+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Çocuklarda Yatak Islatma Nedenleri

Yatak Islatmak Psikolojik Mi Hastalık Mı?

Çocuklarda yatak ıslatma sorunu sık görülmektedir. Enürezis noktürna olarak da adlandırılan yatak ıslatma, istem dışı idrara çıkmadır. Genel olarak, 7 yaşından önce yatak ıslatma bir endişe olarak görülmez. Bu yaşta, çocuklar hala mesane kontrolü geliştiriyor olabilir. Ancak yatak ıslatma devam ederse, çeşitli tedavi seçeneklerinin tartışılması gerekebilir.

Yatak ıslatma (enürezis noktürna)türleri

Yatak ıslatma her çocukta aynı şekilde ortaya çıkmayabilir. Kimi zaman bazı durumlar nedeniyle yatak ıslatma sorunu ortaya çıkabilir. Birincil yatak ıslatma çocukluktan beri aralıksız devam eden yatak ıslatma anlamına gelir. Birincil yatak ıslatma sorunu olan bir çocuk her gün yatak ıslatmaktadır.

İkincil yatak ıslatma, çocuğun en az 6 ay boyunca boyunca hiç yatak ıslatmadıktan sonra başlayan durumudur. Her iki yatak ıslatma sorununda da mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.

Yatak Islatma (Enürezis Noktürna) Nedenleri

Yatak ıslatma sorunu 5 yaşındaki her 5 çocuktan 1’ini ve 7-10 yaşlarındaki her 10 çocuktan 1’ini etkileyen bir durumdur. Ancak daha ileriki yaşlarda da görülmektedir. Buna göre 18-64 yaş arasındaki kişilerde yatak ıslatma görülme sıklığı %0,5 olarak belirlenmiştir. Diğer yandan yatak ıslatma erkek çocuklarda kız çocuklarda olduğundan daha fazla görülmektedir.

Yatak ıslatma problemlerini ciddiye almalısınız!

Yatak ıslatma çocuklarda belli bir yaşa kadar görülebilen alışılmış bir durumdur. Ancak yine de uzun süreli yatak ıslatma sorunu olan çocuklar için çeşitli testler yapılması ve buna göre tedavi planı oluşturulması gerekebilir. Yatak ıslatma nedenleri kesin olarak bilinmese de yapılan bazı araştırmalar birkaç nedenin bu duruma faktör olabileceğini göstermiştir. Yatak ıslatma nedenleri şu şekilde açıklanabilir;

  • Küçük mesane hacmi: Çocuğun mesanesi gece boyunca üretilecek idrarı tutacak kadar gelişmiş ve büyümüş olmayabilir.
  • Hormon dengesizliği: Çocukluk döneminde, bazı çocuklar gece idrar kaçırma sorununu engellemek için yeterli anti-diüretik hormon üretemezler.
  • İdrar yolu enfeksiyonu: Yatak ıslatma nedenleri arasında bulunan bu durumda enfeksiyon çocuğun idrara çıkmasını zorlaştırabilir
  • Uyku apnesi: Bazen, yatak ıslatma çocuğun iltihaplı veya genişlemiş bademcikler veya adenoidlere bağlı olarak, çocuğun nefes almasının kesintiye uğradığı bir durum olan tıkayıcı uyku apnesinin bir belirtisidir.
  • Diyabet: Daha önce böyle bir sorun yaşamamış olan çocuklar için yatak ıslatma şeker hastalığının ilk belirtisi olabilir.
  • Kronik kabızlık: Yatak ıslatma nedenleri arasında kabızlık da bulunmaktadır. İdrara çıkmayı sağlayan kaslar aynı zamanda idrar ve dışkı eliminasyonunu kontrol etmek için de kullanılır. Kabızlık uzun vadede, bu kasları işlevsiz hale gelebilir ve geceleri yatak ıslatma sorununa katkıda bulunabilir.

Yukarıda yatak ıslatma neden olur sorusunun cevaplarını verdik. Çocuklarda görülen yatak ıslatma doğru gözlemlenirse nedeni de ebeveynler tarafından anlaşılabilir. Ancak yine de detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.

Yatak Islatma Risk Faktörleri – Çocuğumda Bir Problem Mi Var?

Yatak ıslatma herkesi etkileyebilir, ancak erkeklerde iki kat daha yaygın görülmektedir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, çeşitli faktörler yatak ıslatma riskini arttırmaktadır.

Stresli olaylar yatak ıslatma sorununu tetikleyebilir.Çocuğun ebeveynlerinden biri veya her ikisi de çocukluğunda yatak ıslatma sorunu yaşamışsa, çocuklarının da bu sorunla karşılaşma ihtimali yüksektir.

DEHB olan çocuklarda yatak ıslatma daha yaygındır.

Yatak ıslatma nedenleri ve yatak ıslatma ile alakalı tüm merak ettikleriniz için kliniğimize başvurabilirsiniz. Çocuklarınızın yatak ıslatma sorunlarının altında yatan nedenleri uzmanına sorabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05