- Konu Başlıkları
- İşeme Bozukluğu İlaç Tedavisinde Tercih Edilen İlaçlar
- İşeme bozukluğu ile kendi başına üstesinden gelemeyen kişilerin veya çocukların tedavileri, genellikle ilaç tedavisiyle birleştirilerek devam edilir.
- İşeme Bozukluğunda Kullanılan İlaçlar
- Muskarinik Reseptör Antagonistleri (MRA)
- Bilinçsiz davranmayın!
- MRA’nın hafif yan etkileri
- İşeme Bozukluklarında Yaşa Bağlı İstatistikler
İşeme Bozukluğu İlaç Tedavisinde Tercih Edilen İlaçlar
İşeme bozuklukları için ilaç tedavisi genellikle fiziksel tedavilerde istenilen başarıya ulaşılamayan çocuklara uygulanır ve bu çocuklarda çoğu zaman antikolinerjik tedavide başarılı sonuçlar verebilir. İdrar kaçırma ilaç tedavisi, uzman doktorlarımız kontrolünde hastaya göre en uygun ilaç seçilerek idrar kaçırmanın çeşidine, ne kadar şiddetli olduğuna ve neyin sebep olduğuna bağlı olarak uygulanır.
[widget-262]
İşeme bozukluğu ile kendi başına üstesinden gelemeyen kişilerin veya çocukların tedavileri, genellikle ilaç tedavisiyle birleştirilerek devam edilir.
Antikolinerjik tedaviler çocuğun işeme bozukluğu tedavisi için çok büyük destek sağlar, ancak uzun süre etki eden çözüm sunmaz.
Sonuç olarak işeme bozukluğu yaşayan çocuk mesane kasılmalarını kontrol eden beyin mekanizmaları geliştirmelidir. Bunun için de işeme bozukluğu ilaç tedavisi gereklidir.
İşeme Bozukluğunda Kullanılan İlaçlar
İşeme bozukluğu ilaç tedavisi için tercih ettiğimiz ilaçlar; muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer işeme bozukluğu ilaçları arasında desmopressin ve duloksetin yer alır. İşeme bozukluğu için ilaç kullanacaklar için önemli bazı bilgiler:
Muskarinik Reseptör Antagonistleri (MRA)
Muskarinik reseptör antagonistleri (MRA) genellikle geceleri sık idrara çıkma durumunu tedavi etmek için de kullanılabilir. Bu ilaçların kas gevşemesine sebep olmasıyla mesanenin idrar tutabilme kapasitesi artar ve ani, kontrol edilemeyen mesane kontraksiyonları daha az görülür. Bu durum işeme ihtiyacının azalmasını sağlar. İşeme bozuklukları için ilaç tedavisinde kullanılan MRA’nın birkaç çeşidi:
- Oksibutinin
- Tolterodin
- Darifenasin
- Solifenasin
- Trospium klorid
- Fesoterodin
- Propiverin
MRA çeşitlerinin çoğu hap şeklindedir ve genellikle günde 1 kez alınır, 24 saat boyunca etkisi devam eder. Oksibutinin adlı olan krem ve deri üzerine yama uygulama olarak da kullanıma uygundur.
Bilinçsiz davranmayın!
Tedavi yaklaşımı işeme bozukluğunun tipi ve hastanın yaşıyla yakından ilişkilidir. İlaç tedavisi, işeme önerileri, diyet, pelvik taban egzersizleri, fizyoterapi ve botoks tedavisinin hangisinin sizin için uygun olduğuna doktorunuz karar vermelidir.
MRA’nın hafif yan etkileri
MRA’nın bazı çeşitleri ise günde bir defadan fazla alınır, etkisini hızlı başlar ve kısa sürer. Bu hızlı salınım gösteren çeşitleri ise belirli zamanlarda, örneğin gece idrar kaçırma veya seyahat gibi özel durumlarda faydalı olabilir. Hızlı salınım gösteren MRA yavaş salınımlılara göre daha fazla yan etki gösterir. MRA’nın genellikle hafif yan etkileri vardır.
