+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Erkeklerde Görülen Hormonal Bozukluklar Neden Oluşur?

Diyabet ve İlaçların Hormon Bozukluğuna Etkisi

Hormonlar vücudun kimyasal habercileridir. Endokrin bezlerinde üretilen bu güçlü kimyasallar, kan dolaşımının etrafındaki dokular ve organlara ne yapacağını söyler. Hormonlar ayrıca metabolizma ve üreme dahil olmak üzere vücudun büyük süreçlerinin çoğunu kontrol etmeye yardımcı olurlar. Hormonal bozukluklar söz konusu olduğunda, belli bir hormonda dengesizlik olduğu anlaşılmaktadır. Bu dengesizlik hormon seviyelerinin yükselmesi veya düşmesi ile anlaşılabilir.

Erkeklerde görülen hormonal bozukluklar birçok soruna neden olmaktadır. Ancak bu durumun tedavi edilmesi mümkündür ve birçok tedavi seçeneği vardır. Erkeklerde hormonal bozukluklar neden oluşur ve hormonal bozukluk nasıl anlaşılır sorularının cevabı için okumaya devam edin.

Erkeklerde Testosteron ve Östrojen Hormonlarının Rolü

Erkeklerde testosteron ve östrojen düzeyleri oldukça önemlidir. Erkeklerde görülen hormonal bozukluklar genellikle bu iki hormon nedeniyle gerçekleşmektedir. Testosteron erkeklik, östrojen ise kadınlık hormonudur. Ancak östrojen de erkekleri etkilemektedir.

Hem östrojen hem de testosteronun kadınlar ve erkekler için dengede tutulması gerekir. Östrojen erkeklerde vücuttaki testosteronda bulunan ve aromataz adı verilen bir enzim tarafından üretilmektedir. Erkekler yaşlandıkça, testosteron üretimi azalırken östrojen artar ve erkeklerde testosteron ve östrojen dengesizliği görülür. Bu hormonal bozukluk ise birçok soruna neden olmaktadır.

Erkeklerde östrojen baskınlığı prostat sorunlarına yol açabilir. Yaşlı erkekler vücuttaki serbest testosterondan daha fazla östrojene sahip olabilirler. Bu durumda ise hormonal bozukluklar ortaya çıkarak beraberinde birçok belirtiyi getirmektedir. Düşük testosteron seviyeleri ise depresyon ve diğer psikolojik bozukluklar ile birlikte obezite ve insülin direnci gibi çeşitli kardiyovasküler risk faktörlerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Hormonal Bozuklukların Nedenleri

Hormonal bozukluk nedenleri birçok duruma bağlı olabilmektedir. Hormonal bozuklukların nedenleri hangi hormon veya bezlerin etkilendiğine bağlı olarak değişir. Hormonal bozuklukların sebepleri; Diyabet, Hipotiroidizm , Cushing sendromu, Hormon tedavisi, Tümörler (iyi huylu veya kanserli), Yeme bozuklukları, Bazı ilaçların kullanımı, Stres, Adrenal yetmezlik, Hipofiz tümörü, Yaralanma veya travma, Kanser tedavileridir.

Hormonal bozuklukların nedenleri olarak yukarıda bahsettiğimiz maddeler sadece hormonlardaki dengesizliklerle alakalı değildir. Başka hastalıklar da bu nedenlere bağlı olabilir.

Hormon Bozuklukları Engellenebilir Mi?

Hormonal bozukluk belirtileri olarak meme dokusunun gelişimi, göğüslerde hassasiyet, erektil disfonksiyon (sertleşme sorunu), kas kütlesi kaybı, cinsel isteğin azalması, kısırlık (infertilite), sakal ve vücut tüylerinin uzamasında azalma, osteoporoz (kemik kitlesi kaybı), konsantrasyon bozukluğu, sıcak basmaları sıklıkla görülmektedir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz hormonal bozukluk belirtileri gözlemleniyorsa hastanın acilen bir uzmana başvurmasında fayda vardır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yaşanacak sorunların ortaya çıkması da o kadar erken önlenebilir.

Erkeklerde hormonal bozukluklar birçok belirtiyle beraber görülmekte ve genellikle fark edilerek tedavi planı oluşturulmaktadır. Diğer yandan yaşlandıkça hormonal bozuklukların görülmesi daha olasıdır ve bu nedenle hormonal dengesizlikleri yönetebilmek için bazı yaşam tarzı alışkanlıklarının geliştirilmesi gerekebilir. Egzersiz, kiloyu koruma ya da doğru beslenme alışkanlıkları buna örnektir. Yine de hormonal bozuklukların belirtileri ve hormonal bozuklukların nedenleri ile alakalı en detaylı bilgi üroloğunuz tarafından verilecektir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05