- Konu Başlıkları
- Tanı ve Tedavide En Etkin Yöntemlerden Biri Laparoskopi
- Ürolojide etkin tanı yöntemi ile hızlı ve güvenilir tedavi!
- Laparoskopi Uygulanmasını Gerektiren Durumlar
- Laparoskopi öncesi hastanın tüm soruları yanıtlanmalıdır!
- Laparoskopi öncesi hazırlık
- Laparoskopi Riskleri – Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler
- Geliştirilmiş laparoskopi teknolojisini yakından tanıyın!
Tanı ve Tedavide En Etkin Yöntemlerden Biri Laparoskopi
Birçok hastalığın belirtileri aynı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda tanı oldukça önemlidir. Hastalıkları teşhis etmek için birçok yöntem kullanılabilir. Görüntüleme testleri, biyopsi ya da kan/idrar testleri teşhis yöntemlerinin başında gelmektedir.
Ürolojide etkin tanı yöntemi ile hızlı ve güvenilir tedavi!
Ürolojik hastalıkların teşhisi söz konusu olduğunda ise çoğu zamanda laparoskopi tercih edilebilir. Laparoskopi bir tanı yöntemi olmasının yanı sıra cerrahi işlemler için de kullanılan bir yöntemdir.
Laparoskopi nedir ve laparoskopi neden uygulanır sorularının ayrıntılı cevapları için okumaya devam edin. Laparoskopi hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizi ziyaret edin.
[widget-308]
Laparoskopi Uygulanmasını Gerektiren Durumlar
Laparoskop tıbbi kullanım için tasarlanmış bir teleskoptur. Yüksek yoğunluklu bir ışığa sahip olan laparoskop teşhis için uygulanan alanın daha iyi görüntülenmesi için monitöre bağlı olarak kullanılır.
Laparoskopi öncesi hastanın tüm soruları yanıtlanmalıdır!
Karnın bölgesine uygulanan laparoskopi, karın duvarından içi boş bir tüp yerleştirilerek gerçekleştirilir ve laparoskop da bu türün içine geçirilir. İşlemin ardından hastanın karın bölgesi ekranda görüntülenerek sorunun ne olduğu teşhis edilir. Laparoskopi cerrahi bir işlemdir ve bu nedenle anestezi altında yapılmaktadır. Laparoskopi neden yapılır sorusunu şu şekilde cevaplamak mümkündür;
- Karın ağrısı: Laparoskopi cerrahisi hem akut hem de kronik karın ağrısı tanısında kullanılmaktadır. Karın ağrısının birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden bazıları apandisit veya karın içi yara dokusu, pelvik enfeksiyonlar, endometriozis, abdominal kanama ve daha seyrek olarak kanserdir.
- Karın kütlesi: Karın içinde bulunan kütlelerin bir görüntüleme testi sırasında görülmesi mümkündür. Ancak daha kesin bir tanı için laparoskopi kullanılmaktadır. Laparoskopi, doğrudan kitleyi gözlemlemek ve tanı için doku elde etmek amacıyla gerçekleştirilir.
- Assit: Karın boşluğunda sıvı oluşması durumuna assit denir. Bu sıvı birikiminin nedeni, laparoskopi gerçekleştirilmeden bulunamaz.
- Karaciğer hastalığı: Ultrason, BT taraması (bilgisayarlı tomografi) ve MR (manyetik rezonans görüntüleme) gibi görüntüleme teknikleri karaciğerin içinde veya yüzeyinde bir kitle olduğunu görmek için kullanılabilir.
Ancak bu görüntüleme testleri yeterli bilgi sağlamazsa tam teşhis için laparoskopi cerrahisi kullanılmaktadır.
Laparoskopi öncesi hazırlık
Laparoskopi öncesi hazırlık sırasında doktorun talimatlarını izlemek önemlidir. Laparoskopi cerrahi bir işlemdir ve bu nedenle öncesinde hastanın detaylı bilgiye sahip olması ilk hazırlıktır. Aynı zamanda işlem sırasında anestezi uygulanacağı için hastanın belirli bir süre öncesinde bir şey yiyip içmeyi kesmesi gerekmektedir. Ayrıca:
- İşlemden önce standart kan, idrar veya X-ışını testi gerekebilir. Bu hastanın yaşına ve tıbbi durumuna bağlı olacaktır.
- Laparoskopiden önceki gece veya sabah duş almak mümkündür.
- Hastanın sürekli kullandığı ilaçlar varsa mutlaka doktoruna bilgi vermesi gerekmektedir. kimi zaman bu ilaçların işlemden önce bırakılması istenebilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Çünkü bu ilaçlar kanama riskini arttırabilir.
Laparoskopi yukarıda da belirttiğimiz gibi anestezi uygulanan bir işlemdir ve bu nedenle hastanın işlemin ardından eve gidebilmesi için yanında bir refakatçi olması gerekir.
[widget-309]
Laparoskopi Riskleri – Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler
Laparoskopi riskleri diğer tüm işlemlerde olduğu gibi görülmesi mümkün olan yan etkiler ya da komplikasyonlardan oluşmaktadır. Laparoskopi cerrahi bir işlem olduğu için birçok sorunun ortaya çıkmak muhtemeldir.
Laparoskopi riskleri; mide bulantısı, kesilerin etrafında ağrı, işlem sırasında kullanılan solunum tüpünden dolayı gelişen boğaz ağrısı, karın ağrısı, omuz ağrısı, gaz nedeniyle oluşan abdominal şişkinliktir.
Geliştirilmiş laparoskopi teknolojisini yakından tanıyın!
Laparoskopi cerrahi için tercih edilse de bir teşhis yöntemi olarak da kullanılır. Laparoskopi nedir, laparoskopi neden uygulanır ve laparoskopi ameliyatı öncesi hazırlık süreci ile alakalı detaylı bilgi almak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
[widget-129]