- Konu Başlıkları
- Kordon Kisti İçin Cerrahi Ameliyat
- Kordon Kisti Nasıl Ameliyat Edilir?
- Kordon Kisti Ameliyatının Komplikasyonları
Kordon Kisti İçin Cerrahi Ameliyat
Kordon kisti veya diğer ismi ile kord hidroseli, kasık kanalı boyunca oluşmuş kistik (içi sıvı dolu) oluşumlara denir ve doğuştan gelen hastalıklar arasında yer alır. Anne karnındaki süreçte karın içinde oluşan testisin, skrotuma (torbaya) inişinde rol oynayan karın zarı çıkıntısı, doğumun gerçekleştiği haftalarda kapanır ve ortadan kalkar. Tam olarak kapanmadığında ise açıklık nedeniyle kordon kisti oluşur. Bu kistik sadece kasık kanalında belli olur.
Karın içi basınç arttıkça, karın boşluğundaki sıvı açıklıktan geçip, artığın son bölümünde toplanır. Artığın karına uzanan bölümünün testise giden oluşumlarla birlikte geliştiğinden fark edilemez. Sadece sıvı sadece kasık kanalında ele geldiği için kist olarak tanımlanabilir. Muayene sırasında kasık kanalında bir kitle ele gelir. Ultrasonografide fark edilen bu kitle dışı zarla kaplı bir su kesesi gibi görünür. Kordon kisti için cerrahi tedavisi hidrosel ile aynıdır ve kistin bölgeden alınmasını gerektirir.
[widget-223]
Kordon Kisti Nasıl Ameliyat Edilir?
Kordon kisti rahatsızlığı için kendiliğinden geçme durumu çok ender görülür. Bunun yanında kasık kanalındaki oluşumlara basınç uygulaması sonucu zarar verme ihtimali olması nedeniyle cerrahi müdahale gerektirir. Ancak bebeğin ameliyata uygun olması için ilk 6 aylık sürecini bitirmesi beklenir ama genellikle ameliyat için 3 yaşını geçmesi de önerilir.
Kordon kisti cerrahi tedavisi için uygun şartlar sağlandığında ve kordon kisti tanısı kesin olarak konulduktan sonra cerrahi tedavi başlatılmalıdır. Çünkü kordon kisti genelde abdominoskrotal hidrosel ile birlikte oluşur. Bu abdominoskrotal hidrosel karın içindeki zarda tümör gelişimine ve böbreğe baskı uygulayarak üriner sistemin genişlemesine neden olabilir. Eğer çocuğunuz bu ameliyatı olacaksa ameliyat sırasında sünnet olması da çoğunlukla önerilir. Kordon kisti için cerrahi ameliyat, kasığın üstünde karının altındaki çizgiler üzerinden yaklaşık 1-2 cm’lik bir kesi ile vücuda girilmesiyle başlar.
Burada açık olan hidrosel kanalı bulunur ve etrafı oluşumlardan serbestleştirilir. Sonra bu kanal bağlanarak kasık ile karın içi sıvı akımı engellenir.
Kordon Kisti Ameliyatının Komplikasyonları
Kordon kistine eşlik eden abdominoskrotal hidrosel sorunu da karın içindeki hidrosel cerrahi olarak çıkarılması ve batınla kasıktaki ilişki bağlanmasıyla çözülür. Bu ameliyatlardan sonra hastanede kalınmasına genellikle gerek duyulmaz.
Bu ameliyatın komplikasyonları çok düşüktür ve nadiren görülür. Bu komplikasyonlar: Spermatik kordun kopması. Ameliyat yerinde ve skrotumda hematom oluşması.
Testisin damarlarının zedelenmesi veya kopması. Bağlanan kasık kanalının tekrar açılması veya kanalın bağlanamaması. Hidroselin tekrarlamasıdır. Kordon kisti için cerrahi tedavi uygulamaları hakkında sormak istediğiniz sorular için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
[widget-224]
[widget-129]