+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Yenidoğan Hidroseli İçin Cerrahi Tedaviler

Yenidoğan Hidroseli Tanısı

Yenidoğan hidroseli veya bir diğer adıyla Patent Prosesus Vajinalis, halk dilinde “torbaların şişmesi”, “su toplaması” ve “su fıtığı” olarak da bilinir. Yeni doğan bebeklerde erkek üreme organı tesis normal olarak tabakalı zar biçiminde koruyucu bir zar içerisindedir. Bu zarın içerisinde bulunması gerekenden fazla sıvı birikimi sonucu skrotum yani testis torbasının şişer.

Testisin kayganlığını sağlamak için bu zarlar arasında normalde 0,5-1 ml. Sıvı bulunması gerekir. Ancak hidroseli durumunda bu sıvı miktarı 100-200ml ya da çok daha fazla miktarlarda da olabilir. Yeni doğan hidroseli genellikle erken doğum ya da düşük doğum kilolu bebeklerde görülür. Yenidoğan hidroseli genellikle anne karnında oluşan ve testislerin gelişmeye başlaması ile belirginleşen bir rahatsızlıktır.

[widget-221]

Hidrosel Hastalıkları Nedenleri

Yenidoğan hidroseli nedenleri neler? Genellikle de hiç ağrı olmadan ve sebepsiz olarak ortaya çıkar. Ancak bazı hidrosel hastalıkları da testis iltihabı, testis travması ya da testis tümörü vb. gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durumun belirtileri görüldüğünde mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Yenidoğan hidroseli tanısı konulması çoğunlukla fiziksel muayene ile yapılabilir. Ancak muayenede tanı konulması için tereddüt yaratan durumlar varsa radyolojik inceleme yöntemleri ile yapılan tetkiklerden de yardım alınabilir. Bu radyolojik incelemelerde daha önceleri suda çözünebilen radyokontrast maddeler ile çekilen herniografiler kullanılırken bugün ultrasonografi ile tetkikler daha hızlı yapılabilir. Uzman doktorlar ultrasonografi sayesinde hastalığın tanısının konulup konulmaması en doğru şekilde belirlenir.

Yenidoğan hidroseli için uygulanan en yaygın tedavi yöntemi cerrahidir. Cerrahi tedavi komplikasyondan uzak, basit ve güvenli olduğu için çok fazla tercih edilir.

Yenidoğan Hidroseli için Cerrahi Tedavi Nasıl Uygulanır?

Hidrosel bebeklerde genellikle ilk 12-24 ayda cerrahi önerilmez çünkü bu süre içerisinde hidroseli rahatsızlığının kendiliğinden kaybolma olasılığı yüksek görülür. Ancak ilk 12-24 ayının içerisinde olan çocuklarda hidrosele fıtık sorunu da eşlik ediyorsa ve bu durum ağrıya sebep oluyorsa en kısa sürede cerrahi müdahale gerekebilir. Bu cerrahi yenidoğan hidroseli tedavisi uzman doktorlar tarafından uygulandığında oldukça basit bir tedavidir.

Yenidoğan hidroseli için uygulanan cerrahi tedavide tunika vajinalisin yani sancı zarı çıkarılması esas alınır. Tunika vajinalisin (Sancı zarı) çıkarılması için zarın dış katmanı kesilir ve zar çıkarılır. Daha sonra da zarın sıvı üreten kısmı dışa doğru çevrilere dikilir veya kesilen yerin iki kenarı birleştirilmek için dikilir. Bu şekilde zar ortadan kaldırılır.

Bu cerrahi tedaviden sonra ilk 24 saat, işlem yapılan bölgeye buz torbaları konulması önerilir. Ameliyat süresi hastadan hastaya değişiklik gösterebilmekle birlikte genellikle 30-60 dk. kadardır. Hastane de kalış süresi de yine hastadan hastaya değişmekle birlikte ortama 1 veya 2 gündür. Yenidoğan hidroseli için cerrahi tedaviler konusunda detaylı bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-222]

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05