+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Testis Kanseri Kimlerde Görülür?

Risk Grubunda Mısınız?

Testis kanseri normal olmayan hücrelerin testislerde kontrolden çıkması sonucunda ortaya çıkar. Özellikle erken teşhis söz konusu olduğunda tedavi edilmesi mümkün olan testis kanseri, sadece erkekleri etkileyen bir kanser türüdür.

Testisler sperm üreten ve saklayan erkek üreme organlarıdır. Testisler, skrotum adı verilen penisin altındaki torbada bulunmaktadır vetestosteron hormonunun üretimi de testislerde yapılmaktadır. Testis kanseri nadir görülen bir kanser türü olsa da genç erkekler arasında en yaygın kanser türleri arasındadır.

Çoğu testis kanseri, sperm yapan hücrelerde başlar. Bu hücrelere germ hücreleri denir. Testis kanseri türleri iki tiptedir. Seminom ve nonseminomlar olarak ayrılırlar. Seminomlar yavaş büyür ve yayılırlarken radyasyon tedavisine yanıt verirler. Nonseminomlar ise seminomlardan daha hızlı büyür ve yayılır.

Testis Kanseri İşaretleri – Kanser Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Testis kanseri belirtileri hasta tarafından gözlemlenmesi gereken işaretleri içermektedir. Bu işaretler hastanın tıbbi müdahale alması gerektiği anlamına gelir ve önemsenmelidir. Testis kanseri belirtileri olarak; skrotumda ağrılı veya ağrısız olabilen bir şişlik, skrotumda ağırlık hissi, alt karın veya kasıkta ağrı veya basınç hissi, göğüs hassasiyeti görülmektedir.

Testisteki değişiklikler, hastanın aylık olarak kendini elle muayene etmesi sırasında erken tespit edilebilir. Kendi kendine muayene yapmak kolaydır. Testis kanserinde kendi kendine muayene, erken teşhis için önemlidir.

Testis kanseri kimlerde görülür sorusu herkes tarafından merak edilmektedir. Testis kanseri sadece erkekleri etkileyen bir kanser türüdür ve genellikle 20-35 yaş arasındaki erkeklerde sık görülmektedir. Çocuklarda görülen testis kanseri oranları ise sadece %6’dır. 55 yaş ve üzerindeki erkeklerde testis kanserinin görülme oranı %7 olarak hesaplanmıştır.

Testis kanseri erken belirti veren bir kanser türü olması nedeniyle genellikle teşhisi erken evrelerde yapılmaktadır. Bu durum tedavinin de erken yapıldığı anlamına gelmektedir. Buna göre testis kanserinden kurtulma oranı %98’dir.

Testis Kanseri Tedavi Sonrası Yeniden Görülür Mü?

Genellikle testis kanseri tedavisinin ardından hastalar gözetim altına alınmakta ve bir süre izlenmektedir. Eğer kanser erken evrelerde teşhis edilmiş ve tedavisi yapılmışsa kanserin nüksetmesi için gereken süre ilk iki yıldır. Söz konusu 2 yılda hastada herhangi bir sorun ortaya çıkmazsa testis kanserinin yeniden görülme ihtimali %1 olmaktadır. Ancak bu durumda hastaların kontrollerini aksatmamalı ve gerekli testlerini yaptırmaları gerekmektedir.

2 yıl içinde kanserin yeniden ortaya çıkması mümkündür. Böyle bir durumda erken teşhis ve tedavi için kontroller önemlidir ve aksatılmamalıdır. Testis kanserinin önlenebilir bir kanser türü olup olmadığı da merak edilmektedir. Ancak testis kanseri önlenemez. Ancak kişilerin kendi kendine muayenelerini yapmalarıyla beraber erken teşhisi mümkündür. Tüm erkekler (özellikle, 18-44 yaş arası) aylık testis muayenelerini yapmalıdır. Bu muayenelerin amacı kanseri bulmak değil, testislerdeki anormal bir değişikliği fark etmektedir.

Testis kanseri genç erkeklerde görülen yaygın bir kanser türüdür. Genellikle 20-35 yaş arası erkeklerde görülmekte, nadiren daha küçük çocuklarda da ortaya çıkabilmektedir. Testis kanseri kendi kendine muayene ile kolaylıkla teşhis edilebilir ya da herhangi bir anormallik tespit edilebilir. Testis kanseri kimlerde görülür ya da testis kanseri belirtileri nelerdir gibi sorularınızın detaylı cevapları için kliniğimize başvurabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05