- Konu Başlıkları
- Erken Teşhis ve Tedavi İle Kişiye Özel Çözümler!
- Böbrek taşı belirtisi görür görmez mutlaka hekim desteği alınız!
- Böbrek Taşı Teşhis Yöntemleri
- Böbrek taşı teşhis yöntemlerden bazıları şu şekildedir:
- Böbrek Taşı Oluşumunu Önlemek Mümkün!
- Böbrek taşı teşhisinde modern ve uluslararası yöntemler!
Erken Teşhis ve Tedavi İle Kişiye Özel Çözümler!
Böbrek taşları kristallerden oluşan katı kitlelerdir. Böbrek taşları genellikle böbreklerde oluşur. Ancak, böbreklerde oluşan taşlar idrar yolu boyunca üreterler, mesane ve üretraya ulaşarak burada gelişmeye devam edebilir. Böbrek taşı oluşumu farklı nedenlere bağlıdır.
Böbrek taşı belirtisi görür görmez mutlaka hekim desteği alınız!
Böbrek taşı, ağrılı bir durumdur ve böbrek taşları yaşam kalitesinin düşmesine de neden olmaktadır. Böbrek taşı oluşumunu etkileyen birçok faktör bulunmakla beraber bu faktörler böbrek taşı türüne bağlı olarak değişebilir.
Böbrek taşı nasıl teşhis edilir sorusunun cevabı öncesinde böbrek taşı türlerine bakmak doğru olacaktır.
[widget-150]
Böbrek Taşı Teşhis Yöntemleri
Böbrek taşı teşhisi için birçok yöntem kullanılmaktadır. Hastanın hikayesinin alınmasından sonra uygun olan tanı uygulamaları yapılarak böbrek taşının varlığı ve durumu incelenir.
Böbrek taşı teşhis yöntemlerden bazıları şu şekildedir:
İdrar testleri, idrarda böbrek taşı oluşturan yüksek seviyede mineral olup olmadığını gösterebilir. İdrar ve kan testleri, hastada ne tür bir böbrek taşı olduğunun öğrenilmesine yardımcı olabilir. İdrar tahlili idrarda kan olup olmadığını ve böbrek taşı oluşturabilecek mineralleri gösterebilir. Tanı amaçlı kullanılan testler ve radyolojik görüntüleme yöntemleri şunlardır:
Laboratuvar testleri: Kanda artmış beyaz kan hücreleri ve idrardaki bakteriler ve artmış beyaz kan hücreleri, idrar yolu enfeksiyonu olduğu anlamına gelir.
Kan testleri: Kanda böbrek taşlarına yol açabilecek yüksek seviyelerde belirli minerallerin varlığı taş cinsi açısından bilgi verebilir.
Karın röntgeni: Karın röntgeni, düşük radyasyon seviyelerini kullanan bir görüntüleme yöntemidir. Abdominal röntgenler idrar yolundaki böbrek taşlarının yerini gösterebilir, ancak abdominal röntgende tüm taşlar görülmez.
Karın ultrasonografisi: Yapılan ulrasonografi ile böbrekteki taşlar, mesanedeki taşlar, prostattaki taşlar rahatlıkla tespit edilebilir. Üreterdeki taşlar ise alt seviyelerde ise görülemeyebilir ve atlanabilir.
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taraması, idrar yolunun görüntülerini oluşturmak için x-ışınları ve bilgisayar teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanır. Kontrast madde içermeyen bir BT taraması idrar yolunu görüntülemek için kullanılsa da, kontrast madde enjeksiyonu bazen gerekebilir. Kontrast madde, görüntüleme testleri sırasında vücudun içindeki yapıları görmeyi kolaylaştıran bir boyadır. BT taraması ile çok nadir görülen birkaç taş cinsi haricinde tüm taşlar görülebilir, yeri, boyutu belirlenebilir.
BT taraması, taş idrar yolunu tıkarsa ve böbrek taşının oluşmasına neden olabilecek koşullar varsa, böbrek taşının boyutunu ve yerini gösterebilir. Böbrek taşı teşhisi ile alakalı daha detaylı bilgi almak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
[widget-261]
Böbrek Taşı Oluşumunu Önlemek Mümkün!
Böbrek taşı oluşumunu önlemek çeşitli talimatlara uyarak mümkün olan bir durumdur. Genellikle böbrek taşı olan hastalarda böbrek taşlarının yeniden oluşma ihtimali yüksektir.
Böbrek taşlarının gelişmesini veya tekrarlanmasını önlemek için bol sıvı tüketilmesi, altta yatan tıbbi rahatsızlıkların tedavi edilmesi, yüksek oksalat veya tuz içeriği olan yiyeceklerden kaçınmak gerekmektedir.
Böbrek taşı teşhisinde modern ve uluslararası yöntemler!
Bir doktor tarafından aksi belirtilmedikçe, kalsiyum açısından düşük besinler tüketmeye devam etmek bazı kişilerde böbrek taşı riskini artıracaktır. Ayrıca, böbrek taşı riskinin artmasıyla bağlantılı olduğu için, kalsiyum takviyeleri kullanmadan doktora danışmak gerekir. Bazı durumlarda, idrardaki mineral ve asit miktarını kontrol ederek böbrek taşlarının yeniden oluşumunu önlemek için ilaçlar kullanılabilir. Böbrek taşı teşhisi hakkında detaylı bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğine başvurabilirsiniz.
[widget-129]