- Konu Başlıkları
- Üreteroskopi Sonrası Neler Beklenmeli?
- Üreteroskopi Öncesi Hazırlık
- Üreteroskopi Nasıl Yapılır? Hastalarımızı Neler Bekliyor?
- Üreteroskopi Sonrası Beklenmesi Gerekenler
Üreteroskopi Sonrası Neler Beklenmeli?
Üreteroskopi üretra ve mesane içinden üreteroskop olarak adlandırılan esnek bir görüntüleme tüpü geçirilerek idrar yollarını görüntülemeyi sağlayan bir işlemdir. Fiberoptik kablolar üreter ve böbreğin doğrudan görüntülenmesine izin verirken, bu işlemle laboratuar incelemesi için doku numuneleri almak, üreter ya da böbrek içindeki taşları çıkarmak da mümkündür.
Üreteroskopi nasıl yapılır ve üreteroskopiden neler beklenmeli sorularının cevapları için sayfamızı okumaya devam edin. Üreteroskopi hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizi de ziyaret edin.
[widget-306]
Üreteroskopi Öncesi Hazırlık
Üreteroskopi öncesi hazırlık yapılmalı mı sorusu çoğu kişi tarafından merak edilmektedir. Ancak üreteroskopi işlemine hazırlanmak için çok şey yapmaya gerek yoktur. İşlemden önce hastanın mesanesini tamamen boşaltması gerekmektedir.
Üreteroskopi teşhis için ya da cerrahi bir işleme yardımcı olması için kullanılabilir. Her durumda üreteroskopi öncesi hastaya anestezi uygulanacaktır. Bu nedenle hastanın işlem öncesi talimatlara uyması önemlidir. Üreteroskopi öncesi hazırlık sürecine dair tüm bilgiler doktorunuz tarafındna verilecek ve ne kadar süre öncesinden yemek yemeyi bırakmanız gerektiği söylenecektir.
Üreteroskopi işlemi öncesinde hastaların kan sulandırıcı ilaçları kullanmayı bırakmaları gerekmektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar işlem sırasında kanama riskine neden olabilmektedir.
Üreteroskopi Nasıl Yapılır? Hastalarımızı Neler Bekliyor?
Üreteroskopi nasıl yapılır sorusunun cevabını bu başlık altında detaylıca vereceğiz. Üreteroskopi sırasında üreteroskopun ucu idrar kanalından içeri doğru sokulacak ve üreteroskop mesaneye ulaştığında, ucundan steril bir çözelti mesaneyi dolduracaktır. Bu işlemin yapılma amacı mesane duvarlarının daha net görünmesini sağlamaktır. Ardından üreteroskop üreterlere doğru ilerletilecek ve eğer böbreklerle alakalı bir şüphe mevcutsa böbrekler de görüntülenecektir.
Üreteroskopi işlemi 30 dakika kadar sürmektedir. Ancak işlem taş çıkarmak, parçalamak ya da biyopsi için doku örneği almak amacıyla gerçekleştiriliyorsa daha uzun sürmesi mümkündür.
Küçük böbrek taşlarını kırmak için kullanılan lazer destekli üreteroskopi işlemi 90 dakika sürebilmektedir ve bu işlem holmium lazer olarak da adlandırılır.
[widget-307]
Üreteroskopi Sonrası Beklenmesi Gerekenler
Üreteroskopi sırasında anestezi uygulaması yapılmakta ve işlem tamamlandıktan sonra hastanın kendine gelmesi sağlanmaktadır. Bu nedenle ilk aşamada hastanın kendini yorgun hissetmesi ve çevresinde yaşananları anlayamaması mümkündür. Bunlar anestezinin etkileridir ve 1-4 saat içinde etkiler kaybolacaktır.
Üreteroskopi işlemi sornasındaki ilk 2 saatte hastanın bol sıvı tüketmesi önemlidir. Bu vücudun temizlenmesini sağlayacak ve anestezinin etkisini azaltacaktır. İşlemin ardından genital bölgede ağrı olması normaldir. İlk 24 saatte idrarda kan görülmesi beklenen bir yan etkidir. Ancak 24 saatin ardından hastada ağrı ve idrarda kan görülmesi devam ederse acilen bir tıbbi yardım alması gerekmektedir.
Üreteroskopi mesane ve idrar yolunun detaylıca görüntülenmesini sağlayan, özellikle hastalıkların teşhisi için kullanılan bir işlemdir. Üreteroskopi cerrahi işle sırasında yardımcı olması için de tercih edilebilir. Üreteroskopi nasıl yapılır, üreteroskopi ameliyatı nedir, üreteroskopi cerrahisi sırasında uygulanan adımlar gibi birçok sorunuz için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
[widget-129]