+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Laparoskopi Nasıl Yapılır?

Tedavide Laparoskopi Avantajları Nelerdir?

Laparoskopi uterus, fallop tüpleri ve yumurtalıkları detaylı olarak gözlemlemek için teleskopik kamera sistemini kullanan bir teşhis yöntemidir. Laparoskopi sırasında hafif ve kamera yerleştirilmiş ince, fiber optik tüp olan laparoskopun karın içinden geçirilmesi için minik kesiler yapılmaktadır. Laparoskopi teşhis yöntemi olarak kullanılmakla beraber cerrahi işlemler için ya da doku örneği almak amacıyla da tercih edilebilir.

Laparoskopi öncesi yapılan testler

Laparoskopi öncesi yapılan testler sorunun kaynağını görüntülemek için tercih edilmektedir. kimi zaman ise görüntüleme testlerinde görünen herhangi bir kitle ya da anormallik sonrasında kesin teşhis amacıyla da laparoskopi yapılmaktadır.

Laparoskopi öncesi genellikle yapılması tercih edilen ilk test ultrasondur. BT (bilgisayarlı tomografi) taraması da laparoskopi öncesi yapılan testler arasındadır.Tanısal laparoskopiden önce rutin kan testi analizi, idrar tahlili ve olası akciğer grafisi veya elektrokardiyografi de gerekebilir. Laparoskopi nasıl yapılır, laparoskopi avantajları ya da laparoskopi öncesi yapılan testler ile alakalı tüm detaylı bilgiler yazımızın devamındadır.

Laparoskopi Nasıl Yapılır? Avantajları Neler?

Laparoskopi nasıl yapılır sorusu çoğu kişi tarafından merak edilmektedir. Laparoskopi anestezi altında yapılan bir işlemdir. Bu nedenle hasta işlem sırasında herhangi bir acı hissetmez. Laparoskopi sırasında karın boşluğuna veya kaburgaların alt kısmına görüntülemeyi sağlayacak olan port (dar tüp benzeri bir alet) yerleştirilmektedir.

Özel bir kameraya bağlı bir laparoskop bu tüpten geçirilerek hastanın iç organlarının görüntülenmesini sağlar.

İşlem sırasında bir monitöre bağlı olan laparoskop detaylı gözlem için gereklidir. Böylelikle laparoskopi ile hastanın yaşadığı durum ile alakalı tam teşhis sağlanmaktadır. İşlem tamamlandıktan sonra kesi bölgeleri kapatılarak sonuçlar değerlendirilir. Laparoskopi cerrahi bir işlemdir ve genellikle daha ayrıntılı ve kesin tanı için tercih edilir. Cerrahi laparoskopi tamamen tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Teşhis için kullanılan laparoskopide ise amaç hastanın sorun yaşadığı durumun ne teşhisini koymaktır. Laparoskopi avantajları ise şu şekildedir;

  • Daha az kan kaybı
  • Daha küçük karın insizyonları
  • Daha az acı
  • Daha kısa süren iyileşme süresi
  • İşlem sonrasında hemen günlük yaşama geri dönme

Laparoskopi avantajları açısından hem hasta hem de doktor için oldukça tatmin edicidir. Tanıda ve tedavide etkili bu yöntemle tedavilerin başarı oranları yüksektir.

Laparoskopi Sonrası Yaşanabilecek Durumlar

Laparoskopi sonrası yaşanabilecek durumlar ile alakalı hastalar çok fazla şeyi merak etmektedir. Öncelikle işlemin anestezi altında uygulandığı bilgisini yeniden vermek önemlidir. Çünkü laparoskopi işleminin ardından hastanın tam olarak kendine gelebilmesi için bir süre hastanede beklemesi gerekmektedir. Hasta kendini iyi hissettiğinde taburcu olabilir. Ancak anestezinin etkisinin kaybolması uzun süreceğinden mutlaka yanında bir refakatçi olması önemlidir.

Laparoskopi sonrası işlem sırasında yapılan kesilerin etrafında ağrı olması normaldir. Ağrının hafiflemesi için ağrı kesici ilaçlar reçete edilecektir ve hastanın bunları düzenli olarak kullanması gerekmektedir

Hasta işlemden bir gün sonra duş alabilir ve bir hafta içinde normal aktivitelerine dönebilir.

Laparoskopi teşhis için kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Birçok ürolojik hastalığın tanısında da kullanılan bu yöntemin ameliyat için tercih edildiğini de söylemeliyiz. Laparoskopi yararları, laparoskopi avantajları ya da laparoskopi sonrası yaşanabilecek durumlar ile alakalı detaylı bilgi için kliniğimizi ziyaret edin.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05