- Konu Başlıkları
- Sistosel Tedavisinde Tercih Edilecek Yöntemler
- İstemsiz idrar kaçırma ve mesanenin tam boşaltılmadığı hissiyatı sistosel belirtileri arasında yer alır.
- Sistosel İçin Konservatif Yöntemler
- Önemli!
- Sistosel Ameliyat Ne Zaman Gerekir?
- Doktorunuz vajinal dokuları güçlendirmek için özel bir doku kullanabilir ve vajinal dokularınız çok ince görünüyorsa desteğini artırabilir.
Sistosel Tedavisinde Tercih Edilecek Yöntemler
Sistosel doğum sırasında kas zorlanması, ağır kaldırma, bağırsak hareketleri sırasında tekrarlanan zorlanma ve menopoz gibi nedenlerden dolayı kadınlarda mesane ve vajina arasındaki duvar zayıfladığında ve mesanenin vajinaya doğru sarkması durumudur.
[widget-274]
İstemsiz idrar kaçırma ve mesanenin tam boşaltılmadığı hissiyatı sistosel belirtileri arasında yer alır.
Hafif dereceli sistoselde belirtiler çok belirgin olmayabilir ve tedavi gerekmeyebilir. Yine de Kegel egzersizleri gibi yöntemlerle vajinal kaslar güçlendirilerek sistosel durumunun ilerlenmesi engellenebilir.
Fakat hafif olmayan derecede sistosel teşhisi konulduktan sonra vakit kaybetmeden tedavi için tercih edilecek yöntem belirlenmeli; pelvik taban egzersizleri, sistosel için östrojen tedavisi veya peser uygulamasına başlanılmalıdır.
Sistosel İçin Konservatif Yöntemler
Sistosel seçimi için önce hastaya tüm tedavi seçenekleri ve sonuçları ayrıntılı anlatılarak hastanın tercihi, tedaviye uyumu, cerrahiden beklentisine göre tedavi yöntemine karar verilir.
Önemli!
Her hastanın şikayetine, şikayetinin yaşam kalitesine etkisine göre tedavinin hedefleri belirlenmelidir. Bu hedeflere göre kişisel bir tedavi planlaması yapılmalıdır.
Belirlenen bu hedeflere ne kadar ulaşıldığı hasta memnuniyetini belirler. Ancak hastada rahim sarkmasına bağlı idrar, bağırsak, cinsel işlev veya sarkmanın kendisine bağlı fiziksel şikayeti varsa cerrahi tedavi gerekli olabilir.
- Sistosel östrojen tedavisi: Sistosel östrojen tedavisi için bazı hastalara lokal östrojen uygulanarak mesane mukozası ve mukoza altı dokusunun uyarılarak dolaşımın arttırılması ve bu sayede düz kas yanıtının arttırılması ve üretra çıkışında düzelme sağlanır. Sistosel östrojen tedavisi tabletler, kremler veya sıvalar şeklinde uygulanabilir. Bu sistosel tedavisi ile özellikle menopoza girmiş ve östrojen seviyelerinde düşüş olmuş kadınlarda menopoz sonrasında vajinanın duvarlarının güçlendirilmesini sağlar. Sistosel için östrojen tedavisi sayesinde pelvik kasları güçlü tutularak rahim sarkması şikayeti olan kadınlarda cerrahi tedavi ihtiyacını büyük oranda azaltır. Yine de rahim sarkması fazla olan hastalarda sistosel östrojen tedavisi tek başına yeterli olmayabilir.
- Peser uygulaması:Vajinal halka olarak da bilinen yöntemdir. Ameliyat yapılamayacak ileri yaştaki hastalar, ameliyatın gerekmediği derecelerdeki sistosel veya ameliyat çok riskli olduğunda da idrar kesesi sarkması tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem rahim ağzına yerleştirilen silikon halkalar şeklindedir ve bu halkalar düzenli olarak çıkarılıp temizlendikten sonra tekrar yerleştirilir. Kullanılan bu halkaların şekil ve boyutları değişiklik gösterebilir.
- Pelvik Taban Kas Egzersizleri:Rahim sarkmasından korunmak için genellikle sistoselin başlangıç seviyesinde olan hastalarda etkili olur. Pelvik taban gebelikte, doğum sonrası pelvik taban kaslarına rehabilitasyon uygulanır. Bu sistosel tedavisi ile rahim sarkması önlenebilir eğer hafif düzeyde bir sarkma varsa düzeltilebilir.
Bunun dışında rahim sarkması ve gebelik isteği olan hastalarda cerrahi yöntemin tercih edilmesi önerilmez. Bu durumlarda beklemek ve takip yapılması doğum sonrasına cerrahi tedavi daha uygundur. İleri derecelerde olmayan sistosel için cerrahi tedaviye alternatif olan konservatif yöntemler dediğimiz tedaviler hastalar için ilk seçenek olmalıdır. Tabii östrojen tedavisi, peser uygulaması, vajinal halka, pelvik taban kas egzersizlerinden hangisinin daha uygun olduğuna üroloji uzmanı karar vermelidir.
[widget-275]
Sistosel Ameliyat Ne Zaman Gerekir?
Önemli ve rahatsız edici belirtiler oluştuysa, sistosel ameliyat gerektirebilir.
Genellikle ameliyat vajinal yolla yapılır ve sarkmış olan mesanenin yerine kaldırılması, ekstra dokunun alınması ve pelvik tabanın kasları ve bağlarının sıkılmasıyla ilgili bir durumdur.
Doktorunuz vajinal dokuları güçlendirmek için özel bir doku kullanabilir ve vajinal dokularınız çok ince görünüyorsa desteğini artırabilir.
Rahimle ilişkili mesane sarkma için, doktorunuz hasar gören pelvis tabanı kaslarını, bağları ve diğer dokuları onarmaya ek olarak uterusun çıkarılmasını önerebilir. Sistosel için östrojen tedavisi ve diğer konservatif yöntemler hakkında sormak istediğiniz sorular için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
[widget-129]