- Konu Başlıkları
- Piyelonefrit Ameliyatı Ne Zaman Tercih Edilir?
- Piyelonefrit erken tanı ile hızlı şekilde tedavi ediliyor!
- Piyelonefrit Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Piyelonefrit teşhis yöntemleri şunlardır;
- Piyelonefrit tedavi yöntemleri ile hastalığa kesin çözüm!
- Piyelonefrit Risk Faktörlerini Önlemek Elinizde!
- Normal idrar akışını kesen herhangi bir problem, daha büyük piyelonefrit riskine neden olur.
Piyelonefrit Ameliyatı Ne Zaman Tercih Edilir?
Piyelonefrit ani ve şiddetli böbrek enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Böbreklerin şişmesine neden olan bu durum kalıcı olarak böbreklere zarar verebilir. Piyelonefrit hayatı tehdit edici olabilir. Tekrarlanan veya kalıcı ataklar meydana geldiğinde, durum kronik piyelonefrit olarak adlandırılır. Kronik formu nadirdir, ancak çocuklarda veya idrar tıkanıklığı olan kişilerde daha sık görülür.
Piyelonefrit erken tanı ile hızlı şekilde tedavi ediliyor!
Piyelonefrit oluşma nedeni, idrar yoluna girmiş olan bakterilerdir. Piyelonefrit bulaşıcı değildir ve belirtileri arasında ateş, titreme, karın ağrısı, mide bulantısı, idrara çıkarken ağrı ve sık idrara çıkma ihtiyacı bulunmaktadır.
Piyelonefrit sıvı tüketiminin artması, sık idrara çıkma, genital bölgeyi hijyenik tutma ve koruyucu antibiyotik kullanılması gibi bazı yollarla önlenebilir.
[widget-181]
Piyelonefrit Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Piyelonefrit tanısı için çeşitli testler kullanılmaktadır. Piyelonefrit belirtilerinin görülmesinin hemen ardından teşhis için gerekli planlamaların yapılması önemlidir. Böylelikle enfeksiyon yayılmadan tedavi etmek mümkün olabilir.
Piyelonefrit teşhis yöntemleri şunlardır;
Piyelonefrit teşhisi için idrar testleri yapılmadan önce fiziki bir muayene yapılacak ve buna bağlı olarak idrar testleri istenecektir. İdrar testleri idrardaki bakterileri, konsantrasyonu, kanı ve iliği kontrol etmek için önemlidir. Piyelonefrit teşhisi için görüntüleme testleri kistler, tümörler ya da idrar yolundaki diğer sorunlarla alakalı bilgi sahibi olmak için tercih edilir. Görüntüleme testi olarak ses dalgalarını kullanan ultrason, röntgen veya bilgisayarlı tomografi tercih edilebilir. Genel olarak kullanılan yöntemler:
- İdrar testleri
- Görüntüleme testleri
- Radyoaktif görüntüleme
Piyelonefritin böbreklerde yaraya neden olup olmadığını anlamak için kullanılan radyoaktif görüntüleme testi ile koldaki bir damara radyoaktif görüntülemeyi sağlayan bir madde enjekte edilir ve bu madde böbreklere ilerlediğinde radyoaktif görüntüleme sistemi ile yara olup olmadığı kontrol edilir.
Piyelonefrit tedavi yöntemleri ile hastalığa kesin çözüm!
Piyelonefrit teşhisi sonrasında uygun tedavi planının hazırlanması önemlidir. Piyelonefrit tedavisi için tek bir yöntem kullanılmaz. Enfeksiyonun ilerlemesine ve durumuna bakılarak tedavi yöntemi belirlenmektedir. Piyelonefrit tedavi yöntemleri şunları içerir;
- Antibiyotik: Piyelonefrit tedavisi için antibiyotik kullanımı akut piyelonefritlere karşı ilk eylemdir. Bununla birlikte seçilecek olan antibiyotik türü, bakterilerin tanımlanıp tanımlanamayacağına bağlıdır. Aksi halde geniş spektrumlu bir antibiyotik kullanılacaktır. Piyelonefrit ilaçları iki ile üç gün içinde enfeksiyonu tedavi edebilse de, ilaç tüm reçete süresi boyunca alınmalıdır.
- Hastaneye yatış: Bazı durumlarda, ilaç tedavisi etkisizdir. Şiddetli böbrek enfeksiyonu için hastanın hastaneye yatması istenebilir. Hastanede kalınacak olan süre enfeksiyonun ciddiyetine ve hastanın tedaviye ne kadar iyi yanıt verdiğine bağlıdır. Piyelonefrit tedavisi 24 ile 48 saat boyunca intravenöz hidrasyon ve antibiyotik kullanımını içerebilir. Hastanedeyken, doktorlar kan tahlilleri ile hastanın durumunu izleyecek ve enfeksiyonu gözlemlemek için ise idrar testleri kullanılacaktır.
- Cerrahi: Tekrarlayan piyelonefrit, altta yatan bir tıbbi sorundan kaynaklanabilir. Bu durumlarda, herhangi bir engeli kaldırmak veya böbreklerde yapısal sorunları düzeltmek için cerrahi gerekebilir. Piyelonefrit tedavisi söz konusu olduğunda cerrahi işlem antibiyotiklere cevap vermeyen kişilere nadiren de olsa uygulanmaktadır.
Piyelonefrit için ozon tedavisi de alternatif yöntem olarak tercih edilmektedir. Piyelonefrit teşhisi yapıldığı zaman hastanın doğru tedavi yöntemi ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Genellikle çok ciddi sorunlara neden olmayan piyelonefrit tedavi edilmezse hastanın genel sağlık durumunu kötüleştirebilir.
Piyelonefrit Risk Faktörlerini Önlemek Elinizde!
Kronik böbrek taşı veya diğer böbrek sorunları yaşamış olanlar, yaşlı yetişkinler, diyabet, AIDS veya kanserli kişiler gibi bağışıklık sistemi korunmasız olan kişiler piyelonefrite daha kolay yakalanabilirler.
Vezikoüreteral reflüsü olan kişilerde de piyelonefrit riski fazladır. Bu risk faktörlerinden uzak durulduğunda kişinin sağlığını koruması mümkündür.
[widget-180]
Normal idrar akışını kesen herhangi bir problem, daha büyük piyelonefrit riskine neden olur.
Risk faktörlerinden uzak durarak piyelonefritten korunabilirsiniz. Piyelonefrit tanısı ve piyelonefrit tedavisi için daha detaylı bilgi uzman bir doktordan alabilirsiniz. Piyelonefrit teşhis yöntemleri nelerdir? Piyelonefrit risk faktörleri, piyelonefrit teşhisi için kullanılan idrar testleri, görüntüleme testleri, radyoaktif görüntüleme ile piyelonefrit tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize bekleriz.
[widget-129]