Ne Zaman Ameliyat Gerekir?
Sistosel nasıl teşhis edilir ve sistosel nasıl tedavi edilir soruları özellikle kadınlar tarafından çok merak edilmektedir. Kadınlarda mesane ve vajina arasındaki duvar zayıfladığında ve mesanenin vajinaya doğru sarkması durumuna sistosel adı verilmektedir. Sistosel belirtileri arasında idrar kaçırma ve mesanenin tam boşaltılmadığı hissiyatı bulunur.
Sistosel nedenleri arasında ise doğum sırasında kas zorlanması, ağır kaldırma, bağırsak hareketleri sırasında tekrarlanan zorlanma ve menopoz bulunmaktadır. Sistosel teşhisi sırasında belirtiler gözlenerek ve gerekli incelemeler yapılarak hastaya uygun tedavi uygulanmaktadır. Aksi halde kalıcı hasarlar görülebilir.
Sistosel Teşhisi Nasıl Yapılır?
Sistosel teşhisi tedavi planlaması için oldukça önemlidir. Sistosel hafif, orta ve şiddetli derecede oluşabilir. Bu durumda sistosel teşhisi için kullanılan yöntemler sistoselin hangi derecede olduğunu da belirlemektedir. Sistosel teşhisi için kullanılan yöntemler şunlardır;
Pelvik muayene: Sistosel teşhisi için ilk adım pelvik muayenedir. Muayene sırasında, vajinada idrar kesesi sarkmasının neden olabileceği bir işaret aranmaktadır. Aynı zamanda pelvis taban kaslarının gücünü kontrol etmek için, hastadan idrar akışını durdurmaya çalışıyormuş gibi yapması da istenebilir.
Sistoskopi: Ucunda kamera bulunan ince bir tüp yardımı ile mesanenin kontrol edildiği bu yöntem sistosel teşhisi için sıklıkla kullanılmaktadır.
İdrar testleri: Sistosel teşhisi için idrar testleri hastanın genel sağlığı ile alakalı bilgi almayı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi bir durumun olup olmadığını belirlemede kullanılır.
Sistosel Tedavi Yöntemleri – Peser ve Östrojen Tedavisi
Sistosel teşhisi sonrasında vakit kaybetmeden tedavi planlamasının oluşturulması gerekir. Sistosel tedavisi için tercih edilecek yöntem sistoselin derecesine bağlıdır. Hafif dereceli sistoselde genellikle çok fazla belirti yoktur ve tedavi gerekmeyebilir. Ancak yine de durumun daha kötü bir hale gelmemesi için Kegel egzersizleri gibi vajinal kasları güçlendirecek yöntemler uygulanabilir. Sistosel tedavi yöntemleri şu şekildedir;
Peser uygulaması: Sistoselin neden olduğu idrar kaçırma gibi sorunların tedavisinde kullanılan peser, vajinaya yerleştirilen silikon halkadır. Genellikle ameliyatın gerekmediği durumlarda idrar kesesi sarkması tedavisi için kullanılan bu yöntem, ameliyat çok riskli olduğunda da tercih edilmektedir.
Östrojen tedavisi: Sistosel tedavisi için kullanılan bu yöntemle pelvik kasları güçlü tutmak mümkündür. Özellikle menopoza girmiş ve östrojen seviyelerinde düşüş olmuş kadınlar için uygundur.
Sistosel Sorununda Ne Zaman Ameliyat Gerekir?
Sistosel tedavisi söz konusu olduğunda yukarıda bahsettiğimiz yöntemler başarısız olursa o zaman devreye cerrahi tedavi girmektedir. Sistosel ameliyatı ileri derecelerdeki sistosel tedavisi için tercih edilmektedir.
Sistosel ameliyatı çoğunlukla vajinal olarak yapılır ve idrar kesesi eski yerine yerleştirilerek, ekstra dokular çıkarılır ve pelvik taban kasları sıkılaştırılır. Aynı zamanda diğer tüm bu işlemlerin yanı sıra gerekli olması halinde rahmin çıkarılması da gerekebilir.
Sistosel tedavisi planlanırken hasta hamile kalmayı istiyorsa ameliyat gebelikten sonraki sürece ertelenmektedir. Bu nedenle ameliyat kararı öncesinde hastanın yeniden çocuk sahibi olup olmak istemediğine karar vermesi önemlidir. Sistosel ameliyatı uzun süre etkisini gösterebilirken sorunun yeniden oluşmasının muhtemel olduğu da bilinmelidir.
Sistosel doğru teşhis ve tedavi ile hastaların herhangi bir sıkıntı yaşamadan kurtulabileceği bir durumdur. Ancak sistosel teşhisi veya sistosel tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi almak isterseniz kliniğimize başvurabilirsiniz.
[widget-129]