+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Kadınlarda Cinsel Fonksiyon Bozukluğu İçin Hormon Tedavisi

Hormon Tedavilerinin Uygulanışı ve Etkileri

Kadınlarda görülen cinsel fonksiyon bozukluklarının nedenlerinden biri de hormonlara bağlı sorunlardır. Cinsel aktivitenin gerçekleşmesini sağlayan hormonların kandaki düzeyleri azaldığında cinsel işlev bozuklukları görülebilir. Özellikle menopoz sürecinde ve sonrasında, ayrıca yumurtalıkların alınması işleminden sonra kadınların bu sorunu sıklıkla yaşadığı görülmektedir.

Hormon tedavisi ile birlikte cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olan hormonal bozukluklar ve menopoz düzeltilebilir veya tolere edilebilir hale getirilir. Hormonal bozukluklar için kullanılan ilaçlar diğer tedavilerle de desteklenerek kalıcı sonuçlar oluşturulabilir. Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu için hormon tedavisi nasıl uygulanır, bakalım... 

[widget-271]

Hormon Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Cinsel fonksiyon bozukluğu teşhisi sonrası kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu hormon tedavisi, eksilen dişilik hormonunu  (östrojen) tamamlamak için uygulanır. Özellikle menopozla birlikte oluşan cinsel isteksizlik sorununda ilaçların yardımıyla vajinal kan dolaşımı ve buna bağlı olarak vajinal ıslaklık arttırılabilir. Kadınlar için hormon tedavisi uygulanarak aynı zamanda klitoral duyarlılık da arttırılır. Vajina içine direkt uygulanan östrojen içerikli krem ve jeller de aynı etkiyi yapar.

Hormon tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:

  • Testosteron: Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluklarının en önemli nedenlerinden biri östrojen azlığıdır. Bunun yanında menopozda özellikle testosteron seviyesi düşük kadınlarda kullanılan bu tür ilaçlar, klitoral duyarlılığı, vajinal ıslaklığı, sekse olan ilgiyi ve uyarılmayı arttırmaktadır.
  • Prostoglandin E1: Kadınlar için hormon tedavisi sırasında kullanılan Prostoglandin E1 ilacı klitoris ve vajinada kan dolaşımını arttırmaktadır.

  • Alprostadil: Cinsel bozukluk hormon tedavisi uygulamalarında tercih edilen alprostadil, klitoral kan dolaşımını, vajinal ıslaklığı ve uyarılmayı arttırarak ilişki sırasında görülen sorunları ortadan kaldırır.
  • Fentolamin: Hormon tedavisi nasıl yapılır diyen hastalar için bir diğer ilaç olan fentolamin, düz kas gevşemesini sağlayarak klitoris uyarılmasını, vajinal genişleme ve ıslaklığı arttırmaktadır.

Ayrıca kadın cinsel fonksiyon bozukluklarında kullanılan apomorfin, sildenafil, vardenafil, tadalafil gibi ilaçların da etkisi yüksektir. Bu ilaçlar hastaların cinsel organlarındaki his kaybı, orgazm zorluğu, vajinal ıslaklıkta azalma sorunlarında başarılı sonuçlar vermektedir.

[widget-270]

Hormon Tedavisinin Yan Etkileri Var Mı?

Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu hormon tedavisi uygulamalarında en çok merak edilen kullanılacak ilaçların yan etkileri olup olmadığıdır. Bazı ilaçlarda, ilaç alımını takiben 24 saat içerisinde tansiyonda düşme, baş ağrısı, ateş basması, mide ve bağırsak sorunları gibi durumlar görülebilir. Ancak bunların çoğu geçici yan etkilerdir. Ancak, tedavi başlangıcında yan etkilere karşı yakın gözlem yapılmalıdır. Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu için hormon tedavisi dışında kök hücre tedavisi ve PRP de uygulanabilir.

Cinsel bozukluk hormon tedavisi uygulamalarında aynı zamanda kişiye özel yöntemlerin kullanılması çok önemlidir. Hormon tedavisine yanıt alınamayan hastalarda ozonlu PRP, O-shot ve kök hücre gibi yöntemler de kullanılabilir. Kadınlar için hormon tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05