+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

İşeme Bozuklukları Teşhisi ve Tedavisi

İşeme Bozukluğu Tedavisinde Etkin Yöntemler

İşeme bozuklukları, mesane kası ile üretra arasında kötü koordinasyonun olduğu birçok durumu tanımlamak için kullanılan ve idrarla ilgili sorunlara yol açan geniş bir terimdir. İşeme bozuklukları, mesanenin boşaltılmasında zorluk, idrarda duraksama, yavaş veya zayıf idrar akışı, idrar aciliyeti, idrar sıklığı veya idrar toplanması gibi çok çeşitli semptomları içerebilmektedir.

[widget-262]

Modern yöntemlerle işeme bozukluğu tedavisi ve iyileşme çok kolay!

İşeme bozuklukları nasıl tedavi edilir sorusu sık sık sorulmaktadır. Ancak öncesinde işeme bozukluklarının teşhisi ile alakalı bazı bilgiler vermemiz gerekmektedir. İşeme bozukluğu teşhisi konduktan sonra tedaviye geçmek daha hızlıdır.

İşeme bozukluğu teşhisi yapıldıktan sonra tedavi için son yıllarda geliştirilen yöntemler tercih edilmektedir. Hızlı işeme bozuklukları tanısı sayesinde hastada kalıcı hasarlar olmamaktadır.

İşeme Bozuklukları Teşhisi – Hasta Kendi Kendine Tanı Koyabilir Mi?

İşeme bozuklukları teşhisi sorunun neden kaynaklandığını bulmak için kullanılan çeşitli yöntemleri içermektedir. Böylelikle işeme bozukluğu tedavisi planı oluşturmak çok daha doğrudur.

İşeme bozuklukları teşhisi için kullanılan yöntemler şunlardır;

İşeme bozuklukları teşhisi için öncelikle fiziki muayene yapılmalıdır. Muayene sırasında karın ve genital bölge incelenerek herhangi bir anormallik olup olmadığı gözlemlenecektir. Aynı zamanda tıbbi geçmiş ile alakalı bazı bilgiler de istenebilir. Tuvalete çıkma sıklığı, karın ağrısı gibi bir belirtinin olup olmadığı ya da idrar kaçırma sorunuyla alakalı bazı bilgiler teşhis için gereklidir. Kapsamlı bir fiziki muayenenin ardından nörolojik muayene de gerekmektedir. Bu muayene sırasında güç, duyum ve refleksler sınanacak ve herhangi bir anormallik olup olmadığına bakılacaktır. İşeme bozuklukları tanısı için ürolog tarafından istenen tetkikler:

  • Fiziki muayene ve tıbbi geçmiş
  • Nöroloji muayenesi
  • Laboratuvar testleri
  • Üroflowmetri

İşeme bozuklukları tanısı ile alakalı doğrulama yapmak ve işeme bozuklukları tedavisi için alt yapı oluşturmak amacıyla bazı radyolojik ve ürodinamik testler (mesane depolanması ve boşaltma işlevlerinin ayrıntılarını içeren bir test) istenebilir. Bu testlerle mesanede herhangi bir sorun olup olmadığına bakılmaktadır.

İşeme bozuklukları tedavi yöntemleri nelerdir?

İşeme bozuklukları tedavi yöntemleri; sorunun altta yatan nedenine, semptomların şiddeti ve fiziksel, laboratuvar ve tıbbi test sonuçlarından elde edilen bulgulara dayanmaktadır. İşeme bozuklukları tedavisi için aşağıdaki yöntemlerden bir veya birkaçı kullanılabilir:

  • Her iki saatte bir tuvalete çıkmak
  • İdrar yollarını tahriş edebilecek besinlerden uzak durmak (çikolata, narenciye ve kafein vb.)
  • İdrara çıkarken duruş veya pozisyon değiştirme
  • Tamamen boş olduğundan emin olmak için mesaneyi iki kez boşaltmak
  • Yüksek lifli bir beslenme düzenine sahip olmak
  • Su tüketimini arttırmak
  • Yatak ıslatma sorununun önüne geçebilmek için yatmadan önce sıvı tüketmemek

İşeme bozuklukları tedavisi için etkili olabilecek bu davranışsal değişiklikler, pelvik tabanın kaslarını eğitmek için ilaç, fizik tedavi veya biofeedback ile desteklenebilir. İlaç aşırı aktif mesaneyi uyaran kasların sakinleştirilmesi için yararlı olabilir.

[widget-263]

İşeme Bozuklukları İle Yaşamak – Hayatınız Kabusa Dönüşmesin!

İşeme bozuklukları çoğu zaman yukarıda da bahsettiğimiz tedavi yöntemleriyle önlenebilecek ya da iyileştirilebilecek bir durumdur.

Ancak yine de işeme bozuklukları ile yaşamayı öğrenmek gerekir. Bunun için ailenizden destek almayı düşünebilir veya stres yönetiminde iyi değilseniz psikolojik danışmanlık alabilirsiniz.

İşeme bozuklukları teşhisi ve işeme bozuklukları tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi almak için kliniğimize uğramayı unutmayın. Sağlığınızı ve psikolojinizi tehlikeye atmayın.

İşeme bozukluğu sorununda mutlaka profesyonel destek almalısınız!

Sağlıklı çocuklarda yanlış tuvalet eğitimi, psikolojik ya da ailesel nedenlerle gelişen alt üriner sistem fonksiyon bozukluğu olarak değerlendirilmektedir. Erişkinlerde sıklıkla nörolojik bir soruna vaya travmaya bağlı gelişmektedir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05