- Konu Başlıkları
- Siğil Virüsünde Cerrahi Tedavi
- Genital Siğil Tedavisi
- Genital Siğil Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
- İlaç tedavilerinin ciltte oluşturduğu kalıcı tahrişler dezavantajlı yönlerinden birisidir.
Siğil Virüsünde Cerrahi Tedavi
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındaki siğil, HPV lezyonu yani kondilom (kondiolam akuminata, verrü, wart); dış üreme organları (penis, skrotum, vulva, vajen), makat (anal bölge, anüs), idrar kanalı (üretra) çevresinde ve boğazda, gırtlakta ağrısız siğiller şeklinde kendini gösterir. Özel ilaçlarla siğiller tedavi edilmeye çalışılabilir ancak etkinliği azdır. Cerrahi müdahale daha etkilidir. Cerrahi tedavi ile siğil virüsü kalıcı olarak tedavi edilmekle birlikte, mikroskopik gözle görülmeyen odaklardan zamanla tekrar çıkma olasılığı vardır. Bu nedenle bir süre takip edip lezyon çıkarsa onları da tedavi etmek gerekir. Kliniğimizde dış genitalde olan lezyonları aldıktan sonra, lokal uyguladığımız ozon tedavisi ile hem lokal bağışıklık sistemini güçlendirmiş hem de mikroskopik odakları yok etmekteyiz, bu şekilde nüks oranı çok çok düşüktür. Genital siğil tedavisi, kullanılan yöntemler, ilaçlar, elektrokoterizasyon, kriyoterapi, laser ve kimyasal destrüksiyon uygulamalarının etkisi ve sonuçları yazımızda...
[widget-174]
Genital Siğil Tedavisi
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındaki siğil tedavisinin bir kaç tedavi yöntemi vardır. Genital siğil tedavisi yapılırken cerrahi olarak çıkarılma işlemi uygulanmaktadır. Elektrokoterizasyon en etkilisi olmak üzere, lazer ve kriyoterapi de diğer seçeneklerdir.
HPV lezyonlarının eksizyonel cerrahi yöntemler ile tedavisini, dış genital organlarda lokalize çok büyük kondilomların varlığında tercih etmekteyiz. Bu yöntemde büyük parçalar cerrahi kesi ile çıkarılır ve daha sonrasında zemin elektrokoterizasyon ile virüslerden temizlenir. Büyük kondilomalar lokal veya genel anestezi altında cerrahi olarak kesilerek çıkarılırken bölgeye ozon uygulaması yapılır.
- Elektrokoterizasyon (Elektrokoagülasyon)
Genital siğil tedavi yöntemleri arasında en etkili yöntem olan elektrokoterizasyon, koter ile HPV odaklarının lokal anestezi altında yakılarak yok edilmesidir. Dış genital organlarda, üretral meada, anüste, anal bölgede görülen kondilomların yok edilmesini sağlamaktadır. Ağızda, gırtlakta, anüs ve üretra derinlerinde olan lezyonların tedavisinde de genel anestezi altında elektrokoterizasyon uygulanır.
- Kriyoterapi (Dondurma)
Genital siğil tedavisi için uygulanan kriyoterapi, likit (sıvı) nitrojenle lezyon ve lezyon çevresinin dondurulması işlemidir. Kısmi etkili bir yöntem olan kriyoterapi, ağrısız bir işlemdir. Nüks riski yüksektir.
- CO2 (Karbondioksit), ND-YAG lazer ablasyonu
Laser destrüksiyonu lazer enerjisi kullanılarak siğillerin yakılmasıdır. Lokal anestezi altında uygulanmaktadır. Etkinliği düşüktür. Nüks riski yüksektir.
- Kimyasal destrüksiyon
Genital siğil tedavisi için kimyasal yakıcı asitler de kullanılmaktadır. Kimyasal yıkıma bağlı inflamasyon, erozyon, ağrı ve ülserasyon oluşabilir. Uzun bir tedavi olması nedeniyle hastalar tarafından tercih edilmemektedir. Bazı durumlarda ciltte ciddi tahrişe neden olabilir.
[widget-175]
Genital Siğil Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Genital siğil tedavisinde ilaç uygulamaları da kullanılan bir yöntem olarak önerilir. Ancak yan etkileri yüksektir.
İlaç tedavilerinin ciltte oluşturduğu kalıcı tahrişler dezavantajlı yönlerinden birisidir.
Siğiller hayatın belli dönemlerinde özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda tekrarlayabilir. Bu nedenle vücudun direnci iyi bir şekilde korunmalıdır. Bu da stresten uzak durma, düzgün beslenme, düzenli yaşam ve düzenli egzersiz ile mümkündür. Ayrıca, çiftlerin tedavisinde her iki tarafın tedavi olması ve korunması gerekir. Genital siğil tedavisi hakkında bilgi almak için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.
[widget-129]