- Konu Başlıkları
- Sistosel Oluşumuna Yaşlılık Bir Etken Midir?
- Sistosel 3 çeşit derecelendirme ile sınıflandırılmaktadır.
- Sistosel (İdrar Kesesi Sarkması) Neden Olur?
- Sistosel risk faktörlerinin önüne geçerek sağlığınızı koruyun!
- Dikkat Edin!
- Sistosel (idrar kesesi sarkması) belirtileri – İdrarını tamamen boşaltamayanlar dikkat!
- Sistosel (idrar kesesi sarkması) risk faktörleri – Kadınlar risk altında!
- Sistoseli Önleme Yolları – Kegel Egzersizleri İle Kesin Çözüm!
- Sistosel belirtileri gördüğünüzde mutlaka doktorunuza ulaşın!
Sistosel Oluşumuna Yaşlılık Bir Etken Midir?
Sistosel nedir sorusunun cevabı olarak idrar kesesi sarkması diyebiliriz. Bir kadının mesane ile vajinal duvarı arasındaki destek dokunun zayıflayarak mesanenin vajinaya doğru sarkmasına neden olan sistosel, çoğu zaman yaşlı kadınlarda oluşmaktadır. Ancak her durumda aşırı rahatsızlığa ve idrar kaçağına ya da mesanenin tamamen boşalmamasına neden olan sistosel, ciddi bir sorundur ve yaşam kalitesini düşürmektedir.
[widget-274]
Sistosel 3 çeşit derecelendirme ile sınıflandırılmaktadır.
Bu derecelendirme sistemi sistoselin ne kadar ilerlediğini de bilmeye yardımcı olmaktadır. Sistosel dereceleri arasında Derece 1 (hafif); mesane, vajinaya doğru hafif derecede sarkmaya başlamıştır. Derece 2 (orta); mesane vajinanın ağzına doğru sarkmıştır. Derece 3 (şiddetli); mesane, vajinanın açıklığı boyunca sarkmaya devam etmektedir.
Sistosel dereceleri hastalığın ilerleyen evrelerinde gittikçe şiddetlenmektedir. Sistosel nedenlerinin ve belirtilerinin görülmesiyle birlikte mutlaka sistosel tedavisi yapılması gerekmektedir.
Sistosel (İdrar Kesesi Sarkması) Neden Olur?
Sistosel nedir sorusunu açıkladığımıza göre şimdi de sistosel nedenlerine göz atabiliriz. Şimdi de sistosel neden olur sorusunun tek bir cevabı yoktur. Farklı durumlar sistosel oluşumunun bir parçası olarak kabul edilebilir. Pelvis taban, mesaneyi ve diğer pelvik organları destekleyen kaslar, bağlar ve bağ dokularından oluşur.
Sistosel risk faktörlerinin önüne geçerek sağlığınızı koruyun!
Pelvik taban kasları ve bağlar arasındaki bağlantılar, doğumdan kaynaklanan travma veya pelvik taban kaslarının kronik olarak sarkması nedeniyle zamanla zayıflayabilir. Bu olduğunda, mesane normalden daha aşağı kayabilir ve vajinaya doğru sarkabilir. Sistosel nedenleri arasında şunlar vardır;
- Hamilelik ve vajinal doğum
- Aşırı kilolu veya obez olmak
- Tekrarlanan ağır kaldırma hareketi
- Kronik öksürük veya bronşit
Sistosel nedir, sistosel neden olur açıkladık. Anlaşıldığı üzere sistosel nedenleri genel olarak vajinaya zarar verici etkilerdir. Zorlayıcı doğumlardan ve kronik rahatsızlıklardan uzak durulduğunda sistosel engellenecektir.
Dikkat Edin!
İdrar torbası sarkması, çoğunlukla vajinal doğum yapmış kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durumun nedeni ise sıklıkla zor doğumlardır.
Sistosel (idrar kesesi sarkması) belirtileri – İdrarını tamamen boşaltamayanlar dikkat!
Hafif idrar kesesi sarkması söz konusu olduğunda belirtilerin ortaya çıkmaması mümkündür. Ancak ileri derecede sistosel söz konusu olduğunda bazı belirtiler görülebilir. Sistosel belirtileri şu şekildedir;
- Pelvis ve vajinada doluluk hissi veya baskı
- Gergin olduğunuzda, öksürdüğünüzde, yatarken vajinada artan rahatsızlık
- İdrar yaptıktan sonra mesanenin tamamen boşaltmadığı hissi
- Tekrarlanan mesane enfeksiyonları
- Cinsel ilişki sırasında ağrı veya idrar kaçağı
Sistosel belirtileri genellikle hasta uzun süreler boyunca ayakta durduğunda fark edilir ve yatar pozisyona geçtiğinde ise rahatlama hissi olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz sistosel belirtileri gözlemlenirse kliniğimize başvurabilirsiniz.
Sistosel (idrar kesesi sarkması) risk faktörleri – Kadınlar risk altında!
Sistosel çeşitli nedenler dolayısı ile oluşsa da sistoselin oluşmasına neden olan bazı risk faktörleri de bulunmaktadır. Diğer yandan bu aşağıda bahsedeceğimiz sistosel risk faktörlerinin görüldüğü herkeste bu sorun ortaya çıkmayabilir. Sistosel risk faktörleri şu şekildedir;
- Doğum: Vajinal yolla bir veya daha fazla doğum yapmış olan kadınların sistosel geliştirme riski daha yüksektir.
- Yaşlanma: Yaşlandıkça sistosel gelişmesi riski artar. Bu özellikle menopozdan sonra vücudun östrojen üretimini azaltması nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.
- Histerektomi: Rahimin çıkarılması pelvis taban desteğinde zayıflığa katkıda bulunabilir ve bu da sistosel oluşmasına neden olur.
- Genetik: Bazı kadınlar daha zayıf bağ dokuları ile doğarlar, bu da onları sistosele daha duyarlı hale getirir.
- Obezite: Aşırı kilolu veya obez olan kadınlarda sistosel gelişme riski diğerlerine oranla daha yüksektir.
Sistosel risk faktörlerinden uzak durarak bu sorunun önüne geçmek mümkündür. Sağlıklı bir yaşam sistosel oluşumunun en büyük düşmanıdır.
[widget-275]
Sistoseli Önleme Yolları – Kegel Egzersizleri İle Kesin Çözüm!
Sistosel bazı adımlar izlenerek kolaylıkla önlenebilmektedir. Ancak bu hafif dereceli sistosel için geçerlidir. Kegel egzersizleri, pelvis taban kaslarını güçlendirebilir ve özellikle doğum yaptıktan sonra etkilidir.
Kabızlık sistosel oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle yüksek lifli gıdaları tercih etmek doğru olacaktır. Ağırlık kaldırmaktan kaçınmak sistoseli önlemeye yardımcı olabilir.
Sistosel belirtileri gördüğünüzde mutlaka doktorunuza ulaşın!
Sistosel kadınlar için bazı problemlere neden olmaktadır. Ancak ürolog desteği ile sistoseli önlemek ya da tedavi etmek mümkündür. Sistosel nedir, sistosel nedenleri ve sistosel belirtileri nelerdir, detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.
[widget-129]