv Teşhisi – Modern Uygulamalar
- Posterior Üretral Valv Tedavi Yöntemleri
- Posterior Üretral Valv Durumunda Gebeliğin Takibi
Posterior Üretral Valv Cerrahisinde Risk Var Mı?
Posterior üretral valv (PUV), sadece idrar yolunu etkileyen erkeklerde bulunan bir durumdur. İdrar sistemi böbrekler, mesane ve üreterlerden oluşur. Böbrekler, atık ürünleri uzaklaştırmak ve idrarı oluşturmak için kanı süzer. İdrar, böbreklerden üreterler boyunca mesaneye doğru akar ve vücuttan dışarı atılır. Posterior üretral valv söz konusu olduğunda üretra, mesanenin yakınında bir tıkanıklığa neden olan kapakçıklar oluşması anlamına gelir ve erkeklerde idrarın geçmesini engeller.
İdrar toplandığında ve mesane idrarı geçirmek için zorlandığında, idrar idrar torbasına veya böbreklere geri gidebilir. Bu durum böbreklerin ve mesanenin büyümesine neden olarak böbrek hasarına yol açar. Posterior üretral valv her 8.000 doğumdan yaklaşık birinde görülür. Posterior üretral valv teşhisi nasıl yapılır ve posterior üretral valv nasıl tedavi edilir sorularının cevapları için okumaya devam edin.
[widget-212]
Posterior Üretral Valv Teşhisi – Modern Uygulamalar
Posterior üretral valv teşhisi için farklı yöntemler kullanılabilir. Ancak gebelik sırasında rutin ultrason muayenelerinde bebekte posterior üretral valv nedenleri ve sorunu olduğunun gözlemlenmesi de mümkündür. Ancak bu durum posterior üretral valv şiddetli olduğunda daha kolay teşhis edilebilmektedir. Vaka hafif olduğunda doğumdan yıllar sonrasında kadar herhangi bir teşhis yapılamaması mümkündür. Posterior üretral valv teşhisi için kullanılan yöntemler şunlardır;
Voiding sistoüretrogram (VCUG): Posterior üretral valv teşhisi için kesin tanı koyulmasına yardımcı olan bu test ile idrar yolunu ve mesaneyi görüntülemek için X ışını teknolojisi kullanılmaktadır. Posterior üretral valv teşhisi için kullanılan bu test vezikoüreteral reflü tanısı, üretral engelleri veya anormallikleri gibi sorunların teşhisinde kesin bilgi verebilmektedir.
Sistoskopi: Posterior üretral valv teşhisi için kullanılan bu yöntemde ucunda ışık bulunan ince bir boruyla endoskopik görüntüleme sağlanmaktadır.
Kan testleri: Çocuklarda genel sağlık ve herhangi bir sorunun bulunup bulunmadığını öğrenmek amacıyla kan testleri istenebilmektedir.
Posterior Üretral Valv Tedavi Yöntemleri
Posterior üretral valv tedavi yöntemleri çeşitli faktörlere bağlıdır. Posterior üretral valv tedavisi için ilk aşamada şu durumlarla alakalı bilgi sahibi olmak gerekmektedir;
- Posterior üretral valv durumunun şiddeti ve anormalliğin derecesi
- Hastanın yaşı ve genel sağlık durumu
Posterior üretral valv tedavisi için tercih yapmadan önce yukarıda bahsettiğimiz seçeneklerin tedavi için herhangi bir engel oluşturmaması gerekmektedir. Posterior üretral valv tedavisi için şu yöntemler kullanılmaktadır;
Valf ablasyonu: Posterior üretral valv belirlendikten sonra cerrahi olarak insizyon yapılmalıdır. Posterior üretral valv ameliyatı olarak da bilinen bu yöntemle üzerinde ışık ve kamera bulunan ince bir tüp idrar yollarına yerleştirilerek kapakçıklarda kesiler oluşturulur ve üretrayı tıkamaması sağlanır.
Vezikostomi: Posterior üretral valv tedavisi için bu yöntem genellikle ciddi bir tıkanıklık olduğu zaman tercih edilmektedir. Vezostomi, mesanede bir açıklık sağlar, böylece idrar alt karın açıklığından serbestçe akar. Ameliyat sırasında mesane duvarının küçük bir kısmı içeriye doğru çevrilir ve karın bölgesine dikilir.
Antibiyotik tedavisi: Posterior üretral valv tedavisi için kullanılan bu yöntemle hidrasyon ve mesane kateterizasyonu gibi herhangi bir komplikasyon tedavi edilmektedir.
[widget-211]
Posterior Üretral Valv Durumunda Gebeliğin Takibi
Posterior üretral valv gebelik sırasında tespit edilirse rutin muayenelerin mutlaka yapılması gerekmektedir. Genellikle ses dalgaları kullanılarak organların görüntülenmesini sağlayan ultrason gebelik takibi sırasında daha çok tercih edilmektedir.
Posterior üretral valv durumunda gebeliğin takibi sırasında böbreklerin fonksiyonu ve böbrek gelişimi izlenmektedir. Posterior üretral valv teşhisi veya posterior üretral valv tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize başvurabilirsiniz.
[widget-129]