+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Mesane Boynu Darlığı/Yüksekliği Nedenleri

Mesane Boynu Yüksekliği, Mesane Boynu Darlığı Nedir?

Mesane boynu, mesaneyi üretraya bağlayan bir grup kas dokusudur. Bu bölge aynı zamanda iç sfinkter dediğimiz rolü üstlenerek, idrarın mesaneden kaçmasını önler. İşeme sırasında da gevşer ve mesanenin kasılması ile idrarın üretraya geçişine yol verir. Mesane boynu darlığının neden oluştuğu yönünde farklı teoriler vardır. Mesane boynunun oluşumu esnasında kas dokularının yöneliminde hata olduğu, fibröz kontraktür geliştiği, erkeklerde ilerleyen yaşlarda kas hipertrofisi geliştiği, kadınlarda genitoüriner prolaps geliştiği ve sonuçta mesane boynunda daralma ve yükselme oluştuğu düşünülmektedir. Ayrıca, mesane boynunda artmış sempatetik sistem aktivitesinin bir darlık nedeni olduğu yönünde de teoriler vardır.

Mesane boynu darlığı kimlerde görülür?

Mesane boynu darlığı sıklıkla 20-50 yaş arasında prostat büyümesi olmadan veya prostat kaynaklı olmadan, mesane boynunu etkileyen darlık şeklinde karşımıza çıkmaktadır. 50 yaşın üzerindeki erkeklerin, diğer herhangi bir gruba göre mesane boynu darlığı geliştirmesi daha olasıdır. Ancak, mesane boynu yüksekliği ve darlığını her yaşta özellikle erkeklerde ve kadınlarda da görmekteyiz. Erkeklerde 40 yaşından sonra en sık neden iyi huylu prostat büyümesidir. Özellikle prostatın santral zon bölgesindeki büyümeler mesane boynunda yükseklğe neden olmaktadır. Kadınlarda ise özellikle ilerleyen yaşta ve çok sayıda vajinal doğum yapmış kadınlarda pelvik taban bozukluklarına bağlı olarak gelişmektedir. Mesane boynu darlığı neden olur sorusunun yanıtı ise yazımızın devamında...

[widget-233]

 

Mesane Boynu Darlığı Nedenleri

Mesane boynu darlığı neden olur? Mesane boynu darlığı nedenleri her hastada farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Genellikle büyümüş prostat mesane boynu darlığı nedenleri arasında ilk sıradadır. Prostat, erkek üreme sistemindeki küçük bir salgı bezdir. Üretrayı çevreler ve semendeki sıvıların çoğunu üretir. Prostat bezi şiştiğinde, büyüdüğünde idrar akışı kısıtlanır. 

Mesane boyu darlığı genetik mi yoksa sonradan mı olur?

Benign prostat hiperplazisinde genetik yatkınlık olduğu düşünülürse, mesane boynu darlığı için genetik demek yerine, genetik nedenlerle görülebilen benign prostat hiperplazisi varlığının mesane boynu darlığına neden olduğu söylenebilir. Mesane boynu darlığı nedenleri arasında prostat kanserini tedavi etmek için uygulanan radikal prostatektomi ameliyatı ve prostata verilen radyasyon tedavisi de bulunmaktadır. Mesane boynu darlığı kadınlarda nadir olmakla birlikte, mesane vajinaya sarktığında yani sistosel oluştuğunda mesane boynunda da darlık gelişebilir. Bu genellikle zayıflamış vajinal duvarın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Vajinal duvar aşağıdakilere bağlı olarak zayıflayabilir;

  • İlerlemiş yaş
  • Menopoz
  • Zor doğum
  • Çoklu doğum

Bazı vakalarda mesane boynu darlığı, mesane yapısında, çevresindeki kaslarda ve bağ dokularında genetik bir kusurdan da kaynaklanabilir. Böylece mesane boynu darlığı nedenleri arasında genetiğin de bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Mesane boynu darlığı tedavisi ise yukarıdaki durumlara göre uygulanır.

Mesane Boynu Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Mesane boynu darlığı belirtileri herkeste farklı olarak ortaya çıkabilir. Kimi zaman nadir de olsa kişi herhangi bir belirtiyle karşılaşmayabilir. Ancak genellikle belirtiler bir şeylerin ters gittiğine dair işaret vermektedir. Mesane boynu darlığı belirtileri şu şekildedir;

  • Düzensiz şekilde idrara çıkma
  • Tamamlanmamış mesane boşalması, geride idrar kaldığı hissi
  • İdrar sıklığının artması
  • İdrara çıkmak için aciliyet hissetme, sıkışma
  • İdrar yapma isteğini kontrol edememe, hatta idrar kaçırma
  • İdrar yaparken zorlanma, ıkınma
  • Pelvik ağrı, mesane ağrısı
  • İdrarda kan görülmesi
  • İdrara çıkarken yanma hissetme
  • Sık görülen idrar yolu enfeksiyonu

Mesane boynu darlığı idrara çıkmada sorunların yaşanmasına neden olmakla beraber ciddi komplikasyonların gelişeceğine yönelik sinyal de verir. Mesane boynu darlığı belirtileri görüldüğünde mesane boynu darlığı teşhisi için uzman hekime başvurmak gereklidir.

[widget-234]

Mesane Boynu Darlığı Komplikasyonları

Mesane boynu darlığı tedavisi uzun bir süre boyunca ertelenirse mesane duvarında zorlanmaya bağlı yer yer kalıcı olarak zayıflama, trabekülasyon dediğimiz mesane kas dokusunun aşırı büyümesi arada kalan zayıf alanlardan dışarıya doğru sellül ve divertitkül şeklinde balonlaşma gelişimi, üreterin mesaneye birleşim yerindeki mekanizmanın bozulması ve akabinde böbreğe idrar kaçağı, böbreğin şişmesi ve nihayetinde böbrek yetmezliğine kadar giden bir dizi sorunlara neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, böbrek hasarı, mesane divertikülü, mesane taşı oluşması, mesane tümörü gelişimi ve uzun süreli inkontinans (idrar kaçırması), hiç idrar yapamama gibi sorunlar olabilecek komplikasyonlar arasındadır.

Mesane boynu darlığı ciddi bir durumdur ve tedavi edilmemesi durumunda yukarıdaki komplikasyonların haricinde birçok psikolojik soruna da neden olabilir. Bu nedenle mesane boynu darlığı şüphesi bulunan kişilerin tıbbi yardım alması gerekmektedir.

Uzman ürolog ve klinik desteği şart!

Mesane boynu darlığı erkeklerde kadınlardan çok daha sık görülür ve erken teşhis önemlidir. Mesane boynu darlığı belirtilerinin iyi gözlemlenmesi tedavide geç kalınmaması için gereklidir. Yukarıda mesane boynu darlığı ile ilgili tüm detaylardan bahsetsek de mesane boynu darlığı nedenleri veya mesane boynu darlığı belirtileri ile alakalı detaylı bilgiyi üroloji kliniği Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizden alabilirsiniz. Mesane boynu darlığı neden olur, mesane boynu yüksekliği belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detayları hekimimizden öğrenebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05