+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Üreter Taşı Nedenleri Nelerdir?

Üreter Taşı Nasıl Belirtiler Gösterir?

Üreter taşı, idrarda doğal olarak bulunan minerallerin bir araya gelmesiyle oluşan kitlelerdir. Çoğu taş böbrek içinde oluşur ve idrar akımıyla üretere taşınır. Üreter taşının rengi kimyasal bileşimlerine göre değişmektedir. Üreter taşı nedenleri farklı etmenlere bağlı oluşabilir. 

Üreter taşları erken tanı ile hızlı bir şekilde tespit edilip böbreğe zarar vermeden tedavi edilmelidir!

Üreter taşı yeterince küçükse üreterin içinden ve vücuttan fark edilmeden dışarıya atılabilir. Ancak çok büyükse üreterde takılarak idrar akışını engelleyebilir, artan basınç nedeniyle böbrek dokusunda hücre ölümü gelişir ve genişleme, şişme ortaya çıkar. Bu durumda ciddi ağrıya neden olur.

Üreter taşının büyümesi ve idrar akışını engellemesi enfeksiyon dahil çeşitli sorunların oluşumuna da neden olur. Bu nedenle belirtiler erken fark edilirse mutlaka bir uzmana başvurulması ve üreter taşı tedavisi gerekmektedir.

[widget-151]

 

Üreter Taşı Nedenleri

Farklı tipte üreter taşlarının farklı nedenleri mevcuttur. Taş oluşumunun kaynağı, hem tanıda hem de tedavide hekim ve hastanın işini kolaylaştırmaktadır. Üreter taşı nedenleri; 

Üreter taşları neden oluşur?

Kanda çok fazla kalsiyum veya oksalat olduğunda kalsiyum-oksalat taşları oluşmaktadır. Bazı ilaçları almak ya da çok fazla D vitamini alımı kalsiyum konsantrasyonunu artırabilir. Ispanak, yeşil sebzeler, kuruyemiş, çay gibi oksalat bakımından zengin besinlerin aşırı tüketilmesi de taş oluşumuna neden olabilir. Kanda yüksek ürik asit varlığı ise ürik asit taşları ve kalsiyum oksalat taşlarının oluşmasına neden olur.

  • Kalsiyum taşları (kalsiyum oksalat, kalsiyum fosfat)
  • Ürik asit taşları
  • Enfeksiyon taşları
  • Sistin taşları farklı nedenlerden dolayı meydana gelirler.

İdrar yolunu etkileyen bakteriler, kalıtsal hastalıklar da taş oluşumunu tetikler. Üreter taşlar genellikle 40-60 yaş arasındaki erkeklerde görülmekte ve aşırı protein tüketimi, tuz tüketimi olan ve çok fazla sıvı tüketmeyen kişilerde oluşmaktadır. Diğer yandan üreter taşı nedenleri arasında hastanın ailesinde daha önce böyle bir durum yaşamış olan aile bireylerinin bulunması da bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

Üreter taşı belirtileri neler? Sık idrara çıkmak neyin göstergesi?

Üreterde bulunan taşın ilk belirtisi genellikle sırtta veya karın bölgesinde şiddetli ağrıdır. Ağrı kasık bölgesine, kadınlarda vulvaya, erkeklerde testis torbasına, penis ucuna vurabilir. Üreter taşı belirtileri arasında idrarda yanma hissi de mevcuttur. Aynı zamanda idrarda kan görülmesi de mümkündür.  Eğer üreterdeki tıkanıklık ortadan kaldırılmazsa, ağrı daha şiddetli ve sabit hale gelecektir. Üreter taşı belirtileri arasında bulunan şiddetli ağrıya ek olarak şu semptomlar ortaya çıkabilir;

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Sık idrara çıkma isteği
  • Enfeksiyon nedeniyle üşüme, titreme, ateş veya kötü kokulu idrar
  • İdrara çıkarken acı ve ağrı hissetmek

Üreter taşı belirtileri erken fark edilirse çok daha kısa sürede üreter taşı tedavi planlaması yapılarak hastanın genel sağlığına kavuşması sağlanabilir. Üreter taşı nedenleri anlaşılmalı ve teşhis ardından tedavi uygulanmalıdır.

[widget-132]

Erken Tanı İle Üreter Taşlarından Hızla Kurtulun!

Üreter taşı tanısı ile üreter taşı tedavisi hızlı bir şekilde planlanıp uygulanabilir. İdrar testleri üreter taşı oluşumuna neden olan kimyasallar hakkında bilgi sahibi olmak için fikir verebilir. Üreter taşı teşhisi için kullanılan radyolojik inceleme taşın bulunduğu yer ve boyutu konusunda daha detaylı bilgi verebilir. Tedavi planlaması buna göre yapılır. Klasik röntgen filmi, intravenöz pyelografi ve ultrason üreter taşı tanısında yetersiz kalmaktadır.

Üreter taşı teşhisi için bilgisayarlı tomografi (BT) taş hakkında en detaylı bilgiyi elde etmemizi sağlar.

Dikkat Edin!

Üreter taşı hayatlarında 1 kez taş oluşumu gösteren kişilerde tekrar etme riski fazladır. Üreter taşları ile tekrar karşılaşmamak için tedavi sonrası beslenme alışkanlıkları ve yaşam şeklinin değiştirilmesi gerekmektedir.

Tanı sonrası tedavide uzman desteği şarttır! Üreter taşı tedavisi uzmanlık gerektirir.

Üreter taşları genellikle erkeklerde sık görülen taşlardır. Üreter taşları tedavi edilmezse idrar geçişine engel olacağı için bir süre sonra böbrek kanı süzmeyi ve idrar oluşturma görevini yapamaz hale gelir. İdrar üretimi durunca da basınç artmayacağı için ağrı da hafifler. Bu durum taşın düştüğü ve sorunun ortadan kalktığı anlamına gelmez! Bilakis böbrek dokusu kaybedileceği için o böbreğin yetmezliğine ve böbrek kaybına neden olur. Bu süreçte ciddi bir ağrı da olmayacağı için fark edilmeyebilir!

Üreter taşı teşhisi, üreter taşı nedenleri ve üreter taşı tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize danışabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05