Bu yan etkileri: ağız ve göz kuruluğu, kabızlık, işeme güçlüğü, bulanık görme, baş dönmesini ‘dir. Yaşlılık döneminde MRA hafızada bozulma ve bilinç bulanıklığına yol açabilir. Özellikle oksibutinin bu etkileri olabilir.
- Mirabegron: Mirabegron mesane kasınızı gevşemesini ve mesanenizin idrar tutabilme kapasitesini artırmasını sağlar. Bu nedenle daha az idrar yapma ihtiyacı hissi verir. Bu ilaç, MRA yeterli olumlu sonuçlar göstermediğinde veya MRA’ nin rahatsızlık verici yan etkileri olduğuna kullanılan bir seöenektir. Mirabegronun yan etkileri genellikle çok hafiftir ancak uzun süreli kullanımlar için yan etkileri belirgin değildir.
- Östrojen: Östrojen hormonu, kadınlardaki idrar kaçırma sorununda önemli etkilerde bulunur. Östrojen hormonu sayesinde kan akımının iyileştiği ve sinir fonksiyonlarını arttığı bilinmektedir. Bu hormon, üretra ve vajinadaki dokuların gücünü ve esnekliğinin sürdürülmesine de yardımcı olur.
Kadınlarda düşük östrojen seviyeleri vajinal kuruluğa sebep olabilir ve bu da mesane kontrolünü olumsuz etkileyebilir. Bu tedavi vajinal krem veya vajinal halka ya da pezer etrafından salınım şeklinde uygulanabilir ve vajinal kremin genellikle yan etkileri bulunmaz.
· Desmopressin - İşeme bozuklukları için ilaç tedavisi
İşeme bozukluğu ilaçlarından Desmopressin gece idrara çıkma ihtiyacını azaltmak amacıyla böbreğin ürettiği idrar miktarını sınırlar. Bu ilaç 4 saat boyunca etkisini sürdürür. İlaç tablet, nazal sprey, ağızda eriyen tablet gibi farklı kullanım şekiller olan Desmopressin, sık idrara çıkmayı ve sıkışma semptomlarını olumlu yönde etkiler. Ancak idrar kaçırma sorununu tamamen tedavi etmez. İlacın uzun süreli kullanımı önerilmez.
Desmopressin ağır yan etkileri olabilir, bu sebeple genellikle tedavi öncesinde ve tedavi sırasında size kan testi yapılır. İşeme bozukluğu ilaçlarından olan Desmopressin'in daha az görülen yan etkileri; baş ağrısı, karın ağrısı, ishal ve bulantısıdır.
· Duloksetin - İşeme bozuklukları için ilaç tedavisi
Duloksetin sfinkter kasını güçlendirir ve idrar kaçağına neden olan istemsiz sinir sinyallerini azaltılması için kullanılır ve tam tedavi sağlamaz. Bu ilaç orta ve şiddetli idrar kaçırmada iyileşme sağlamak için kullanılabilir fakat etkisi geçicidir. İşeme bozukluğu ilaçlarından Duloksetin, yan etkilerini ilacı kullanan birçok kişi üzerinde göstermiştir. En sık rastlanan yan etkileri: bulantı, kusma, ağız kuruluğu kabızlık yorgunluk ve uyuma güçlüğü şeklindedir.
[widget-263]
İşeme Bozukluklarında Yaşa Bağlı İstatistikler
Son 2 hafta içinde en az 1 kez idrar kaçırma 5 – 6 yaşlarda %10, 6 – 12 yaşlarda %5, 12 – 18 yaşlarda %4 oranında gözükmektedir.
Anatomik ve nörolojik olarak normal olan çocuklarda işeme bozukluğu genellikle gündüz idrar kontrolünün başlamasından sonra anlaşılır.
Çoğu çocuk ise yetişemeden idrar kaçırma, gündüz kontrolünün başlamasından sonra geçici olarak nadiren görülür.
Çoğu çocukta bu süreç kısa bir zaman içinde bitmekte fakat bazı çocuklarda ani sıkışma ve altını ıslatma devam etmektedir. İşeme bozukluğu için ilaçlar mutlaka ürolog kontrolünde kullanılmalıdır. Eğer işeme bozukluğu yaşıyorsanız işeme bozuklukları tedavisi için vakit kaybetmemelisiniz.
[widget-129]