+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrek Taşı Oluşumunu Tetikleyen Nedenler

Böbrek taşları böbreklerin içinde oluşan mineral ve tuzlardan oluşan sert birikintilerdir. Böbrek taşı nasıl oluşur sorusunun cevabı öncesinde böbrek taşları ile alakalı bazı bilgiler vermek daha doğru olacaktır.

Böbrek taşına sahip olmak istemiyorsanız beslenmenize ve sağlığınıza özen gösterin!

Böbrek taşı birçok nedene bağlı olarak oluşabilir ve böbreklerden mesaneye kadar idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Çoğu zaman, idrar konsantre hale geldiğinde, mineraller kristalleşerek birbirine yapışır ve kum taneciklerini oluşturur. Bu süreç böbrek kaliks yapılarında gerçekleşir.

Böbrek taşı oluşumu için risk faktörleri sürekli hale gelirse, kum tanecikleri bir araya gelerek taş oluşturmaya başlar. Bu süre içinde idrar ile kum dökme veya küçük taşları düşürme ağrısız bir şekilde gerçekleşir. Taa ki bir taş idrar yollarının her hangi bir seviyesinde tıkanmaya neden olursa ağrı başta olmak üzere şikayetlere neden olur.

[widget-150]

Böbrek Taşı Çeşitleri - Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrek taşı çeşitleri taşların oluşumu hakkında detaylı bilgi elde etmeye olanak sağlamaktadır. Her böbrek taşı aynı türde değildir ve aynı şekilde tedavi edilemez.

Böbrek taşı çeşitleri şunlardır:

Çoğu böbrek taşı genellikle kalsiyum oksalat şeklinde de olan kalsiyum taşlarıdır. Oksalat, gıdalarla aldığımız ve karaciğer tarafından da günlük olarak üretilen doğal bir maddedir. Bazı meyve ve sebzelerin yanı sıra fındık, fıstık ve çikolata da yüksek oranda oksalat içeriğine sahiptir. Diğer bir kalsiyum taşı çeşidi de kalsiyum fosfat taşlarıdır.

Strüvit taşları olarak da bilinen enfeksiyon taşları, üreaz enzimi üreten bakterilerin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonu varlığında oluşan magnezyum, amonyum ve fosfattan oluşur. Bu taşlar hızlıca büyüyebilir ve bazen çok az semptom göstererek büyümeye devam eder.

Ürik asit taşları, idrarda ürüik asit atılımının çok olduğu durumlarda, yeterince sıvı içmeyen veya yüksek proteinli bir beslenme düzenine sahip kişilerde ve gut hastalığı olan kişilerde oluşabilir.

Ayrıca ürik asit bir çekirdek görevi görerek üzerine kalsiyum ve oksalatın çökmesi ile taş oluşumunu artırabilir.

Genetik bir hastalık (sistinüri) varlığında da idrarda sistin atılımı aşırı şekilde olunca sistit taşları oluşmaktadır.

  1. Kalsiyum taşları
  2. Enfeksiyon taşları
  3. Ürik asit taşları
  4. Sistin taşları

Böbrek Taşı Oluşumu Neye Bağlıdır?

Böbrek taşı oluşumu çeşitli aşamalardan meydana gelmektedir. Böbrek taşı böbrek içinde küçük bir kristal parçası olarak oluşmaktadır. Ancak idrar yaparken kristeller taşınabilir ya da böbrekte kalmaya devam edebilir. Eğer kristal böbreğin içinde kalırsa, zamanla daha küçük kristaller birleşir ve daha büyük bir böbrek taşı oluşturur. Çoğu taş böbreği terk eder ve vücuttan kolayca geçebilecek kadar küçük olduklarında idrar yolundan geçerler. Bu taşlar için tedavi gerekmez. Böbrekten idrarı mesaneye taşıyan tüplerde daha büyük taşlar sıkışabilir.

Böbrek taşı nedenleri olarak bazı kimyasalların birikimi söz konusudur. Böbrek taşı nasıl oluşur sorusuna cevap veren kimyasallar ise şunlardır;

  1. Kalsiyum
  2. Oksalat
  3. Fosfat
  4. Magnezyum
  5. Amonyum
  6. Ürik asit (vücut enerji olarak kullanmak için gıda parçaladığında üretilen bir atık ürün)
  7. Sistin (protein oluşturmaya yardımcı olan amino asit)

Kandaki atık ürünler bazen böbrekler içinde toplanan kristaller oluşturabilir. Zamanla, kristaller sert taş benzeri bir kitle oluştururlar. Bu, eğer yeterince sıvı tüketilmezse, bazı ilaçlar kullanılıyorsa veya idrardaki bazı maddelerin seviyelerini yükselten bir tıbbi rahatsızlık olması durumunda gerçekleşir. Böbrek taşı teşhisi yapılırken böbrek taşı nasıl oluşur sorusunun da yanıtı bulunmuş olur. Her hasta için böbrek taşı oluşum nedenleri farklı olabilir.

[widget-261]

Böbrek Taşı Risk Faktörlerinden Korunmak Mümkün!

Böbrek taşı oluşumu bazı risk faktörlerine bağlıdır. Bu risk faktörlerinden haberdar olmak özellikle önlenebilir risk faktörleri söz konusu olduğunda böbrek taşı oluşumu riskini en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Ailenizdeki bir kişinin böbrek taşı varsa, kişinin taş geliştirebilme ihtimali daha yüksektir. Çünkü, böbrek taşı oluşumunda genetik yatkınlık çok önemlidir. Her gün yeteri kadar su içmemek, böbrek taşı riskini artırabilir. Sıcak iklimlerde yaşayanlar ve çok terleyen kişiler, diğerlerine göre daha yüksek risk altındadır.

Dikkat Edin!

Kadınlara göre erkeklerde 2-3 kat daha fazla görülen taş hastalıkları her yaşta görülebilmektedir. Ülkemizde diğer ülkelere kıyasla taş görülme sıklığı ( %15 oranında) daha fazladır.

Protein, sodyum (tuz) ve şekerin yüksek olduğu bir beslenme düzenine sahip olmak, böbrek taşı oluşum riskini artırır.

Yüksek vücut-kitle indeksi ve kilo artışı, böbrek taşı riskini artırmaktadır. Hareketsizlik taş oluşum riskini artırmaktadır. Gastrik bypass cerrahisi veya kronik diyare, sindirim sürecinde, kalsiyum ve suyun emilimini etkileyen ve idrarınızdaki taş oluşturan maddelerin seviyelerini arttıran değişikliklere neden olabilir.

Böbrek taşları çeşitli nedenlerle oluşabilmekte ve çoğu zaman ilk evrelerde idrarla dışarı atılarak tedavi gerektirmemektedir. Ancak böbrek taşlarının büyümesi çeşitli sorunlara neden olabilmekte ve sonunda böbrek taşı tedavisi gerekmektedir. Böbrek taşı nedenleri ile alakalı daha detaylı bilgi almak ve böbrek taşı nasıl oluşur sorunuza yanıt bulmak için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize danışınız.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05